Efter Corona i mink kommer fugleinfluenzaen – og senere? Svin?

 Fødevarestyrelsen har mandag den 16. november 2020 oplyst, at en hønsebesætning med 25.000 dyr ved Randers er ramt af fugleinfluenza.

 

Prøver fra Statens Serum Institut viser, at en hønsebesætning i Trustrup ved Randers er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8, der har en høj dødelighed blandt hønsefugle. Udbruddet kommer efter en uge, hvor der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i Nord.

 

Den smittede besætning aflives af Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, og der oprettes restriktionszoner på 3 og 10 km rundt besætningen. Befolkningen opfordres til forsigtighed.

 

Finder man døde fugle, skal man undgå berøring!

 

Fugleinfluenza er meget smitsom, og for at forebygge smitte til hønsegårde og fjerkræbesætninger, skal man være omhyggelig med hygiejnen og vaske sit fodtøj, inden man går ind til sit fjerkræ.

 

Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

 

Fødevarestyrelsen følger situationen nøje og opfordrer borgere til at melde fund af døde vildtfugle ind via app’en “FugleinfluenzaTip” eller Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Konsekvenser for eksporten 

Konsekvensen af fundet er, at al eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU stopper i mindst tre måneder. Eksport til EU-lande kan fortsætte som normalt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…