Dette er værre end Pearl Harbor: Coronakrisen i USA øges dramatisk – men der er håb forude

Af Sven Hakon Rossel

 

Den første advarsel

 

Anthony Fauci, introduceret i Den Korte Avis sidste uge, er én af USAs mest anerkendte immunologer og dén sundhedsekspert, amerikanske tv-seere oftest ser ved siden af USAs præsident Donald Trump under dennes ofte dramatiske pressekonferencer.

 

Det var Fauci, der forudsagde, at mellem 100.000 og 200.000 amerikanere ville dø pga. coronavirussen, men virkeligheden har indhentet ham. Først ændrede han sin makabre forudsigelse til 240.000, og i mellemtiden fortæller de aktuelle tal, at frem til mandag morgen, d. 6. april, er tallet af inficerede steget til ca. 350.000, hvilket er betydeligt mere end i noget andet land. Flere end 12.000 mennesker er allerede døde af virussen. Tallene, der stammer fra det velrenommerede Johns Hopkins University i Baltimore og står derfor til troende.

 

Og allerede dagen efter, dvs. tirsdag morgen kl. 7:20, kunne Johns Hopkins University præsentere nye tal. Nu var antallet af smittede steget til 368.376 og nærmede sig 400.000, mens antallet af døde var steget til 10.989 – hertil kommer inden for det sidste døgn endnu ca. 2.000 døde, og alle eksperter regner med at de uoficielle tal ligger endnu højere.

 

Den næste advarsel

 

Dr. Jerome Adams, anæstesiolog af fag og i 2017 af Trump udnævnt til Surgeon General of the United States med rang af viceadmiral, dvs. den person, der er ansvarlig for det amerikanske sundhedsvæsen, havde allerede om søndagen på tv forberedt amerikanerne på, at antallet af dødsofre ville stige: ”Den kommende uge bliver den vanskeligste og sørgeligste i de fleste amerikaneres liv. Dette bliver vort Pearl Harbor-øjeblik, vort 9/11-øjeblik – nu vil virussen ikke forblive begrænset til enkelte lokaliteter, men være spredt ud over hele landet.“

 

Adams pegede her på dramatiske begivenheder i USAs historie: d. 7. december 1941 bombarderede Japan størstedelen af den amerikanske flåde, der lå for anker i basen Pearl Harbor i Hawaii, med et tab på 2.400 menneskeliv; d. 11. september 2001 krævede muslimske terrorangreb på The World Trade Center i New York ca. 3.000 ofre.

 

Den tredje advarsel

 

Der er grund til at gøre opmærksom på endnu én af Trumps medicinske rådgivere, Deborah Leah Birx, der er ekspert inden for hiv/aids-immunologi, vaccineforskning og globale sundhedsproblemer. Siden marts 2020 fungerer Birx som koordinator for den coronavirus-taskforce, der er etableret i Det hvide Hus. Hun har – ligeledes i disse dage – appelleret til amerikanerne om at gøre alt for at forhindre udbredelsen af virussen.

 

Hertil hører iflg. Birx at reducere antallet af de ugentlige indkøb. Måske kunne det være nok kun at opsøge det lokale supermarked og apotek hver anden uge. Dette burde man gøre alene af respekt over for de ansatte her. Enhver burde vide, at det er den enkeltes opførsel, der gør forskellen: ”Vi må alle yde vores bedste. Vi må nu bekymre os om hinanden”, har Birx udtalt.

En sammenligning med andre lande

 

USA, et land med 330 mio. indbyggere, er hvad angår absolutte tal, det hårdest ramte af alle lande. Men stilles disse tal i relation til indbyggertallet, er den nuværende situation ikke helt så katastrofal. Også dette har Johns Hopkins University, hvis webside regelmæssigt aktualiseres, regnet på og fastslået, at netop i forhold til indbyggertal har både Italien og Spanien flere coronadøde end USA. I begge lande døde således 27 personer per 100.000 indbyggere efter en infektion. I USA er tallene 2,9 dødsfald per 100.000 indbyggere, mens det i Tyskland er 1,9 og i Østrig kun 1,1 indbygger. Og når tallet for døde i USA med dets 330 mio. indbyggere d. 7. april ligger på 1.921, må dette også ses i forhold til, at i samme tidsrum døde 1.417 i Frankrig med dets 67 mio. indbyggere. Her er der virkelig tale om en katastrofe!

 

Hvor godt er USA rustet i kampen mod corona?

 

Det medicinske forskningscenter ved University of Washington i Seattle har forudsagt, at når coronakrisen når sit højdepunkt – og dette vil sandsynligvis ske omkr. midten af april – vil der mangle flere end 87.000 hospitalssenge i USA, heraf næsten 20.000 på intensivafdelingerne.

 

Og ikke blot hospitalssenge er et problem, men også de altfor få respiratorer og manglende masker og handsker til de behandlende læger og sundhedspersonalet, selvom den amerikanske regering generelt har forbudt eksport af al medicinsk udstyr. Omfattende indkøb af dette i Kina afbød tilsyneladende på manglerne, indtil det viste sig, at mellem 80-90% af dette materiale var mangelfuldt og derfor ineffektivt.

 

Er der lys for enden af tunnelen?

 

Naturligvis er de amerikanske coronatal alarmerende, og Donald Trump har da også advaret befolkningen om, at bekæmpelsen af virussen befinder sig i en ”afgørende og vanskelig fase” og at ”vi har en vanskelig uge foran os”. Men, tilføjede Trump med sin sædvanlige optimisme: ”For enden af denne tunnel er der et vældigt lys. (…) Og sammen vil vi vinde kampen.” Selv den yderst forsigtige Anthony Fauci har ytret sig svagt optimistisk over den svage tilbagegang af nye coronapatienter i hospitalerne i New York.

 

Med den sædvanlige negative holdning til den amerikanske præsident og det USA, han står for, har vore venstrevredne medier gjort grin med denne optimisme og i stedet fokuseret på den kendsgerning, at ca. 40 mio. amerikanere ikke har nogen sygeforsikring, et tal der inkluderer ca. 10 mio. personer, der pga. lukning af forretninger og mindre industrivirksonheder inden for de sidste to uger er blevet arbejdsløse og derfor ikke længere er sygeforsikrede. Hvad de samme medier ikke har meddelt er, at regeringen i Washington har erklæret, at alle behandlingsudgifter for mennesker uden sygeforsikring, der er blevet smittet med corona, vil blive overtaget af staten.

 

Endvidere har Trump meddelte, at det amerikanske militær har stillet 15.000 senge til rådighed for patienter i de større byer, f.eks. New York og Chigago, hvortil kommer et hospitalskib med 1.000 senge for det hårdt ramte New York, og der vil i de kommende uger blive fremskaffet 110.000 respiratorer.

 

De seneste tiltag

 

Endelig bør nævnes, at kongressen i Washington D.C. allerede d. 27. marts vedtog en økonomisk hjælpepakke til bekæmpelse af coronapandemien af en aldeles svimlende størrelsesorden på 2.2 trillioner dollars, dvs. 2.200 mia. eller 2.200,000,000,000 dollars. Hertil kommer – og her følger amerikanerne en gammel national tradition – at flere hundredtusinde frivillige har meldt sig til at udføre humanitært hjælpearbejde lige fra pensionerede læger og sundhedspersonale til den almindelige amerikaner m/k på gaden.

 

Hvad der heller ikke bør glemmes – hvilket de fleste af vore anti-amerikanske medier naturligvis har gjort – er Donald Trumps gestus over for det hårdt ramte Italien. I en telefonsamtale med den italienske premierminister Giuseppe Conte har han lovet at sende medicinsk udstyr til en værdi af 100 mio. dollars og ligeledes vil han ikke forhindre, at der eksporteres medicinsk udstyr fra USA til det ligeså plagede Spanien.

 

Med en sådan indstilling skal USA nok klare sig gennem coronakrisen.

a

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…