Palæstinensere kaldte arabernes fredsaftale for forræderi – nu genopretter de selv alle relationer til Israel

Vil den palæstinensiske ledelse undskylde over for Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater (UAE) at man beskyldte dem for at begå forræderi imod palæstinensere og arabere ved at underskrive fredsaftaler med Israel?

 

I forrige uge kundgjorde Det Palæstinensiske Selvstyre, med præsident Mahmoud Abbas spidsen, i et overraskende træk, at man havde besluttet at genoprette alle relationer til Israel, herunder sikkerhedskoordinationen mellem Selvstyrets sikkerhedsstyrker og Israels forsvarsstyrker, IDF, på Vestbredden.

 

Abbas skylder også palæstinenserne en undskyldning, fordi han med sin beslutning om at afskære alle bånd til Israel berøvede palæstinensiske patienter – bortset fra en fremtrædende palæstinensisk leder, Saeb Erekat – muligheden for at modtage lægebehandling i Israel. Beslutningen forhindrede tillige tusindvis af palæstinensere i at få udbetalt fuld løn: Abbas havde nægtet at acceptere skatteindtægter indhentet af Israel på palæstinensernes vegne.

 

Desuden besluttede Selvstyret at lade sine ambassadører vende tilbage til Bahrain og UAE efter at have kaldt dem hjem til samtale i protest imod fredsaftalerne mellem de to lande og Israel.

 

Den palæstinensiske ledelse havde beskyldt UAE og Bahrain for at stikke en kniv i ryggen på palæstinenserne og “begå forræderi imod det palæstinensiske folk, Jerusalem og Al-Aqsa Moskeen” ved at love at skabe relationer til Israel. Palæstinensere på Vestbredden, i Gazastriben og i det østlige Jerusalem havde demonstreret imod normaliseringsaftalerne ved at afbrænde Bahrains og UAE’s flag foruden billeder af de to landes regenter.

 

Ironisk nok er der nu palæstinensere, som beskylder selvstyreledelsen for hykleri og for at “stikke en kniv i ryggen på det palæstinensiske folk” ved at genoprette relationerne til Israel. Adskillige palæstinensere og arabere har ytret sig sarkastisk på de sociale medier og krævet, at Selvstyret trækker sin ambassadør ud af Ramallah i protest imod sin egen beslutning om at “normalisere” forholdet til Israel.

 

Selvstyreledelsens beslutning om at genoprette forbindelserne til Israel og lade de palæstinensiske ambassadører vende tilbage til UAE og Bahrain opfattes af nogle palæstinensere som et tydeligt forsøg på at indynde sig hos en mulig ny amerikansk regering under den sandsynlige nyvalgte præsident Joe Biden. Abbas håber sikkert også, at USA og nogle af Golf-staterne til gengæld vil genoptage deres praksis med at hælde penge i Selvstyrets pengekasser – til en begyndelse.

 

Mens Biden-regeringen muligvis er lykkelig over palæstinensernes gestus, kræver arabere i Golfen en undskyldning fra Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, og den palæstinensiske ledelse. Disse arabere kræver at få at vide, hvorfor det er i orden, at palæstinenserne genoptager deres forbindelser til Israel, men ikke i orden, at Bahrain og UAE underskriver fredsaftaler med Israel?

 

En politisk kommentator fra Bahrain, Abdullah Al-Junaid, skrev, henvendt til Abbas:

 

“Deres excellence præsident Mahmoud Abbas, som borger i de arabiske Golfstater hilser jeg beslutningen om at lade de palæstinensiske ambassadører vende tilbage til Manama og Abu Dhabi velkommen, men De bør straks udsende en formel undskyldning til alle indbyggerne i kongedømmet Bahrain, i De Forenede Arabiske Emirater og i kongedømmet Saudi-Arabien for Deres udtalelser og fornærmelser imod os.”

 

Al-Junaid påpegede, at Abbas havde ledet et møde for palæstinensiske fraktioner i september med henblik på at fordømme og slynge fornærmelser imod araberne i Golfen og disses ledere.

 

“Siden 1960’erne har børnene i Golfstaterne bidraget ud af deres daglige lommepenge for at støtte palæstinenserne,” bemærkede Al-Junaid. Til gengæld, tilføjede han, har de palæstinensiske ledere kun udtrykt foragt for Golfens folk:

 

“De har beskyldt os for at sælge Jerusalem og det palæstinensiske folk, samtidig med at De genoptager Deres sikkerhedsaftale med Israel uden at komme med en forklarende udtalelse til den palæstinensiske offentlighed, for slet ikke at tale om araberne. Siden fulgte (de palæstinensiske) ambassadørers tilbagevenden til Abu Dhabi og Manama uden nogen form for skam eller fremsættelse af en undskyldende bemærkning fra Deres side. Jeg blander mig ikke i Deres interne forhold, hr. præsident, men angreb på Golfens borgere er noget, der ikke længere kan accepteres. De bør offentligt og personligt undskylde for det, De har forøvet imod os.”

 

Al-Junaid og andre Golf-arabere har opfordret til boykot af Selvstyrets ledelse, indtil Abbas udsender en undskyldning for at have fornærmet Golf-staterne og opildnet deres borgere til oprør imod herskerne i UAE og Bahrain.

 

En skribent fra Emiraterne, Turki Hasher, har krævet, at Selvstyret fremsætter en undskyldning, inden de sender de palæstinensiske ambassadører tilbage til Bahrain og UAE. Den palæstinensiske ledelse, sagde han, har omsider indrømmet, at tilbagetrækningen af ambassadørerne var en fejl. “Men jeg tror ikke, at det er så enkelt blot at sende dem tilbage, for der bør fremsættes en officiel undskyldning for denne forhastede beslutning, som afspejlede forvirring og dårlig ledelse,” skrev Hasher.

 

En politisk kommentator i Kuwait, Mohammed Al-Mulla, undrede sig over, hvorfor alle de, der havde fordømt UAE og Bahrain for at underskrive fredsaftaler med Israel, nu var tavse over for den palæstinensiske ledelses beslutning om at genoprette relationerne til Israel:

 

“Vi hørte om truslerne og skræmmekampagner fra alle de palæstinensiske fraktioner og islamistiske partier i sagen om fredsaftaler mellem Golf-staterne og Israel. Men hvor er de i dag, når det gælder palæstinensisk-israelsk normalisering?”

 

En emiratisk bruger på de sociale medier, BintUAE1900, svarede: “De [palæstinenserne] trampede på billederne af vore ledere. Men vi har ikke set dem trampe på billederne af Abbas.”

 

Nogle Golf-arabere reagerede på den palæstinensiske ledelses beslutning om at genoptage forbindelserne til Israel ved at opfordre til udvisning af de palæstinensiske ambassadører til Golf-staterne og boykot af palæstinensiske varer.

 

En anden skribent fra Kuwait, Abdel Muhsen Husseini, sagde , at han fandt det mærkeligt, at mens den palæstinensiske ledelse afviste normaliseringsaftalerne mellem Israel, UAE og Bahrain, roste den sin egen beslutning om at genoprette de palæstinensiske relationer til israelerne.

 

Abdel Muhsen skrev, med en bemærkning om at den palæstinensiske ledelses beslutningen var det samme som en normalisering med Israel, at palæstinenserne forbliver splittede på grund af de fortsatte stridigheder mellem Abbas’ Fatah-fraktion på Vestbredden og Hamas i Gazastriben. Muhsen bemærkede:

 

“Palæstinenserne har bortødet kræfter og tid uden at tage skridt til at fuldføre det palæstinensiske projekt om dannelse af en palæstinensisk stat… [Tidligere PLO-leder] Yasser Arafat bortødte alle palæstinensiske bestræbelser og løftede altid hånden med et slogan om sejr, men han var ude af stand til at udrette noget som helst.”

 

For nylig krævede Golfens samarbejdsråd, Gulf Cooperation Council, en undskyldning fra Abbas og andre palæstinensiske ledere for deres “uansvarlige retorik, æggen og trusler” imod de Golf-lande, som underskrev fredsaftaler med Israel. Abbas og Selvstyrets ledelse har imidlertid valgt at ignorere dette krav.

 

Den palæstinensiske ledelses hykleri har nået yderligere højder. På arabisk kaldes dens beslutning om at sende de palæstinensiske ambassadører tilbage til UAE og Bahrain for “wakaha” (en uforskammethed). Den palæstinensiske beslutning om at genoprette båndene til Israel kommer på et tidspunkt, hvor de palæstinensiske medier fortsat fordømmer andre arabere for at indlede normalisering med Israel. Næste gang den palæstinensiske ledelse beskylder arabere for at stikke en kniv i ryggen på palæstinenserne, bør Abbas og hans embedsmænd først kaste et langt blik på sig selv i spejlet og indse, at deres tidligere bedrag ikke længere virker.

 

Khaled Abu Toameh, prisvindende journalist med base i Jerusalem, samt Shillman Journalism Fellow ved Gatestone Institute.

 

GATESTONE INSTITUTE

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…