Skræmmende ny tendens: Mennesker med de forkerte meninger udelukkes fra restauranter og institutioner – Mange eksempler på ‘De-platforming’ i hverdagen

Colourbox

Præsident Trump klager over censur forud for valget i 2020, og han har underskrevet et dekret, der opfordrer den føderale handelskommission til at undersøge, hvorvidt Facebook, YouTube, Twitter og andre sociale medier er forudindtagede i konservatives disfavør.

 

Dekretet løfter bekymringen over de-platforming – udelukkelse af dem, der har den forkerte politik med den begrundelse, at de er hadefulde – til en nyt og glædeligt niveau. Det er imidlertid en fejltagelse kun at rette opmærksomheden mod de firmaer, der håndterer information og kommunikation, som det er tilfældet nu. Ja, uddannelsessystemet, de traditionelle medier, de sociale medierNGO’er og reklamer er problematiske. Information har selvfølgelig stor betydning; men de-platforming er i langt højere grad krøbet stilfærdigt ind overalt og påvirker en stor del af hverdagslivet.

 

Venstreorienterede organisationer (‘Southern Poverty Law Center’ i USA, ‘Hope Not Hate’ i Storbritannien) fremmer denne tendens ved at presse virksomheder til at nægte at handle med “hadere” (skidt med at SPLC har sine egne alvorlige problemer). Og når universiteter og de sociale mediegiganter gør et stort nummer ud af at række ud til konservative, er det kun symbolsk. De-platforming rammer nemlig altovervejende folk på højrefløjen, herunder socialkonservative, fortalere for begrænset indvandring, skeptikere overfor menneskeskabte klimaforandringer, kritikere af islamisme og tilhængere af Israel.

 

Nogle eksempler på de-platforming i hverdagen:

 

Restauranter

Hotel- og restaurationsudbydere har begejstret kastet sig over de-platforming. På mikroniveau udviste en restaurantejer en embedsmand fra Det Hvide Hus, der spiste i Lexington, Virginia, på grund af politiske meningsforskelle. Medlem af Repræsentanternes Hus for demokraterne Maxine Waters opfordrede efter hændelsen andre på venstrefløjen til at “chikanere” Trumps medarbejdere: “de vil ikke kunne tage på restaurant, de vil ikke kunne standse ved en tankstation, de vil ikke kunne handle i et stormagasin”. Den efterfølgende verbale overfusning af Tucker Carlsons datter må have glædet Waters.

 

Institutioner

På institutionsniveau annulerede Eventbrite salget af billetter til et foredrag af Pamela Geller hos Unge Republikaneres Klub i New York. Norwegian Cruise Line aflyste et cruise, som Rebel Media havde booket hos dem og reklameret for. Hyatt Hotels og Mar-a-Lago aflyste begivenheder, som Act! For America var vært for. Airbnb benyttede de-platforming mod jødiske værter, der lever på Vestbredden (mens Airbnb stadig accepterer palæstinensiske værter). Uber & Lyft udelukkede Laura Loomer fra deres bildelingstjeneste på grund af hendes tweets.

 

Amazon Smile er en tjeneste, der uddeler ½ – 1% af Amazons salg til NGO’er. De udelukker organisationer, der optræder på SPLC’s liste over “hadegrupper”. Den britiske internetudbyder O2 har reelt blokeret adgangen til min internetside DanielPipes.org. De-platforming på nettet kan have direkte økonomiske konsekvenser: YouTube har demonetariseret (endnu en sproglig nydannelse: fjernet muligheden for at generere penge) videoer af Dennis Prager og Tommy Robinson.

 

Financielle institutioner har tilsluttet sig bevægelsen. Citibank gav Israel Independence Fund en måned til at trække deres penge ud og skifte bank. Capital One skaffede sig af med forretningen Appalachian Gun i det tyndtbefolkede Georgia. MasterCard og Visa nægtede at håndtere donationer til David Horowitz Freedom Center. PayPal har suspenderet konti tilhørende det britiske parti UKIP’s medlemmer og donorer. Allum Bokhari fra Breitbart skriver om kreditkortfirmaernes rolle i det, som han kalder for “økonomisk sortlistning”, og han konkluderer, at “den progressive ideologis indtrængen i den financielle industri” udgør en “skræmmende ny trussel mod friheden” i de vestlige samfund.

 

Regeringer er også en del af de-platforming tendensen. De føderale amerikanske skattemyndigheder har uretmæssigt nægtet at skattefritage den zionistiske organisation ‘Z Street’. Demokraterne i Repræsentanternes Hus i USA har som et første skridt mod at nægte skattefritagelse til 60 organisationer, som SPLC bedømmer som “hadegrupper”, afholdt en høring i september 2019 om “Hvordan skattelovgivningen understøtter had”. Den tyske regering har allerede taget skridtet ved at fratage den konservative internetside JournalistenWatch.com dens skattefritagelse. Ledende tyske politikere håber at kunne udelukke medlemmer af partiet Alternative für Deutschland fra ansættelse i den offentlige sektor. Den britiske regering nægtede at lade Geert Wilders komme ind i landet, ligesom den australske regering nægtede Milo Yiannopoulos indrejse.

 

En enhed af det britiske sundhedsvæsen NHS, efterfulgt af NHS i England, har meddelt, at patienter, der benytter “racistisk eller sexistisk sprogbrug, gestikulation eller opførsel … vil blive modsagt og advaret”. Skulle problemet fortsætte, bliver behandlingen “indstillet, så snart det er sikkert”. Hvor længe går der mon, inden ansatte ved NHS udnytter bestemmelsen til at nægte behandling til en velopdragen kritiker af klimaændringer eller islamisme?

 

En restaurant, en billetsalgsudbyder, bildelingsfirmaer, et krydstogtsrederi, en hotelkæde, præsident Trumps private klub [Mar-a-Lago], en overnatningstjeneste, en detailforretning, en videodelingsplatform, banker, kreditkortfirmaer, et betalingssystem, regeringer og hospitaler: Listen er lang og skræmmende, og den udvides konstant.

 

For konservative underminerer disse begrænsninger ens levebrød, værdighed og selvbestemmelsesret. Begrænsningerne udgør en “skræmmende ny trussel mod friheden” og fortjener langt mere opmærksomhed, planlægning og ressourcer end for nuværende. Der skal organiseres en modstand; nye, neutrale institutioner skal etableres. Det skal ske nu uden at afvente statslige tiltag, og inden murene lukker sig yderligere.

 

Artiklen er udkommet på danielpipes.org og den er oversat fra engelsk til dansk af Kirsten Valeur.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…