Dansk somalier mistænkt for brutalt drab flygtede til Somaliland, og her hænger han fast – ikke noget dansk pas til ham, har retten besluttet

Den 31- årig jurastuderende, Jonas Thomsen Sekyere, sank sammen og døde få timer efter på Rigshospitalets Traumecenter.

 

Dræbt af et enkelt knivstik i hjertet, som en tragisk afslutning på en munter bytur i København den 12. november 2012.

 

Knivdrabet var helt umotiveret.

 

Den nu 39-årige dansk somalier, Omar Muse, blev med det samme efterlyst, mistænkt for at have begået drabet.

 

Men han var straks efter drabet flygtet til Somaliland.

 

Her blev han på grundlag af en international efterlysning fra dansk politi anholdt i 2014 og blev af en somalisk domstol idømt 20 års fængsel for drabet plus en erstatning på 33 kameler samt en tredjedel af kødet fra en slagtet kamel til ofrets familie.

 

Nu piver han og vil have sit danske pas tilbage, men det har politiet nægtet at give ham og fik onsdag medhold i Københavns Byret. Han kan blive i Somaliland uden sit danske pas, afgjorde retten.

 

Hans advokat, Poul Hauch Fenger, har anket afgørelsen til Østre Landsret.

 

Frygter, at han vil bruge det rødbedefarvede pas til at rejse til andre lande

Efter anholdelsen i Somaliland nægtede Omar Muse at samarbejde med dansk politi om frivilligt at rejse til Danmark for at blive retsforfulgt, men da han også er somalisk statsborger, nægtede de somaliske myndigheder at udlevere ham til politiet mod hans vilje.

 

I stedet dømte en somalisk domstol ham i 2016 som nævnt tyve års fængsel for drabet plus kamelerne uden i øvrigt at have haft adgang til sagsakterne, som dansk politi nægtede at udlevere.

 

Dommen blev senere nedsat af den somaliske højesteret nedsat til ti års fængsel

 

Og nu er han altså af en eller anden grund allerede på fri fod, og vil havre sit danske pas udleveret, så han selv kan rejse til Danmark.

 

Men det ville Københavns Politi ikke være med til. Udleveringen skal ske efter aftale med de somaliske myndigheder. Altså hvor han bliver hentet af dansk politi, og det nægter de somaliske myndigheder som nævnt at gå med til.

 

Og det er han åbenbart heller ikke selv interesseret i, men vil i stedet have passet udleveret, så han selv kan rejse til Danmark.

 

Men den går ikke, mener man i politiet.

 

”Vi mener, at der er stor risiko for, at han vil flygte til et andet land. Med et dansk pas kan han rejse hen, hvor han vil. Han har været på flugt i otte år fra dansk politi og har ikke ønsket at samarbejde med os om at komme til Danmark for at blive retsforfulgt,” har Søren Harbo, advokaturen for personfarlig kriminalitet, tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

 

Efter at Københavns byret onsdag havde afsagt sin kendelse om, at somalieren ikke kan få udlevet sit danske pas, er det en afgørelse efter lige bogen eller, som Søren Harbo udtrykker det til Ekstra Bladet:

 

”Man kan ikke få udleveret sit pas, når man er internationalt efterlyst.”

 

Har betalt over trehundrede tusinde kroner for kamelerne

I tirsdags den 30. juni refererede Ekstra Bladet en samtale, man havde haft med Omar Muse, som her fortæller, at erstatningen på de 33 kameler betalt.

 

Ifølge ham ligger prisen på en kamel mellem 1000 og 2000 dollar, som gode venner skulle have indsamlet.

 

Sætter man prisen midt imellem til 1500 dollar, svarer det for de 33 kameler til små 327.000 danske kroner, som hans venner altså skulle have indsamlet samtidig med, at han i samme åndedræt fortæller, at:

 

”Det er hårdt at være her. Jeg har ingen penge og ikke noget sted at bo,” siger han via en WhatsApp-forbindelse fra Hargeisa i Somaliland, hvor han efter eget udsagn overlever ved at spise hos folk, han kender via sit fængselsophold.

 

Underlig udtalelse fra en mand, der hævder at have venner, der er så velhavende, at de gladeligt betaler langt over de tre hundrede tusinde kroner, han skal bruge for at betale sin erstatning i form af kameler.

 

Drabet vakte dengang stor opmærksomhed

Drabet i november 2012 på den 21-årige jurastuderende Jonas Thomsen Skyere, som har en dansk moder og en ghanesisk far, vakte dengang stor opsigt på grund af sin meningsløshed.

 

Blandt andet fordi den dræbte havde været en velkendt mønsterbryder, der i debatindlæg ikke lagde skjul på sin kærlighed til det danske samfund og sin taknemlighed for alt det, samfundet havde givet ham mulighed for.

 

Jonas Thomsen Skyere blev begravet den 28. november 2012 i Københavns Domkirke. Begravelsen blev dækket af flere medier, og det blev dengang vurderet at over tusinde mennesker deltog.

 

Tidligere havde der været en mindehøjtidelighed i Kødbyen, hvor han blev dræbt, og hvor blandt andre daværende uddannelsesminister Morten Østergaard (RV) holdt en mindetale.

 

Et foto af Politikens fotograf Jacob Ehrbahn fra begravelsen på Assistens Kirkegård blev det år kåret som årets pressefoto.

 

Læs også:

https://ekstrabladet.dk/112/drabsdoemt-faar-nej-fra-dommer-til-at-faa-sit-pas-udleveret/8185670

 

https://ekstrabladet.dk/112/efterlyst-for-drab-loesladt-jeg-vil-hjem-til-danmark/8184056?fbclid=IwAR0ZYwszd-FFv9xJL2AsPI44ZabMLcgx-VEGVBjdVi0q1ILenHHsqI5A2rQ

 

https://denkorteavis.dk/2016/mordmistaen

kt-flygtede-fra-danmark-blev-i-somaliland-idomt-kameler-som-erstatning-til-den-myrdedes-familie-samt-20-ars-faengsel/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…