Danmark skal ændre kurs, hvis vi ikke ønsker en global opvarmning

Klimaet ændrer sig med stigende temperatur, hvilket resulterer i havstigninger, så vandet begynder at erodere kysterne i vort lavt liggende Danmark. Vi skal ændre kurs, og atomkraft bør inkluderes i vor energi for at stoppe CO2 udledningen, som er en væsentlig årsag til den globale opvarmning.

 

Firmaet Bestseller med Anders Holch Povlsen m.fl. skaber nytænkning og historie med donationen på 100 mio. kr. til atomkraftforskeren CEO Troels Schönfeldt, Seaborg Technologies, der udvikler minireaktorer med thorium. Seaborg Technologies har allerede en kontrakt i Sydkorea på 7.500 af disse små kraftværker til lande i Sydøstasien, og det forventes, at den første reaktor tages i brug i 2025. Troels Schönfeldt siger: ‘Enhver idiot kan se, at vi står med det største problem i verdenshistorien! Hvis vi ikke får lavet den her form for atomkraft, brænder vi planeten af ……’

 

Seaborg Technologies vil udvikle en minireaktor på størrelse med en container og forskellig fra de reaktorer, der eksisterer i dag. Atomkraft skal være rigelig, billig og sikker for at kunne erstatte de fossile brændsler – og tilgængelig for alle. En thorium reaktor kan ikke eksplodere eller nedsmelte men lukker ned i det smeltede salt. Det er uforståeligt, at danske politikere ikke støtter projektet.

 

En anden dansk forskergruppe Copenhagen Atomics med Thomas Jam Pedersen, der som Seaborg Technologies udvikler thorium minireaktorer, arbejder sammen med et firma i Holland, hvor politikerne i det største parti VVD støtter projektet. Også Canada satser på en smeltet salt reaktor med thorium og har givet 96 mio. kr. i offentlig støtte til firmaet Terrestrial Energy til udviklingen.

 

I 1965-69 udviklede fysikeren Alvin Weinberg en  thorium reaktor i Oak Ridge Lab. i Tennessee, og præsident Kennedy var interesseret i projektet. Præsident Nixon bremsede dog forskningen i 1973, da thorium ikke som uran kunne bruges til bomber – det var under den kolde krig.

 

Den italienske fysiker Prof. Dr. Carlo Rubbia (1934-) delte i 1984 en Nobelpris i fysik og skrev bogen ‘Harmless Energy from Nuclei’ (2001). Han blev ansat i Cern i 1961 og tilknyttet den italienske republiks senat fra 2013. På en thoriumkonference i Cern i 2013 sagde han, at det pga. den globale opvarmning, som allerede er i gang, er nødvendigt at fortsætte med de eksisterende reaktorer med uran, til thorium reaktoren er klar. Han er videnskabsmand og ved, at atomkraft er et nødvendigt redskab, og danske politikere kunne lære, at det er vigtigere at få råd hos videnskabsfolk end fra ansatte taleskrivere, PR folk, og folk fra industrien med særinteresser.

 

Danske politikere inkl. Anker Jørgensen var interesseret i atomkraft, men 1968 generationen fik ændret den danske holdning. Niels Bohr (Nobelpris 1922 i atomfysik) havde startet udvikling af atomkraft, som han mente burde anvendes til fredelige formål. Venstrefløjen derimod med Lone Dybkjær, Margrete Auken og Steen Gade i spidsen var med til at vedtage loven i 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark – med tilføjelsen: ‘med nuværende teknologi’ – og den har udviklet sig.

 

Kun 3 små partier LA, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er for atomkraft, mens de andre partier ikke tør vise interesse fordi de er bange for at miste stemmer. Hvis medierne kom med fakta om atomkraft, og hvis TV turde vise Michael Moores film ‘Planet of the Humans’, samt Robert Stones ‘Pandora’s Promise’, ville flere mennesker uden tvivl få en positiv holdning til atomkraft.

 

Det er forkert at bilde børn inkl. Greta Thunberg ind, at sol og vind kan redde jorden fra en klimakatastrofe. Børn er modtagelige men vil også kunne forstå fakta om atomkraft, at ved at udelade atomkraft i vore energityper er vi med til at forværre den globale opvarmning, som netop vil ramme de unge – den kommende generation – og det er helt uansvarligt.

 

Vi skal være mere bange for global opvarmning end for atomkraft.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…