Debatten om klorokin i Frankrig – Corona-krisen når den er værst

Mikrobiolog Didier Raoult (Skærmprint Youtube)

Der har været tale i Danmark om en ny lovende medicin under udvikling af medicinalfirmaet Gilead Sciences (en af de store fra Big Pharma) som behandling af Covid-19: remdesivir. Professor Lundgren fra Rigshospital (Infektionsmedicinsk Klinik) leder et stort projekt derom. Hans undersøgelse er langtfra afsluttet og maner til forsigtighed:

 

Nogle gange bliver det nødvendigt at gå ud med tidlige resultater – især i tilfælde hvor man ikke har andre behandlingsmuligheder, siger han i et interview.

 

Underligt

Der har været løbende modstridende vurderinger af remdesivir, og sommetider temmelig kritiske. Underligt nok erklærer Gileads Sciences CEO (chief executive officer) O´Day d. 5. april i et åbent brev:

 

Redmesivir forbliver en eksperimental medicin, som ikke har været godkendt noget sted i verden. Behandlingens sikkerhed og effektivitet er langtfra påvist.

 

Har den danske presse – og ikke mindst DR – vildledt borgerne om en mirakuløs medicin på vej?

 

For billig medicin?

Den kunne til gengæld have omtalt en anden medicin, som professor Raoult fra Timone Hospital i Marseille har udviklet og brugt med succes på flere hundrede patienter, dog uden den sædvanlige videnskabelig proces: Hydroxyklorokine i forbindelse med azithromicin. Retningslinierne for brug af denne medicin har mødt en kæmpe modstand. Både Macron, diverse eksperter og den franske presse, har hårdnakket kritiseret Raoult. Efter tre måneder må de dog indrømme at professor Raoults retningslinjer bliver brugt med stor succes i mange lande. Der er vigtigt for behandlingen, at instrukserne bliver fult nøje. Den er blevet rost især i USA, og ikke kun af præsident Donald Trump…

 

Han gjorde det, som Pasteur gjorde dengang: han administrerer sin vaccine til en dreng, som var blevet bidt af en hund med rabies. Uden egentlig kliniske tester på mennesker.

 

Han gjorde det som professor Lundgren netop retfærdiggjorde: at skride til handling i nødstilfælde. Drengen blev som bekendt helbredt.  Patienten først.  Før medicinalindustrien og før sundhedsstyrelsen.

 

Money Money forklarer meget

Men hvad er problemet når det virker? Problemet åbenbart er finansielt. Prisen på hydroxyklorokin er 5 euros. Prisen på remdesivir er formodentlig på flere tusinde dollars. Remdesivir er dumpet i sin tid som behandling af ebola, og Raoults behandling er en direkte trussel på en forventet indtjening på 2,5 milliard dollars.

 

Interessekonflikter mellem medicinalindustrien og lægekorpset er kendt. Men det viser sig i dette tilfælde at to rådgivende udvalg udpeget af præsidenten Macron fører en hård kamp imod Raoults retningslinier. Det viser sig – oplysningerne er offentlige – at nogle medlemmer af disse udvalg er blevet rigtig ”forkælet” af Gilead Sciences. Vi taler om titusinder af euros over flere år.

 

Pyt med videnskaben når det haster!

I Danmark er behandlingsmuligheden fortiet af medierne eller omtalt nedværdigende. Professor fra Rigshospitalet udtaler i en artikel fra Information:

 

Vi må vente på videnskaben, før vi kan afgøre, om klorokin er en mirakelkur.

 

Og desuden i samme artikel:

 

Det franske studie er af så lav kvalitet at dets konklusioner er svære at tro på.

 

Jeg tvivler ikke på at, hvis professoren blev fanget af det flyvende virus, vil han bede om en mirakel og banke på Didier Raoults dør…

 

Jeg kan godt forstå, at han få svært med at indrømme at remdesivir er et flop, men selv en dygtig forsker som ham kan opleve en uforskyldt skuffelse.

 

Man kan jo også undre sig over, at præsident Macron flyver til Marseille, banker på Raouls dør og pludselig kalder ham for en stor videnskabsmand.

 

Ass. prof. em. dr. Gérard Lehmann, SDU

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…