Corona kræver ny Kina-politik

Corona-pandemien har krævet mange ofre i hele Verden. Antallet af døde er nu over 200.000. Diverse statsledere har erklæret virus-sygdommen krig. ”I krig er sandheden det første offer”, siger et gammelt ord, og det kan ikke gentages ofte nok. 

 

En netop udkommen bog på Forlag Mellemgaard god at blive klog på. Bogen hedder ”Kina – den truende supermagt”. Den er skrevet af den gamle menneskerettighedsaktivist Viggo Fischer, som fra sin ungdom har bekæmpet diktaturer – både når det var bekvemt, og også når det var ubekvemt. Han har siddet i Folketinget i mange år og her også arbejdet med udenrigspolitik og i den egenskab været steder og mødt mennesker, som det er de færreste, der har mulighed for. Han har samlet stoffet til denne bog og længere tid, og dokumentationen er meget overbevisende og den er ledsaget af personlige fotos fra de mange rejser i Østasien, hvor han også har familiære og forretningsmæssige kontakter.

 

Et kernepunkt i bogen er, at Kinas Kommunistiske Parti har et stærkt magtmonopol og en stor vilje til at fastholde dette monopol. Men man er også bange for at det skal gå som med Sovjetunionen, der brasede sammen på ingen i det store revolutionsår, 1989. I Folkerepublikken Kina er 1989 også dramatisk. Studenterdemonstrationer mod korruption og inflation og for demokratinedkæmpes af store militære styrker den 3.-4. juni 1989. Flere tusinde menes dræbt ved denne begivenhed. Den kinesiske ledelses frygt for opgør styrer ganske meget. 

 

Et særligt skræmmende afsnit i bogen er oplysningerne om medieforhold. Kinas nuværende præsident forklarede i februar 2018, hvad pressens rolle er: ”Elske partiet, beskytte partiet og tjene partiet”. Da alverdens journalister ikke bidrager på samme måde, så er der mellem 20.000 og 50.000 ansatte i den såkaldte ”Great Firewall”, der har til opgave at fjerne uønsket information. Udenlandske mediers internetsider er normalt ikke tilgængelige for kineserne. 

 

Læserne introduceres til såkaldte ”Censurfabrikker”, som hjælper virksomheder og borgere til at undgå fejl. En af de virksomheder, som beskrives, har 4.000 ansatte. Dette firma ”har opsamlet 100.000 såkaldte følsomme ord og over 3 millioner afledte ord.”

 

Det er nødvendigt. Viggo Fischer nævner et eksempel fra lanceringen af en ny Mercedes. Her brugte virksomheden vendingen. ”Se på situationerne fra alle vinkler, og du bliver mere åben”. Det var helt galt. Hvorfor? Det var et citat taget fra Dalai Lama, og den mand er bestemt ikke populær i dagens Kina. Mercedes måtte rykke ud med en stor undskyldning, men det var slet ikke nok for ”Folkets Dagblad”. Her hed det bl.a. om Merdedes-koncernen, at den savnede ”alvor og afspejlede den tyske bilproducents manglende forståelse for kinesisk kultur og værdier”. Videre spurgte man, om tyskerne ikke vidste, at ”man gør sig til kinesernes fjende, hvis man holder Dalai Lamas ildelugtende fødder”. 

 

Viggo Fischer fremdrager analyser, der viser hvor langt det kommunistiske Kina er kommet med at dominere internettet. Det er skræmmende læsning, og de seneste dage viser at EU er kommet til samme konklusion efter analyser af kinesisk misinformation.

 

Viggo Fischers anbefaler, at man taler åbent om problemerne og ikke sætter økonomiske fordele over menneskerettigheder. Det sidste er unægtelig sket rigtig mange steder. Det er utroligt, at så mange erhvervsvirksomheder tør løbe denne store risiko ved at virke i et så brutalt styre. 

 

Der er et stort behov for en ny Kinapolitik. Ikke kun i Danmark, men også i EU og hele den frie og demokratiske verden. Bogen kan anbefales som grund for en sådan ny politik, for den tager fat i en række af de ømme punkter ved diktaturet i Kina.

 

Mag.art. Niels Jørgen Langkilde, fhv. MF Formand Den Konservative Presseforening.

 

Viggo Fischer: Kina – den truende supermagt, Forlaget Mellemgaard, s. 280

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…