Ny alarm: Coronasmitten er ude af kontrol – dramatisk nedlukning i Frankrig og Tyskland, mens Danmark venter nervøst

Den anden bølge af corona har nået en skræmmende styrke. Også i Danmark ser vi stærkt stigende smittetal. Vores sundhedssystem kan dog stadig klare presset, og derfor kan man ikke tale om en akut nødsituation.

 

Men i andre europæiske lande ringer alarmklokkerne, og man lægger op til nye drastiske indgreb. Det gælder således EU’s to toneangivende lande, Tyskland og Frankrig.

 

Herhjemme øger det naturligt nok nervøsiteten for, at vi igen kan havne i mere alvorlige tilstande.

 

Derfor er der igen gennemført stramninger.

 

I september lukkede regeringen restauranter, barer og værtshuse efter kl. 22. Nu er der indført et generelt forbud mod salg af alkohol efter kl. 22.

 

I september indførte man, at stående og gående gæster på restauranter skulle bære mundbind. Nu indfører man et bredere krav om mundbind på offentlige steder, herunder i butikker.

 

I september sænkede man forsamlingsforbuddets krav til 50 personer. Nu sænkes det til 10 personer.

 

Tysklands ”bølgebryder-nedlukning”

I Tyskland er den aktuelle situation endnu alvorligere end i Danmark. Tyskland har ellers været et af de lande, der har haft forholdsvis godt styr på coronakrisen. Men nu ringer alarmklokkerne.

 

Der er kraftigt stigende coronasmitte, og i modsætning til Danmark er der også et bekymrende pres på sundhedssystemet, herunder stigning i antallet af patienter på hospitalernes intensivafdelinger.

 

Efter lange, seje forhandlinger mellem den tyske forbundsregering under Merkel og delstaternes regeringer har man nu besluttet en ny delvis nedlukning af det tyske samfund.

 

Arbejdspladser, skoler og daginstitutioner forbliver åbne. Men borgerne vil opleve mange og store begrænsninger i det daglige.

 

Meningen er, at man vil slå hårdt til i den kommende tid i et forsøg på at komme ud på den anden side.

 

Man lægger op til en ”national kraftanstrengelse” i november måned, så man får rettet så meget op på problemerne, at man igen kan begynde at åbne til december.

 

Nogle politikere taler om en ”bølgebryder-nedlukning” – en relativt kortvarig, men hård nedlukning, der er kraftig nok til, at genåbningen kan starte i december.

 

”Reducere kontakter, reducere kontakter, reducere kontakter”

Dette er en voldsom satsning. Ingen ved, om det virkelig kan lykkes at få smitten under kontrol med denne form for chokterapi.

 

Hovedformålet med indgrebene er formuleret af Bayerns ministerpræsident, Markus Söder: ”Reducere kontakter, reducere kontakter, reducere kontakter.”

 

Som vi også ved i Danmark, er langt det mest effektive middel mod corona at begrænse antallet og tætheden i de menneskelige kontakter. Og nu går tyskerne altså til stålet.

 

Markus Söder sætter ligefrem et tal på, hvad målet med denne indsats skal være: De menneskelige kontakter skal nedbringes med tre fjerdedele!

 

Hverken Söder eller andre tror selvfølgelig på, at man kan gå og tjekke sådan et tal. Men det bliver brugt til at anslå ambitionsniveauet.

 

Forhandlingerne mellem Merkel og delstaterne er mundet ud i en række skrappe krav, der skal sikre en midlertidig, delvis nedlukning af det tyske samfund.

 

Lukning af restauranter, barer, teatre, museer, bordeller, svømmehaller og skønhedsklinikker

Ligesom i Danmark må man højst forsamles ti personer ad gangen, og det skal begrænses til medlemmer af højst to familier samtidig. Det gælder både i offentlige og private sammenhænge. Overtræder man dette, vil ordensmagten gribe ind.

 

Borgerne bliver kraftigt opfordret til, at de i november opgiver alle ikke-nødvendige private rejser. Ikke noget med at besøge onkel Wolfgang og tante Erna et andet sted i Tyskland. Parolen er: Bliv, hvor I er!

 

Kultur- og fritidstilbud skal rammes af massiv nedlukning i den kommende måned. Man vil lukke restauranter, barer, teatre, koncerthuse, museer, biografer, spillehaller, bordeller, svømmehaller, saunaer, skønheds- og massageklinikker og andre virksomheder inden for kultur, underholdning og velvære.

 

Butikkerne i Tyskland skal fortsat være åbne, men der stilles betydelige krav til afstand mellem kunderne. Der må kun være én kunde pr. ti kvadratmeter.

 

Denne stribe af kraftige november-stramninger skal kombineres med øget økonomisk støtte til virksomhederne, der endnu engang bliver tvunget til at spænde bæltet ind. En del af dem vil næppe klare den.

 

Også kraftig nedlukning i det hårdt plagede Frankrig

Hos Tysklands nabo og nære EU-partner Frankrig fører man også en hård kamp for at få corona-situationen under kontrol.

 

Her er situationen endnu alvorligere end i Tyskland. Sundhedssystemet er under alvorligt pres. Smittetallene bliver bare ved og ved med at stige.

 

Nu gennemfører Macron et udgangsforbud. Man må kun gå ud for at arbejde, gå til læge, foretage nødvendige indkøb og motionere i op til en time om dagen.

 

Præsident Macron har således hænderne fulde for tiden. Han skal kæmpe for at få den alt for høje smitte bragt ned, samtidig med at han skal håndtere den politiske krise med Muhammed-tegningerne og de muslimske aggressioner i Frankrig og Tyrkiet – med præsident Erdogan i fri dressur.

 

Krisen er langt fra under kontrol

Corona-krisen i Europa er stadig langt fra under kontrol. Pandemiens anden bølge har ramt med stor kraft. Og ingen ved, hvor voldsom den vil blive i den kommende tid.

 

Politikerne skal balancere:

 

De må ikke give for meget los med at åbne samfundet, for det kan hurtigt skabe en farlig situation. Men de skal omvendt forsøge at undgå en så kraftig nedlukning, at de økonomiske konsekvenser bliver uoverskuelige.

 

Her er ingen lette løsninger.

 

I Danmark, Tyskland og Frankrig forsøger man sig med forskellige varianter af en delvis nedlukning.

 

I Danmark vil det konkret sige, at regering og folketing prøver sig forsigtigt frem med visse åbninger. I Tyskland og Frankrig satser man på ret kraftige nedlukninger her og nu i et forsøg på at komme ud på den anden side om en månedstid.

 

Endnu er det for tidligt at sige, om Danmark tvinges ind i en ”nedlukning light” som den, der vil køre i Tyskland i november. Men risikoen er til stede. Især, hvis smitteopsporingen ikke bliver mere effektiv.

 

Selv i bedste fald varer det længe, før vi vender tilbage til fortidens stabilitet, når det gælder sundhed, økonomi og livskvalitet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…