Daniel Pipes: Bragt ud af selvtilfredsheden af COVID-19?

Daniel Pipes

Er der også positive sider ved det opbrud, som COVID-19 har forårsaget? Iagttagere bemærker en vifte af mulige fordele; fra længerevarende lave oliepriser til forbedret luftkvalitet, fra svækkede ekstremistiske bevægelser til en lempelse af unødvendig lovgivning. Disse mulige fordele blegner imidlertid sammenlignet med den virkeligt store fordel: Det bringer amerikanerne ud af deres selvtilfredshed og øger deres bevidsthed om risikoen for katastrofer.

 

En verdensomspændende virus, der har ændret næsten alles rutiner og rystet økonomien, giver en chokerende påmindelse om forsyningskædernes, folkesundhedens og demokratiets sårbarhed. Denne foruroligende erfaring vil have positive konsekvenser, hvis det øger de selvtilfredses bevidsthed om, at der kan ske omvæltninger. De to trusler, der skiller sig ud som de mest sandsynlige, er elektromagnetiske impulser (EMP) og den vestlige civilisations endeligt.

 

EMP ville føre til en øjeblikkelig katastrofe ved at ødelægge elektronik og derved paralysere de moderne økonomier. Som den tidligere formand for kongressens EMP-udvalg, Peter Pry, forklarer: “Hvis du synes, at coronavirussen er skræmmende, så vent til en solsuperstorm eller et angreb med elektromagnetiske impulser ødelægger det nationale eldistributionsnet, får økonomien og kritiske infrastrukturer for fødevarer og vand til at bryde sammen, og 9 ud af 10 amerikanere dør af sult.” Læg mærke til antallet: 90% døde.

 

Der har været to solsuperstorme i nyere tid: i 1859 og 1921, og en tredie var tæt på at ramme Jorden i 2012.* Jonathan O’Callaghan skriver i Scientific American, at en ny superstorm “er uundgåelig i nær fremtid”.

 

Hvordan med et angreb? Kongressens EMP-udvalg konstaterede, at regeringerne i Kina, Nordkorea, Rusland og muligvis Iran ville kunne udføre et EMP-angreb på USA med kun ganske få kernevåben. Det ville “forårsage udstrakt langvarig skade på USA’s kritiske nationale infrastrukturer, på USA som et funktionsdygtigt land og på størstedelen af befolkningens overlevelse.”

 

For bare en måned siden afviste de fleste amerikanere en sådan eksistentiel trussel. Er vi nu, hvor vi er rystede over en middelalderagtig virus, rede til at tage det alvorligt og bruge penge – omkring en billion dollar – på at forsvare os mod både solens og fjenders aktiviteter?

 

Jeffrey Hart fra Dartmouth forklarer, at den vestlige civilisation opstod ud fra “de kreative spændinger mellem Athen og Jerusalem”. Den udviklede sig i de følgende to årtusinder til at blive verdens dominerende magt og påvirkede næsten alle mennesker i næsten ethvert aspekt af livet. Sociologen Rodney Stark hævder, at moderniteten “udelukkende er et produkt af vestlig civilisation”.

 

Kulturens opstigen forekom sikker indtil udbruddet af Første Verdenskrig i 1914. Det var en tragedie, der indledte en syndflod af krige, revolutioner og ideologisk vrede, der ledte til nutidens kulturelle modløshed. Mindreværdsfølelse, skam over en lys pigmentering og skyldfølelse over en historie med imperalisme får størstedelen af vesterlændingene til at betragte sig selv som planetens svøbe. Det fører til mange svagheder, især demografisk og kulturelt.

 

Bortset fra Israel er intet vestligt land i nærheden af de 2,1 børn per kvinde, der er nødvendige for at opretholde en befolkning. Hvis den nuværende samlede fertilitet på 1,3 barn per kvinde i lande som Spanien og Italien fortsætter, og der ikke er nogen indvandring, vil antallet af fødedygtige kvinder falde til omkring 60% af det nuværende antal i 2050, 36% i 2080 og 22% i 2110. Eftersom fertiliteten fortsætter med at falde over tid, er disse fremskrivninger sandsynligvis for høje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er imidlertid indvandring til Vesten, især af muslimer. Tilskyndet af overbefolkning, fattigdom, diktaturer og borgerkrige i deres hjemlande kommer de til Vesten med en stærk følelse af religiøs overlegenhed og kulturel selvbevidsthed. Det tager tid at gennemtvinge islamiske skikke, men der er mange tegn på, at en forandring er igang; med opførelse af stormoskeer i vestlige hovedstæder, tabuisering af islamkritik, udbredelse af polygami, statsfinansiering af islamistisk velgørenhed og endda ændrede regler i kommunale svømmehaller. Processen skrider stille og ubønhørligt fremad, og det samme gør nedgangen i de oprindelige befolkningers antal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesteuropas største moske, DITIB-Centralmoske i Køln.

 

Beskyttelse mod en EMP-katastrofe kræver kun penge, mens en opretholdelse af den vestlige civilisation derimod kræver en stor forandring i selvforståelsen og identitetsforståelsen. I modsætning til EMP, der sker på et øjeblik, sker den kulturelle udvikling langsomt i løbet af årtier.

 

Når noget uventet for blot tre måneder siden kan forandre vores liv og formodentlig har enorme konsekvenser, så er amerikanerne måske nu modtagelige over for muligheden for endnu større ekstraordinære farer. Eller skal vi også blive overraskede over dem? Vi har nu fået en anledning til at planlægge; lad os udnytte den.

 

* Jeg er en læser tak skyldig for at påpege, at en solstorm ødelagde elektriciteten i hele Quebec-provinsen i Canada den 13. marts 1989.

 

Artiklen er oversat fra engelsk til dansk af Kirsten Valeur.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…