Bourgogne-esser laver supervine i Minervois

Hver for sig er Anne Gros og Jean-Paul Tollot fra hhv. Domaine Anne Gros i Vosne-Romanée og Domaine Tollot-Beaut i Côte d’Or i Bourgogne gudsbenådede vinmagere. De to har siden midten af 1980’erne produceret drømmevine fra stort set alle de toneangivende appellationer – voksesteder – i det berømte vinområde, hvor rødvinsdruen Pinot Noir og hvidvinsdruen Chardonnay er konge og dronning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra nord til syd

Men når man ikke kan opnå mere succes det ene sted, må man søge udfordringer et andet, og så besluttede parret for nogle år siden sig for sammen at opbygge en vingård et sted i det masseproducerende Sydfrankrig, hvor kvantum på trods af mange bestræbelser på det modsatte stadig spiller en større rolle end kvalitet. Kort sagt, så ville Anne Gros og Jean-Paul Tollot med deres projekt bevise at uanset betingelserne, så kan godt håndværk lave topkvalitet overalt. Og valget faldt på Minervois-området i Languedoc og nærmere betegnet landsbyen Les Cazelles ved foden af det sorte bjerg Montagne Noir i områdets nordøstlige del, som hedder La Causse.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

 

Opbygget fra bunden

Her investerede de i nogle højtliggende marker med gamle vinstokke og opførte et nyt og moderne vinbrug fra bunden, og der blev ikke sparet på moderne teknik. Markerne ligger i en højde, der varierer fra 200 meters højde op til 500 meter over havet, og det resulterer i de laveste nattetemperaturer i hele Minervois og i en langsom opvarmning af jorden om foråret. Ydermere er zonen karakteriseret ved mere stabilt regnfald end i det øvrige Minervois, og det synes vinstokke godt om. Om Minervois kan fortælles, at det er en af de største vinproducerende områder i Languedoc-Roussillon på omkring 15.000 beplantede hektarer, byder på alt lige fra populære bord- og landvine til vine, der dyrkes i kontrollerede (AOC) områder. De sidste er der 3 af: AOC Minervois, AOC Minervois La Livinière og AOC Muscat de Saint Jean de Minervois.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

 

 

 

 

 

 

 

 

Eksamen bestået

I disse omgivelser har Anne Gros og Jean-Paul Tollot nu på 15. år byttet Bourgognes Pinot Noir og Chardonnay druer ud med Carignan, Syrah, Grenache og Cinsault druer, og man ville være et skarn, hvis man ikke  indrømmede, at deres projekt i Sydfrankrig har bestået sin eksamen med udmærkelse. Vinenes stil har Languedocs typiske saft og kraft, men forfines af teknik, og fra gårdens 14 hektarer vinmarker fremstiller parret en række forskellige blandinger af økologisk dyrkere druer, hvis stokke har en alder fra 3 år og op til mere end 100 år. Og med mange års erfaringsgrundlag fra Bourgogne i at kombinere druesafter kan det kun blive til optimale resultater.

 

Hos Theis Vine

Læs også
Vin til stormfuldt efterår

I Danmark er det Theis Vine i Charlottenlund, der importerer Anne Gros’ og Jean-Paul Tollots vine fra Minervois. Sortimentet indeholder følgende rødvine: 

 

2018 La 50/50, Côtes du Brian AGP Pays d’Herault. Druesorter: Grenache, Syrah og Carignan. Svaret på en ægte og elegant bordvin. Normalpris: 164,95 kr. Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker. 

 

2017 L’O de la vie, Minervois AMC. Druesort: 100 pct. Syrah. Her folder denne drue sig ud, og jeg mindes ikke at have smagt en bedre endruevin. Normalpris: 179,95 kr. – Tilbudspris 159,95 kr. pr. styk ed køb af 6 flasker. 

 

2016 Ciaude, Minervois AMC. Druesorter: Grenache, Syrah og Carignan. En perle lavet på vinstokke, der er hhv. 12 år (Grenache), 25 år (Syrah), 116 år og 50 år (Carignan). Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris 214,95 kr. pr styk ved køb af 12 flasker. 

 

2015 Les Fontanilles, Minervoir AOC. Druesorter: Syrah, Carignan, Cinsault og Grenache, hvis alder er hhv. 22, 50, 50 og 22 år. En vin, der spiller på alle smagsløgene. Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 179,95 kr. Pr. Styk ved køb af 6 flasker. 

 

2014 Les Carrétals, Minervois AMC. Druesorter: Carignan og Grenache. Alderen på vinstokkene er imponerende 111 år, altså fra 1909, så det er et helt enestående produkt. Normalprisen er 329,95 kr. – Tilbudspris 274,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…