Bølge af kriminalitet mod ældre går over Sverige – nu dukker tilsvarende sager op i Danmark

Modelfoto, Colourbox
En bølge af kriminalitet mod ældre går over Sverige. Det skriver sydsvenskan.se.
Bølgen af ugerninger mod ældre har stået på et stykke tid.
Det drejer sig om personer, der udgiver sig for politibetjete, økonomer eller mäklare.
Mandag fik politiet den sydlige region af Sverige næsten 20 nye anmeldelser. Altså 20 (!) på en enkelt dag.
En af de ældre var en mand fra Malmø på 100 år, der blev ringet op af en falsk betjent.
“Manden blev ringet op omkring 19.30 mandag aften af en person, som udgav sig for at være kommissær. Han ville have nogle oplysninger fra manden. Vi har været ude hos manden og lavet en anmeldelse for bedrageri.
Der er nu så mange af den slags lovovertrædelser, at vi laver en liste hver dag og udveksler dem med andre politiområder”, siger Evelina Olsson fra politiet.
Danmark
Problemet er også kendt fra Danmark.

Sidste mandag blev en ældre mandlig borger i Nordsjælland kontaktet af en person, der over telefonen udgav sig for at være ansat hos politiet. Denne person ville sende sin kollega hjem til manden for at undersøge en sag om hvidvaskning af penge. Det skriver Nordsjællands Politi på Facebook

Da det kort tid efter bankede på døren hos borgeren, troede han, at det var politiet, der var dukket op og lukkede uden videre den mand ind, som stod uden for døren. Manden viste ingen legitimation, og borgeren satte ikke spørgsmålstegn ved det. Han havde tillid til, at det var politiet, for det havde han jo lige fået at vide i både telefon og af manden i døren, at det var.

 

Men lige præcis her er det, at vi vil opfordre til en lille smule mindre autoritetstro og lidt mere Rasmus Modsat. For vi kunne aldrig finde på at banke på døren og undlade at vise et legitimationskort eller på anden måde godtgøre, at vi er fra politiet. Vi vil heller aldrig bede dig om at udlevere dit dankort, Nem-Id eller koder hertil. Og vi beder heller aldrig om at få udleveret penge eller andre ting uden at give dig en officiel kvittering.

 

Men alt det tænkte den ældre borger ikke over. For han er vokset op med ikke at stille spørgsmål til en autoritet som politiet. Så han udleverede et større kontantbeløb og sit dankort til manden, som efterfølgende hævede penge fra borgerens konto.

Midt- og Vestsjællands Politi

Næsten samtidig skete noget lignende i Midt- og Vestsjællands Politi.

 

Tirsdag klokken 16.21 anmeldte en 84-årig kvinde fra Greve, at hun omkring klokken 16.00 var blevet kontaktet af en kvinde fra et hemmeligt telefonnummer. Kvinden oplyste, at hun ringede fra politiet.

Den falske betjent, som kaldte sig ”Camilla”, forklarede den 84-årige at politiet havde ransaget en lejlighed hos en bankansat, hvor de var stødt på den 84-åriges oplysninger.

 

”Camilla” spurgte ind til hvilke værdigenstande den ældre kvinde havde og sagde at en betjent ville komme forbi hendes adresse.

 

Efter omkring en halv time bankede det på den 84-åriges dør og en mand, som sagde han var betjent stod foran døren. Anmelderen bad om at se mandens politiskilt, men det kunne han ikke fremvise, så hun ville ikke lukke ham ind.

 

Manden var meget overbevisende og forklarede at han kom fra en teknisk afdeling. Det lykkedes ham at overtale kvinden til at lukke sig ind, hvor han forklarede at de skulle bruge hendes kreditkort og kode for at sikre hende penge. Han bad desuden om at se alle hendes værdigenstande i form af smykke og kontanter.

 

Efter at have været i hendes hjem i omkring to timer forlod han stedet med hendes kreditkort og kode. Kvinden fattede mistanke til episoden og ringede med det samme til sin søn, som sagde hun skulle anmelde sagen og spærre sit kort.

 

En patrulje blev sendt til stedet for at afhøre den 84-årige til sagen. Hun havde på anmeldelsestidspunktet ikke konstateret nogen hævninger fra sin konto.

 

Den falske betjent beskrives som: Mand, dansk af udseende, 25-35 år gammel og 170-175 centimeter høj. Han var hvid i huden og havde brunt, kort og krøllet hår. Han talte dansk og var iført mørkt tøj.

 

Har du oplysninger i en af sagerne, kontakt politiet på telefonnummer 114.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…