Befolkningens tillid til Mette F. styrtdykker – hun straffes for at være for egenrådig og svigte minkavlerne

Foto ag minkgrav: Ole Sørensen

Befolkningens tillid til statsminister Mette Frederiksens (S) styrtdykker.

 

“Vi stoler mindre på regeringen”, står der på Politikens forside i dag fredag.

 

I dag er det kun 56 procent af danskerne, der har tillid til regeringens coronastrategi. Det laveste niveau under hele coronakrisen. Det højest målte tal er 76 procent, mål i juli måned.

 

Den faldende tillid i befolkningen kan forværre hele coronasituationen i Danmark.

 

Høj tillid betyder lav smitte, fordi folk gør det, de bliver bedt om

Mette Frederiksens strategi for at føre Danmark igennem coronakrisen har haft en helt enestående opbakning i befolkningen.

 

Den høje tillid har betydet, at Danmark indtil nu er kommet usædvanlig godt gennem Coronakrisen. Befolkningens store flertal har næsten slavisk fulgt de retningslinjer, som regeringen og sundhedsmyndighederne udstak.

 

Det har bidraget kraftigt til, at Danmark indtil videre er kommet godt gennem coronakrisen med få smittede og døde sammenlignet med andre lande. Det har samtidig medført, at den danske økonomien ikke har lidt den helt store skade. Og det har igen givet mulighed for store hjælpepakker, der har været nyttige.

 

Men det kan være slut nu.

 

Mette Fredriksen besluttede at aflive 17 millioner mink

Sidste onsdag den 11. november meddelte Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle mink i Danmark skal aflives. Også avlsdyr. Omkring 17 millioner dyr.

 

Hidtil havde man kun aflivet mink på farme med smitte og på farme i en radius af 7,8 km fra de smittede farme. Men nu skulle alle raske mink i hele Danmark aflives.

 

Et helt erhverv med 6000 ansatte og en eksportindtjening på mange milliarder blev nedlagt med et pennestrøg.

 

Beslutningen blev truffet aftenen inden pressemødet på et møde i regeringens koordinationsudvalg.

 

Der kom tvivl om cluster 5

Baggrunden var en dramatisk vurdering fra Serum Instituttet.: Der var fundet en muteret udgave af coronavirus. Denne særlig variant blev kaldt cluster 5. Den var farlig, fordi den så ud til at være immum overfor en vaccine. Den kunne være starten på en helt ny pandemi.

 

Cluster 5 var især spottet i Nordlylland. Derfor blev 7 kommuner i Nordjylland stort set lukket ned med store konsekvenser for indbyggerne i området.

 

Men i dag ved vi fra andre eksperter, at dette grundlag tilsyneladende var alt for usikkert. Og Mette Frederiksens dramatiske beslutning var øjensynlig forhastet.

 

Så startede kritikken

De chokerede minkavlere gik i gang med at aflive tusindvis af mink. På TV kunne man se retskafne mennesker bøje sig for hensynet til nationens interesse. De rettede ind efter Mette Frederiksen og regeringen.

 

Men så begyndte det at gå galt. Og tilliden begyndte at smuldre.

 

Oppositionens skepsis og kritik voksede.

 

Og kritikken fik hurtigt noget at bygge på.

 

Intet lovgrundlag

Først kom det frem, at der ikke var lovgrundlag for at kræve, at samtlige mink i Danmark skulle aflives. Helt uhørt.

 

Men det blev værre, da ingen ville tage ansvar for denne utrolige ‘fejl’. Hverken fødevareminister Mogens Jensen eller Mette Frederiksen.

 

Tværtimod tumlede Mogens Jensen rundt med skiftende og selvmodsigende forklaringer.

 

Og det blev værre:

 

Argumentet med cluster 5 smuldrer

Seruminstituttet lagde omsider sit datagrundlag frem. Og nu tog eksperter på stribe afstand fra den dramatiske vurdering af cluster 5. Den var reelt ingen fare, mente mange eksperter som for eksempel Allan Randrup Thomsen, Søren Friis Paludan og Niels Høiby. Nogle af dem mente også, at nedlukningen af Nordjylland var overdrevet.

 

Og i går torsdag tilsluttede den amerikanske top-virolog Anthony Fauci sig. Han nedtonede truslen fra mink-mutationen. (TV2)

 

Det samme har WHO gjort.

 

Storm mod Jensen og Frederiksen

Alt dette udløste en storm mod fødevareminister Mogens Jensen. Og derefter mod Mette Frederiksen.

 

De sidste dage har været kaotiske. Og det kan på den baggrund ikke undre at tilliden er styrtdykket.

 

Hverken Mogens Jensen eller Mette Frederiksen vil svare på ret mange spørgsmål.

 

Mette Frederiksen var i Go’aften Danmark torsdag. Her blev hun spurgt, hvornår hun kendte til det manglende grundlag. Hun blev også spurgt om, hvorfor der gik så lang tid inden minkavlerne fik besked om, at det i virkeligheden er frivilligt om de vil aflive deres mink, fordi der ikke er et lovgrundlag.

 

Og i fredagens aviser hagler kritikken ned over Mette Frederiksen.

 

Statsministeren kritiseres for at sparke nedad i minkskandalen, står der på Jyllands-Postens forside. Lederen kalder det rablende vanvittigt og taler om stanken, der aldrig vil slippe Mette Frederiksen.

 

På Berlingskes forside står der Minkkaos.

 

Man kan også læse, at borgmestrene i de syv nordjyske kommuner er tæt på oprør. De vil have de særlige stramme restriktioner ophævet.

 

Mogens Jensen vil ikke svare på spørgsmål. Ligesom Mette Frederiksen henviser han til en redegørelse om sagen, der kommer i næste uge.

 

Stadig ikke flertal for økonomisk erstatning til minkavlerne

Dertil kommer, at de 1100 minkavleres økonomiske fremtid er helt uafklaret. Når der ikke er et lovgrundlag for at aflive minkene, så er der heller ikke et grundlag for økonomisk kompensation. Det problem skal løses.

 

Men det er ikke det eneste problem i forbindelse med minkavlernes økonomi. Partierne uden om regeringen presser på for, at der skal gives en højere erstatning til til dem, end regeringen vil give.

 

Derfor brød forhandlingerne igen sammen torsdag aften.

 

Det har også bidraget til den faldende tillid til regeringen.

 

Minkavlerne sorg og vrede

Men værst af alt for tilliden til Mette Frederiksen har været minkavlernes reaktioner, som danskerne har kunnet følge på deres TV-skærme.

 

Man ser den ene menneskelige tragedie efter den anden oprullet for åben skærm.

 

Det er dygtige værdige mennesker, der er dybt engagerede i deres dyr og i deres erhverv.

 

De har taget deres skæbne med oprejst pande. Men i takt med, at kaos breder sig, vokser deres vrede.

 

Derfor gik det galt

Mette Frederiksen mistede overblikket tirsdag aften, da regeringen besluttede at nedlægge det store mink-erhverv i Danmark.

 

Hun skulle have krævet, at Serum Instituttets datagrundlag blev lagt frem. Og der skulle have været en kreds af eksperter, som skulle give deres vurdering. Den ville have vist, at de fleste af dem mente, at Serum Instituttet overdrev faren ved cluster 5.

 

Derefter kunne man have lavet en vurdering af, hvor farligt det er at have de store minkfarme, der tilsyneladende er rugekasse for coronasmitte.

 

Vurderingen skulle drøftes med minkavlerne, sådan at deres viden blev udnyttet og de følte et ansvar for de trufne beslutninger.

 

Det gjorde Mette Frederiksen ikke. Hun fulgte ikke ‘den danske model’.

 

Desuden skulle Folketingets partier have været orienteret og medinddraget i langt højere grad.

 

Hvis partierne og minkavlerne havde tilliden i dag højst sandsynligt været langt højere.

 

Nu kan man frygte at den stabile fælles indsats i Danmark begynder at smuldre.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…