Asnæsværket – skifter fra sort til sort omstilling

Asnæsværket (Wikipedia)

Fredag 21.8.20 besøgte Kronprins Frederik Asnæsværket for at indvi blok 6, der skiftede fra kul til biomasse, som kaldes grøn – eller som der stod på et skilt bag podiet: Asnæsværket – grøn el, varme og damp – men biomasse er faktisk værre end kul! (Videnskab.dk 19.10.19). Træ udleder ved afbrænding ligeså meget CO2 som kul men regnes for CO2 neutralt (Emil E. Ditzel, TV2 8.9.19).

 

Ved ankomsten hilste kronprins Frederik først på Ørsteds gulddreng Henrik Poulsen, der stod ved siden af klima- og energiminister Dan Jørgensen. Henrik Poulsen repræsenterer vindindustrien, som er totalt afhængig af backup til vindmøllerne, og derfor har brug for kraftværket.

 

Mange tror, at Danmarks grønne energi primært kommer fra vindmøller, men det er ikke korrekt. Ca. 64% af dansk vedvarende energi kommer fra biomasse af træ og ikke fra vind, hvilket har stor betydning for vort CO2 regnskab. Danmark ligger langt nede på listen over CO2 reduktioner i EU, og dansk klimaregnskab er ‘svindel’ lyder en kritik fra internationale forskere (TV2, 12.5.19).

 

Danmark er i spidsen for rydning af verdens skove til afbrænding i kraftværker som backup for vindmøller og solceller, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Træbiomasse er Danmarks største ‘grønne’ energikilde, og Danmark bør reducere brugen af biomasse, som er skadelig for klimaet. Ifølge Energistyrelsen (Biomasseanalyse, maj 2020) bliver ca. 94% af biomassen importeret fra Estland, Polen, Rusland, Canada, USA (2018: 600.000 t) o.a. lande. Omfanget af import af træpiller svarer til skovhugst på størrelse med Fyn og Sjælland tilsammen – om året!

 

I Danmark har især vindindustrien haft støttede vilkår, ligesom der er givet støtte til kraftværker, der bruger biomasse, og det danske landskab ødelægges af store vindmøller, der breder sig over landet til gene for folk og biodiversitet. Sært at formanden for Dansk Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding ikke har protesteret over alle de naturområder, der skændes.

 

Et opråb fra Estland er sendt til klima- og energiminister Dan Jørgensen og til Folketinget, at Danmark er ved at ødelægge de estiske skove (EnergiWatch 27.7.20). Ca. 20% af træ til biomasse kommer fra Estland, hvor skovrydningen har store konsekvenser for miljø, natur og biodiversitet.

 

220 estiske universitetsfolk og biologer samt klimaaktivister, kunstnere, forfattere og journalister har underskrevet opråbet, men derimod har både den estiske regering og landets tømmerindustri planlagt mere fældning i de næste 10 år, for der er jo mange penge på spil.

 

Vindmøller kan ikke klare sig uden backup, og der er pt. ikke noget til at erstatte biomasse, da naturgas, som indeholder metan, heller ikke er CO2 fri. Atomkraft er på vej i mange lande, men danske politikere vil stadig ikke ændre afgørelsen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark, dog med tilføjelsen ‘med den nuværende teknologi’. Teknologien har udviklet sig meget siden 1985, hvor minireaktorer med thorium kommer frem – bl.a fra danske Copenhagen Atomics, Seaborg Technologies og engelske Rolls-Royce, der lover levering i 2029. Vi er nødt til at tage alle energityper i brug og ikke udelukke den mest effektive og rene energikilde – nemlig atomkraft.

 

Skovene er verdens lunger, da træer optager CO2, men lige nu er skovene i fare. Dertil kommer skovbrande, som i Californien er opstået pga. den globale opvarmning, i Madagascar er 80% af skovene ryddet til landbrug, og i Amazonas omdannes regnskoven til landbrug eller til træflis. I Danmark brændes verdens skove af som biomasse, hvilket er fuldstændig uansvarligt.

 

Klimaet er ved at nå the tipping point – hvor man ikke længere kan nå at bremse den globale opvarmning. I USA har Ohios Universitet netop beregnet, at al Grønlands is er ved at smelte, så hvis vi ikke gør en indsats nu, kan dele af Danmark risikere at forsvinde ved havstigninger.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…