Aia Fog og Lars Hedegaard udelukket fra Facebook – flere partier raser og truer med indgreb

 

Det skete uden begrundelse, siger Lars Hedegaard til B.T.

 

Lars Hedegaard er dog overbevist om, at årsagen er opslag om den indvandringskritiske brite Tommy Robinson.

 

“Selvfølgelig falder det sammen med det arrangement, Trykkefrihedsselskabet holdt i går, så jeg går ud fra, at vi i bund og grund er blevet slettet, fordi vi havde skrevet om det arrangement,” siger Lars Hedegaard til b.T.

 

Aia Fog lagde et opslag ud fredag aften. Lørdag var hendes profil slettet.

 

Opslagene handlede om, at at Tommy Robinson lørdag ville være i København for at modtage Trykkefrihedsselskabets Sappho-pris på Christiansborg. Det er en pris, som selskabet giver til en person, »der har udvist uforfærdethed og kompromisløshed i kampen for det frie ord«, som der står på selskabets hjemmeside.

 

“Jeg er selvfølgelig rasende. Jeg har intet skrevet, som er udemokratisk, som opfordrer til vold, som er totalitært, eller som opfordrer til racisme. Intet overhovedet. På den baggrund er jeg oprørt,” siger Aia Fog til Den Korte Avis.

 

Udelukkelsen berører meget direkte hendes muligheder for at ytre sig.

 

Men det er også et stort demokratisk problem, at Facebook med sin “monopollignende status” kan sætte rammerne for den offentlige debat, siger hun.

 

“Når jeg og andre blokeres på Facebook, så berøves man i meget vidt omfang muligheden for at kommunikere med andre og skaffe sig information,” siger Aia Fog.

 

“Det, mener jeg, er noget, man skal tage op fra politisk hold. Man burde som i USA sætte forslag om at kunne sagsøge tech-giganterne, hvis de krænker ens ytringsfrihed.”

 

Facebook er et privat  foretagende, som principielt kan lave deres egne regler. Men Facebook er blevet så stor en platform, at de har monopollignende status, og når man bliver udelukket, så mister man muligheden for at kommunikere, og det mener jeg er stærkt problematisk, siger Aia Fog.

 

Hun mener Facebooks regler er meget uklare, og derfor er det svært som bruger at vide, hvor grænserne går:

 

Politikere raser

Flere politikere fra De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige raser over Facebooks behandling af Aia Fog og Lars Hedegaard.

 

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti skriver på Facebook:

 

Jeg erfarer, at Aia Fog og Lars Hedegaard – begge fra Trykkefrihedsselskabet og begge ordentlige og redelige mennesker nu er blevet smidt ud af Facebook. Deres eneste forbrydelse er, at de med politiske midler kæmper mod den muslimske indvandring.
Det gør jeg i øvrigt også…!
Ja, jeg er efterhånden dødtræt af Facebook og deres politiske korrekthed, styret af anonyme amerikanere, som ikke en kæft kender noget til. Ulækkert…!

 

Til B.T. siger han: “Jeg synes, det er noget svineri, at der sidder nogen et sted i Danmark og censurerer på den måde. Hvem de er, og hvad de gør sig af tanker, er der ingen, der ved,” siger Søren Espersen fra Dansk Folkeparti til B.T.

 

Rasmus Jarlov fra De Konservative skriver på Facebook:

 

“Dette er simpelthen for meget. Lars Hedegaard og Aia Fogh er blevet slettet fra Facebook. To vigtige samfundsdebattører.

 

Facebook begynder at blive et problem for den offentlige debat i Danmark.”

 

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige skriver på Facebook:

MAN BINDER OS PÅ MUND OG HÅND

Der er noget både trist og paradoksalt i, at facebook nu sletter medlemmer af en forening, der aktivt arbejder for at forsvare ytringsfriheden.

Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet, og Lars Hedegaard, tidligere formand, har efter sigende begge fået slettet deres profiler.

Det er sket efter Trykkefrihedsselskabets arrangement på Christiansborg tidligere i dag, hvor ‘den unævnelige’ fra Storbritannien fik årets Sapphopris.

Indtil videre lader det til, at de to er de eneste, der er blevet ramt.

Andre kendte danskere, der har delt tilsvarende billeder og opslag fra arrangementet, er gået fri.

Jeg anerkender, at Facebook er et privat medie, og at vi derfor er underlagt Facebooks regler, når vi færdes her.

Men eftersom Facebook har en monopollignende stilling, så kan dets fællesskabsregler og ikke mindst den tilsyneladende vilkårlige forvaltning af samme få store konsekvenser for den frie debat – og dermed for det danske samfunds udvikling.

Derfor har Nye Borgerlige i efteråret haft justitsministeren i samråd om Facebooks vilkår i Danmark.

Og efter dagens hændelser ser det desværre ud til, at vi er nødt til at tage sagen op igen.

Vi vil ikke finde os i, at fredelige frihedskæmpere fratages retten til at deltage i den offentlige debat på lige fod med andre.

 

Marie Krarup  fra Dansk Folkeparti raser også mod Facebooks beslutning.

 

Hun har nu stillet spørgsmål til justitsministeren, om Facebook ikke overtræder diskriminationsforbuddet i dansk lov.

 

Facebook svarer

Kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Münster, bekræfter, at Facebook har slettet både Lars Hedegaard og Aia Fog fra Facebook. bt.dk

 

»Ytringsfriheden har vide rammer på Facebook, men vi er også nødt til at sætte nogle grænser,« siger Peter Münster til Berlingske. Avisen skriver videre:

 

Han fortæller, at de har meget restriktive regler over for personer og grupper, som de klassificerer som hadprædikanter. Tommy Robinson hører under denne kategori.

 

Derfor sletter de opslag, der hylder eller støtter ham og andre hadprædikanter. Altså indtil en vis grænse, hvor de ikke længere mener, det er nok kun at slette opslag.

 

“Når folk så bliver ved med at overtræde reglerne, så kan vi godt føle, at vi er nødt at lukke deres profil,” siger Peter Münster og fortæller, at de begge dog har en mulighed for appellere til Facebook. (Berlingske)

 

Søndag bekræfter kommunikationschefen hos Facebook, at det sociale medie sletter brugere permanent, men vil ikke sige, hvor ofte det sker i Danmark. På stående fod kan han heller ikke . b.dk

 

“Vi sletter kun folk permanent i tilfælde, der er meget grelle. Det handler om folk, der deler forherligelse af terrorangreb, halshugninger eller børnepornografi og lignende. I de tilfælde falder hammeren meget hårdt. Og så sletter vi profiler, hvis folk gentagne gange har brudt vores regler. Det er jo ikke sådan, at hvis man deler et billede af et par bare bryster, så ryger ens profil ned,” siger Peter Münster til avisen.

 

“Vores regler er ikke støbt i beton. De er et dynamisk dokument, der tager hensyn til det, der sker ude i verden. Folk bruger vores teknologi på måder, ingen rigtigt havde kunnet forestille sig, og derfor er vi hele tiden nødt til at tage bestik af, hvad der sker. Sproget forandrer sig også. Der kommer nye udtryk. En minoritet, der er blevet omtalt med et skældsord, bliver så omtalt med et nyt skældsord, og da er det klart, at vi er nødt til at have noget fleksibilitet, hvor vi både holder fast i målet om det frie ord og stadig har nogle rammer, så man ikke føler sig forfulgt, fordi man tilfældigvis tilhører en minoritet,” siger han til avisen.

 

Peter Münster har tidligere over for Berlingske forklaret, hvad deres regler er, når det kommer til Tommy Robinson. Man må eksempelvis gerne skrive, at han er »en skidt fyr«, men må ikke skrive hans navn uden kontekst. Han er »en hadfigur på linje med andre personer som Ratko Mladic (generaloberst, som stod bag Srebrenica-massakren i 1995, red.), der har brugt deres position i det offentlige rum til at opfordre til had eller vold mod etniske eller religiøse minoriteter,« sagde han i den anledning og tilføjede, at Facebooks hensyn til minoriteters sikkerhed står over ytringsfriheden. (Berlingske)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…