Slaget om den danske coronapolitik er nu afgjort – regeringen går videre med forsigtig genåbning, og oppositionen nøjes med begrænsede protester

Pressemøde (regeringen.dk)

Den danske indsats overfor corona-smitten har bygget på et forsigtighedsprincip, som ser ud til at blive en succes.

 

Sammenlignet med de fleste andre lande er der relativt få smittede og døde i Danmark. Trods store omkostninger for samfundsøkonomien og for mange menneskers hverdag står Danmark i dag trods alt forholdsvis godt rustet til at møde fremtiden.

 

Regeringen har meget direkte arbejdet efter forsigtighedsprincippet. Og det er dette forsigtighedsprincip, der også ligger til grund for den åbning af grænserne, som regeringen i dag offentliggjorde.

 

Statsminister Mette Frederiksen mindede om, at corona-virus fortsat er iblandt og og at smittefaren ikke er væk.

 

Hun venviste til et nyt udbrud af Covid-19 i Sydkorea, der har medført, at landet må lukke noget ned igen.

 

Det samme kan ske i Danmark, blandt andet forårsaget af forøget aktiviteter af mennesker fra andre lande og supersmittere.

 

Tyskere, nordmænd og islændinge får begrænsede muligheder for at rejse ind i Danmark

Indrejse fra Norge, Tyskland, Island:

Restriktionerne for indrejsende ophæves den 15.juni. Men man kommer kun ind i Danmark, hvis man kan dokumentere at have ophold af minimum 6 overnatninger uden for København. Det kan for eksempel være lejebevis til sommerhus, campingophold, hotel eller lignende.

 

Hvis der sker en forværring af smitten i landene, så kan indrejserestriktioner genindføres.

De der rejser ind i Danmark skal indstille sig på at de kan blive mødt med en stikprøve. Her vil de blive opfordret til at tage test for COVID-19 ved grænseovergange.

 

Desuden bliver der mobile teststationer i sommerlandet på blandt andet hotspots (hvor der er særlig smitte). Den øgede testning sker med henblik på at overvåge udviklingen og opdage eventuelt nye smittekæder.

 

Hverdagen i grænselandet mellem Danmark og Tyskland skal så vidt muligt normaliseres.

 

Desuden vil der blive en fortsat dialog med Sverige og Finland om senere åbning. I forhold til Sverige kan indrejserestriktionerne – såfremt der kan findes en betryggende model. Det kan være en særlig tilladelse til borgere fra bestemte regioner – især Øresundsregionen.

 

Listen over anerkendelsesværdige formål vurderes løbende både i forhold til indrejse fra nabolande og
øvrige lande – for eksempel i forhold til kritisk sygdom.

 

Danskere får begrænset muligheder for at rejse ud af landet til Tyskland, Norge og Island

Der bliver åbnet for, at danskere kan rejse ud af Danmark til Norge, Tyskland, Island.

 

Men man opfordres til at holde sig væk fra store byer og steder med mange mennesker.

 

Man skal være opmærksom på sin personlige sikkerhed og holde sig opdateret .

 

Rejsevejledningerne kan blive ændret, hvis smitten i et eller flere lande bryder ud.

 

Opfordringen til at blive hjemme i 14 dage  efter hjemkomst ophæves for så vidt angår rejser til områder
uden for byer med et indbyggertal på over 750.000 i de omfattede lande, såfremt man har overholdt
Udenrigsministeriets særlige rejseråd.

 

Reaktionerne på regeringens udspil har i realiteten været få og neddæmpede.

 

Rejsebranchen er rystet og kræver mere statsstøtte

Den stærkeste negative reaktion kommer nok fra rejsebranchens adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier, som siger, at Mette Frederiksen udmelding nok er den værst tænkelige.

 

– Jeg er rystet. Jeg havde inden pressemødet kørt forskellige scenarier igennem mit hoved – og grundskrækscenariet var det, Mette Frederiksen præsenterede, siger han til EB.dk.

 

– Vi havde håbet på, at hele EU åbnede for hinanden 15. juni. Den her udmelding betyder jo, at hele vores branche lukker ned de næste måneder. Sommeren er væk. Folk vil ikke booke noget.

 

Branchen har nu brug for fortsat massiv statsstøtte, siger de.

 

Dansk Industri er kritiske

Dansk Industri kalder regeringens udspil for “overforsigtig”:

 

“Den meget begrænsede åbning til Tyskland, Norge og Island forekommer overforsigtig. Vi har stor forståelse for vigtigheden af at være agere sundhedsmæssigt forsvarlig, men det er vigtigt at gøre sig klart, at en så forsigtig åbning vil have store konsekvenser for vores samfund, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

 

Senere kom Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen med en kritisk reaktion. Han mente åbningen kunne have været større.

 

Pernille Vermund fra Nye borgerlige var mere kritiske. Hun mener regeringen lider af socialdemokratisk kontrol-mani og burde åbne grænserne helt.

 

Lørdag morgen har flere aviser blandt andre Politiken artikler om, at flere partier savner sundhedsfaglige argumenter for, at grænseåbningen ikke blev større. Det er Jakob Ellemann-Jensen, Kristian Thulesen Dahl, DF, og Kristian Heegaard fra De Radikale.

 

Venstres beskæftigelsesborgmester i København var også en af dem der reagerede over konsekvenserne for turismen i København:

 

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) frygter, at den manglende turisme i hovedstaden vil lægge indsatsen for at finde job til de mange nyledige efter coronakrisen i graven, før den overhovedet er kommet i gang.

 

Landdistrikternes Fællesråd glæder sig

Det er gode takter fra Folketinget, at man vælger at åbne grænsen delvist. Det vil gavne de hårdt trængte turisterhverv uden for hovedstaden, mener Landdistrikternes Fællesråd.

 

Det er en god løsning for turisterhvervene i de danske landdistrikter, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

 

– Usikkerheden omkring grænserne denne sommer har været ødelæggende for turisterhvervne ikke mindst i landdistrikterne og langs den jyske vestkyst. Derfor er det rigtig godt, at vi har fået en afklaring omkring grænsesituationen, som samtidig er en rigtig fornuftig løsning, siger han.

 

Slaget er afgjort

Slaget om den danske corona-politik er reelt afgjort.

 

Det må være konklusionen på regeringens udspil samt reaktionerne på udspillet.

 

Regeringen fastholder en forsigtig genåbning af Danmark, kombineret med omfattende brug af test, smittesporing og karantæne.

 

Hele Folketinget støtter i realiteten kernen i denne strategi. Der lyder kritiske røster fra oppositionen på konkrete punkter, men i sidste ende har der været bred politisk enighed.

 

Den folkelige opbakning er også fortsat meget stor.

 

Opdateret lørdag 8.30 …

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…