Holland er ved at ændre holdning til atomkraft – Danmark må indse, at vedvarende energi ikke alene kan klare forsyningssikkerheden

Atomkraftværket i Oskarshamn / Wikimedia

Under åbningsdebatten i det hollandske parlament meddelte de to største partier, at Holland ikke kan klare sig uden atomkraft, som man vil udbygge med 2.500 WM. Det er et holdningsskift i forhold til tidligere udmeldinger, men vedvarende energi alene kan ikke kan leve op til klimamålene (De Telegraaf Nieuws, 18. sep. 2020).

 

Hvornår vil den danske regering indse, at vedvarende energi ikke kan klare forsyningssikkerheden uden massiv backup af ikke vedvarende og ikke CO2 neutral biomasse, som er med til at fælde verdens skove. Dansk vindenergi leverer i dag kun ca. 8% af vor energi, mens hovedparten af dansk vedvarende består af biomasse af træ som backup. Søndag 20.9.20 stod Middelgrundens vindmøller stille, og dagen efter kom de kun langsomt i gang igen. Så blev der brændt ekstra mange træer.

 

Mette Frederiksen satser på ikke opfundet teknologi, men ny teknologi med atomkraft er opfundet bl.a. med de to danske forskergrupper Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies, der om et par år kan levere minireaktorer med thorium. På Rådhuspladsen 13.9.20 havde Atomkraft-jatak og ATOMiDA arrangeret demonstration for A-kraft, hvor bl.a. Thomas Jam Pedersen, Copenhagen Atomics fortalte om deres thorium minireaktorer, som kan blive en verdenssensation. Thomas Jam Pedersen og Troels Schønfeldt fra Seaborg Technologies mangler opbakning fra den danske regering, som burde ophæve loven fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark.

 

De to forskergrupper skal til udlandet for at producere deres minireaktorer, som så ikke vil komme den danske statskasse til gode. Minireaktorerne på størrelse med en container kunne produceres på samlebånd i et gammelt skibsværft eller et andet sted. De danske politikere lukker øjne og ører og vil ikke høre på de nye teknologiske fremskridt til at bremse den globale opvarmning.

 

Man taler hele tiden om priser men glemmer ved vindmølleproduktion at indregne fra produktion til skrot, for efter ca. 25 år skal vindmøller skrottes – og hvad med affaldet? Man glemmer vist at inkorporere prisen for kraftværkerne og den biomasse af træ, der bliver importeret fra fjerne lande. Den er hverken CO2 fri ved afbrænding men svarer til 150% af kul. I EU har man vedtaget at kalde biomasse for CO2 neutral – så kan det lettere accepteres, men det er fake news. Tænk på alle de mennesker, der er beskæftiget i vindmølleindustrien, hvilket må betragtes som løntungt – efter politisk beskrivelse en fordel – men vi har brug for folk i andre jobs!

 

Ikke én i klimarådet taler om atomkraft! Har de fået besked om ikke at nævne det som en mulig energikilde, for FN’s klimapanel IPCC har det med som nødvendig energikilde. Der er dog nu 3 partier (LA, KD, Nye Borgerlige) på højrefløjen i Folketinget, der går ind for atomkraft.

 

Danmark vil gerne være et foregangsland og har bildt andre ind, at vind og sol er bedst, men tænk hvis man nede i Afrika sætter vindmøller op og fjerner bevoksning i området for at give plads, uden at tage hensyn til dyrenes vandringer. Tænk hvis de samtidig skal brænde deres træer af som biomasse, for hvor i alverden skulle man ellers skaffe backup fra. Solceller til at sørge for lys i små afsides områder er fint, men vindmøller vil ødelægge alt for meget – tager plads og fjerner træer!

 

Atomkraft med thorium kan holde over dobbelt så længe som vindmøller og vil på sigt være billigst og ifølge Robert Hargraves, der har udregnet det i sin bog ‘THORIUM energy cheaper than coal’ til ca. US dollars 0,03/kWh. Robert Hargraves er med sin ThorCon MSR technology i gang i Indonesien med at forsyne landet med elektricitet allerede i 2026-2027 (www.thorconpower.com).

 

Tidligere NASA rumingeniør, thorium forsker Kirk Sorensen (Flibe-energy.com) sagde ved thoriumkonferencen i Geneve i 2013: ‘Thorium er det mirakel, vi har ventet på. We stand at the Dawn of the Thorium Age.’ Det mirakel ønsker danske politikere ikke, hvilket vil betyde, at vi kommer bagud efter andre kloge nationer, der er på vej med CO2 fri thorium atomkraft.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…