Vi spiser ikke meget fisk eller skaldyr herhjemme, og det er faktisk en skam. Det er både sundt og lækkert, og vi vil rigtig gerne give dig en større viden omkring emnet.
I den gastronomiske verden er skaldyr både krebsdyr og bløddyr. Disse kan spises på mange forskellige måder og med en masse lækkert tilbehør, og så er skaldyr faktisk verdens ældste delikatesse
Hvilke skaldyr er der? Og hvor findes de?
Listen over de skaldyr, der findes i hele verden, er for lang til, at vi kan opremse den her. Men her får du dog en kort liste over de mest populære typer, som bliver spist både herhjemme og i resten af verden.
Disse er:
- Hummer (herunder jomfruhummer)
- Rejer
- Krebs
- Østers
- Forskellige typer af muslinger
- Blæksprutter
Nogle af disse lyder måske mere velkendte end andre, men langt de fleste bliver faktisk fanget i vores egne have.
Det er især muslinger, der bliver fisket i de danske farvande. De fleste muslinger i havene omkring Danmark er hjertemuslinger, kammuslinger og blåmuslinger.
Herudover findes stort set alle de andre skaldyr på listen også herhjemme. I den mere eksklusive ende kan man for eksempel nævne østers og jomfruhummer, som bliver solgt i stor stil til lande som for eksempel Spanien.
Selvom der lever en hel del af disse dyr i Danmark, finder man dog endnu flere af disse i middelhavet. Hvis vi bevæger os nord for Danmark, bliver der også fanget en hel del skaldyr. Grønlands eksport er faktisk klart domineret af fisk og skaldyr.
Hvor i verden bliver der spist skaldyr?
Når vi sælger store dele af vores dyre skaldyr til Spanien, er dette ikke et tilfælde. For selvom det er verdens ældste delikatesse, så er der ikke mange danskere, der spiser skaldyr i hverdagen. I landende omkring middelhavet går skaldyr dog som varmt brød, og de bliver brugt til alverdens velsmagende retter.
Mange af de lande, der ligger lidt nærmere lille Danmark, spiser dog også en hel del fisk og skaldyr. Vi sælger blandt andet mange rejser til lande som Tyskland og Holland.
Opskrifter med skaldyr
Bisque med hummer og jomfruhummer
Pil selv rejer
Hummerbisque
Dansk sort hummer
Grillet blæksprutte
Ærtesuppe med kammuslinger
Skaldyrsrisotto
Kogning af hummer
Sous vide hummerhaler
Grillet hummer
Moules Frites
Stegte kammuslinger
Kammuslinger med tomatsalat
Indbagt kammusling i egen skal
Tatar med skaldyr
Hjemmelavet stjerneskud
Stjerneskud de luxe
Scampi fritti
Friturestegt krabbeklør
Gratineret jomfruhummerhaler
Lynstegte tigerrejer
Lam i dild og rejer
Gourmet hotdog
Risotto med trøfler og jomfruhummerhaler
Risotto med rejer
Kammusling tilberedt over bål
Hjemmelavet pasta med rejer
Pasta med lynstegt tun og jomfruhummerhaler
Ravioli med hummer
Ravioli med languster og safransauce
Salat med krebsehaler
Sommersalat med rejer
Rejesalat
Skaldyrsolie
Skaldyrsmayonnaise
Jomfruhummerfond
Surf ‘n Turf – oksemørbrad og jomfruhummer
Paella – læs opskriften her.