Valget i Østrig blev en socialdemokratisk katastrofe – Mette Frederiksen kæmper for at blive den store undtagelse fra S-nedturen

Pamela Rendi-Wagner, formand for det østrigske Socialdemokrati, SPÔ

Østrig har været en højborg for Socialdemokratiet. I en årrække har partiet domineret landets politik, og det østrigske parti har været et flagskib i den internationale socialdemokratiske bevægelse.

 

Men det er slut nu.

 

Valget i søndags resulterede i en historisk bundskraber for socialdemokraterne i SPÖ. Før optællingen af brevstemmerne ligger partiet til 21,5 procent af stemmerne, hvilket er næsten 17 procentpoints under det stemmetal, som Sebastian Kurz’ konservative ÖVP opnåede.

 

Aldrig nogen sinde har ÖVP haft så stort et forspring i forhold til SPÖ.

 

Samtidig tabte SPÖ mange stemmer til De Grønne.

 

Valget i Østrig er således det seneste eksempel på den dybe krise, som de socialdemokratiske partier i Europa befinder sig i.

 

Åreladning og udradering

Et andet af de store, gamle socialdemokratiske partier, Tysklands SPD, er også endt som en skygge af sig selv. Partiet sidder i regering sammen med de borgerlige i CDU/CSU. Men det har man absolut ikke haft nogen gavn af hos vælgerne – tværtimod.

 

SPD har i dag en vælgeropbakning, der ligger på niveau med AfD (Alternative für Deutschland). I omegnen af 14 procent.

 

Både i Østrig og Tyskland taber Socialdemokratiet på de to store politiske temaer i tiden: Udlændingepolitikken og klimapolitikken.

 

Netop nu koster klimapolitikken partiet mange stemmer til De Grønne. Men i flere år har udlændingepolitikken medført en regulær åreladning af de engang så stærke socialdemokratiske partier.

 

I andre lande er de socialdemokratiske eller socialistiske partier regulært udraderede. Det gælder således i Frankrig.

 

Smæk til de politisk korrekte svenskere

I endnu én af Socialdemokratiets højborge, nemlig Sverige, bliver nedturen også stadig tydeligere.

 

Ved valget til Riksdagen sidste år fik Socialdemokratiet 28 procent af stemmerne – partiets ”værste resultat nogen sinde”.

 

I en aktuel meningsmåling er partiet gået yderligere tilbage – til bare 25,4 procent (Kantar Sifo/ Sveriges Radio).

 

De tabte stemmer er i betydelig grad gået til det indvandringskritiske Sverigedemokraterne, der i samme måling står til 20,2 procent, hvilket er knap to procentpoints over valgresultatet sidste år.

 

I anden måling får Sverigedemokraterne ligefrem 27 procent og bliver største parti (Sentio).

 

Det svenske Socialdemokrati har i årevis holdt en ekstremt politisk korrekt linje i udlændingepolitikken. Det har ført til enorme parallelsamfund og kaotiske forhold specielt i forstæderne til de store byer. Det hævner sig nu.

 

Mette Frederiksens strategi

Socialdemokratiet i Danmark er en undtagelse fra den socialdemokratiske nedtur i Europa. Partiet fik et rimeligt resultat ved folketingsvalget i juni og sidder som bekendt på regeringsmagten.

 

Det hænger sammen med, at Mette Frederiksen og folkene omkring hende har været ekstremt bevidste om, at partiet skulle holde sig tæt på den brede folkelige strøm, som kræver stram udlændingepolitik.

 

Konkret har man omfavnet Dansk Folkeparti. Det skete i en sådan grad, at Dansk Folkeparti i dag selv synes, at venskabeligheden gik for vidt.

 

Men Socialdemokratiets strategi virkede. Nu har man regeringsmagten, mens Dansk Folkeparti må kæmpe sig ud af valgnederlaget.

 

’Den danske vej’

Socialdemokrater i andre europæiske lande begynder at kredse om at ”gå den danske vej”.

 

Det gælder Tysklands tidligere socialdemokratiske udenrigsminister Sigmar Gabriel. Og det gælder Østrigs tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Hans Peter Doskozil.

 

Doskozil, der i dag er leder (Landeshauptmann) i delstaten Burgenland, samarbejder med udlændingestrammerne i Frihedspartiet. Han mener, at socialdemokraterne på landsplan burde være parate til noget lignende.

 

Nu har ’Ibiza-skandalen’ så i mellemtiden gjort det sværere at samarbejde med Frihedspartiet. Men mange, især blandt arbejdervælgerne, vil gerne se en skarpere indvandringskurs hos Socialdemokratiet.

 

Dobbeltspil

Mette Frederiksen har dækket sin flanke i udlændingepolitikken ved at samarbejde med Dansk Folkeparti. Og hun dækker nu sin flanke i klimapolitikken ved at arbejde tæt sammen med de røde partier, så ’klimavælgerne’ ikke løber over til dem.

 

Men S-lederen er ude i en vanskelig manøvre. Dansk Folkeparti og de andre blå partier vil gå på krigsstien i udlændingepolitikken og anklage statsministeren for dobbeltspil:

 

Hun prøver at lyde stram i retorikken, mens hun i realiteten tilpasser sig de røde venner. Et aktuelt eksempel er de højere sociale ydelser til børnefamilier, som helt overvejende kommer indvandrerfamilier til gode.

 

Kan Mette F. undgå Socialdemokratiernes krise?

Mette Frederiksen kæmper for at blive den store undtagelse fra den historiske krise, som har ramt socialdemokraterne i specielt det nordlige Europa.

 

Vil det lykkes de danske socialdemokrater undgå den store S-nedtur fra Østrig, Tyskland, Frankrig, Sverige og andre lande?  Eller vil de socialdemokratiske partiers krise også indhente dem – bare med en vis forsinkelse?

 

Det spørgsmål trænger sig endnu mere på efter den seneste socialdemokratiske fiasko i Østrig.

 

https://kurier.at/politik/inland/historisch-schlechtestes-spoe-ergebnis-soll-ohne-konsequenzen-bleiben/400626278

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…