USA-Kina handelsforhandlinger i afgørende fase

Efter planerne skulle Kinas vicepremierminister, Liu He, ankomme til Washington onsdag den 8. maj 2019 I spidsen for en 100 mand stor handelsdelegation. Det skulle herefter være muligt allerede fredag at offentliggøre en samlet aftale mellem USA og Kina.

 

Der er nu opstået tvivl om mulighederne for at nå en aftale. Søndag truede præsident Trump via Twitter med at den nuværende told på 10 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollars fredag ville blive forhøjet til 25 pct. Trump truede også med, at kinesiske varer for yderligere 325 mia. dollars ”snart” ville blive pålagt en told på 25 pct.

 

Iagttagere mener, at Trump hermed sender et signal til kineserne om slet ikke at komme til Washington, hvis de ikke er indstillet på at give indrømmelser.

 

Der er da også straks ifølge Wall Street Journal opstået rygter om, at Kina overvejer at aflyse planlagte handelssamtaler med USA denne uge.

 

Ellers gode udsigter

Kilder i den amerikanske handelsdelegation har ellers oplyst, at det går fremad med forhandlingerne om en handelsaftale med Kina, “men for langsomt”. USA’s finansminister, Steven Mnuchin, har betegnet de planlagte forhandlinger som den “sidste runde” forhandlinger, og ifølge Wall Street Journal “har der de seneste dage været udbredte forventninger om, at en aftale kunne falde på plads senest fredag”.

 

USA og Kina har forsøgt at forhandle en handelsaftale på plads, siden Trump forhøjede toldsatserne på kinesiske varer sidste år.

 

Kina svarede igen med at forhøje toldsatserne på en række amerikanske varer. Det udløste en toldkrig, som har truet med at destabilisere de internationale markeder.

 

I december blev Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, enige om at forsøge at forhandle sig frem til en aftale.

 

Det indebar, at USA udsatte toldforhøjelser på kinesiske varer, der ellers skulle have været indført med virkning fra 1. januar 2019. Det er den forhøjelse, Trump ifølge sine tweets nu vil gennemføre fra fredag.

 

Hvad er problemet med Kina?

Præsident Trumps højre hånd I handels spørgsmål, Peter Navarro, Director of Trade and Manufacturing Policy, har argumenteret for den hårde linje i de amerikanske handelsforhandlinger, med at frihandel uden toldsatser kunne være relevant i en ideel verden med fri konkurrence på lige vilkår. Verden er imidlertid ikke ideel. I konkurrencen med Kina og visse andre lande, er USA oppe mod industrispionage, regulært snyd og bedrag, kopiering, plagiering og tyveri af intellektuel ejendomsret, urimelige vilkår om overførsel af teknologi, statskapitalisme og virksomheder, der dumper markeder med regeringsfinansiering i ryggen samt udbredte valutamanipulationer.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…