Udenrigsminister Jeppe Kofod rejste til Somalia med en gave på en milliard kroner, men turde ikke forlade lufthavnen i Mogadishu

Udenrigsminister Jeppe Kofod (foto: ft.dk)

Tidligere på ugen landede udenrigsminister Jeppe Kofod i Somalia på en hemmelig visit i forbindelse med en rundrejse i Østafrika.

 

Udenrigsministeren kom dog aldrig længere end til Mogadishu’s stærkt bevogtede lufthavnen, som han ikke turde forlade af frygt for terrorister fra al-Shabaab, skriver DR.

 

Med sig i lommen havde han et løfte til Somalia om, at landet over de næste fire år vil modtage samlet én milliard kroner fra Danmark.

 

Det sker på trods af, at Somalia i øjeblikket stort set nægter at tage egne udviste statsborgere tilbage.

 

Udenrigsministeren vil dog ikke sige noget om, hvorvidt Danmark i bytte får en aftale med Somalia om hjemsendelse af somaliere.

 

”Det er ikke mit bord,” siger han til DR.

 

Formålet med besøget var at åbne et dansk kontor i Mogadishu lufthavn

 

Kofod sømmede et billede af dronningen op væggen i kontoret

Af en pressemeddelelse, som Udenrigsministeriet udsendte efter besøget i Somalia, fremgår det, at besøget drejede sig om åbningen af et kontor, der ligget i et sikret område i Mogadishu lufthavn.

 

I den forbindelse udtaler Jeppe Kofod i pressemeddelelsen blandt andet:

 

 

”Vi skruer op for vores engagement i Somalia med åbning af nyt kontor. Det vidner om det stærke partnerskab mellem Danmark og Somalia. Vi skal bidrage til at bekæmpe ekstremisme og terrorbevægelsen al-shabaab,” lyder det fra Jeppe Kofod, som fortsætter:

 

”Vi skal kæmpe for menneskerettigheder og ikke mindst kvinders rettigheder. Og vi skal være med til at skabe økonomisk vækst og jobs – og dermed bidrage til samfund, som folk ikke flygter fra, men vender tilbage til.”

 

Åbningen af kontoret fandt ifølge pressemeddelelsen sted efter samtaler med Somalias premierminister og udenrigsminister i Mogadishu lufthavn.

 

”Og som den symbolske del af den efterfølgende ceremoni for de danske udsendte i regionen sømmede Kofod et billede af dronningen op på væggen,” skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

 

Modtager i forvejen millioner fra Danmark

Ud over den milliard kroner, som regeringen nu har lovet Somalia i bistand fordelt over fire år, modtager Somalia alene i år 121 millioner i bistand til forskellige projekter.

 

Det sker samtidig med, at de somaliske myndigheder nægter at tage imod egene statsborgere, der får frataget deres opholdstilladelse.

 

Det kan blandt andet skyldes, at en stor del af den somaliske økonomi bliver holdt oppe af somaliere i udlandet, der hvert år sender milliarder hjem til familie og til investeringer, skriver DR.

 

Siden 2017 har i alt 212 somaliere fået inddraget deres opholdstilladelse i Danmark, men det er hidtil kun lykkedes at få de somaliske myndigheder at tage imod 28.

 

Ironisk nok har i alt 226 somaliere inklusive sammenførte ægtefæller og børn fået opholdstilladelse i Danmark siden januar 2017.

 

Ligeledes har et tilsvarende antal på 225 somaliere i samme periode fået dansk statsborgerskab.

 

Men sådan sker der jo så meget underligt.

 

Læs også:

https://www.dr.dk/nyheder/udland/jeppe-kofod-naaede-ikke-laengere-end-lufthavnen-paa-hemmeligt-visit-i-somalia

 

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmark-abner-nyt-programkontor-i-somalia?publisherId=2012662&releaseId=13582684

 

https://www.statistikbanken.dk/10026 (Tabelkode: VAN66KA)

 

https://www.statistikbanken.dk/10025 (Tabelkode: DKSTAT)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…