Tyrkiets præsident Erdogan bruger rabiate islamister som landtropper i angrebet på kurderne

Islamisk Stat på en høj i udkanten af Kobani (Al Arabiya)

Tyrkiets militær bomber kurderne inde i Syrien. Kampvogne og artilleri er også i hovedsagen bemandet med tyrkiske soldater.

 

Men de landtropper, som bruges i invasionen, består for en stor del af rabiate islamister.

 

En stor del af disse er lige så brutale og fanatiske som Islamisk Stat. Alligevel gør Erdogan uden skrupler brug af dem. Det understreger, hvor islamistisk han er, og hvor langt han står fra vestlige værdier.

 

Disse rabiate krigere består af en række grupperinger og militser, som ofte kæmper indbyrdes mod hinanden om magt, krigsbytte, religion og andet.

 

Men de er altså fælles om fanatismen og brutaliteten. Og der er fælles om at bistå Erdogan i forsøget på at besejre kurderne.

 

Erdogan meddelte torsdag, at 109 “militante” (kurdere) er blevet dræbt i det tyrkiske angreb.

 

Erdogans venner oprettede rædselsregime

Tyrkiet har tidligere gjort brug af disse ekstremister. Det skete ved invasionen af den kurdiske region Afrin i det nordvestlige Syrien i begyndelsen af 2018.

 

Dengang blev de rabiate islamister sat til at styre Afrin, efter at kurderne var blevet smidt ud. De skabte et sandt rædselsregime, der gav visse mindelser om Islamisk Stat.

 

De førte væbnet kamp mod hinanden. De bortførte indbyggere i regionen for at kræve løsepenge. De brugte tortur. Mennesker forsvandt sporløst. De lagde videoer ud på nettet, hvor fanger brutalt blev henrettet.

 

Afrin var før et område, hvor forholdene før var ret liberale efter islamisk målestok. Kvinder kunne gå på gaden uden tørklæde. Og det var op til én selv, om man ville gå i moskeen.

 

Men efter islamisternes erobring af området fik piben en anden lyd. Nogle af islamisterne krævede total tildækning af kvinder. Butiksindehavere, der holdt åbent på de foreskrevne bønnetider, blev med magt tvunget til at lukke deres butik.

 

Ikke-muslimer såsom yasidier og kristne måtte frygte for deres liv. De islamistiske militser brugte kirker til deres egne formål og de ødelagde yasidiernes templer.

 

Kurdere blev betragtet som ”kommunismens gudløse misfoster”. Kristne var vantro. Og yasidier var ”djævletilbedere”.

 

En række af de rabiate organisationer og militser har taget del i en modregering til Assads regime i Syrien. Men de er ikke meget bevendt, og de ville formentlig være gået i opløsning, hvis det ikke havde været for støtte fra Erdogans Tyrkiet.

 

De er krigsforbrydere. Men Erdogan kan bruge dem.

 

Erdogans mål

For det første kan han altså bruge dem militært – som det sker nu, hvor de deltager som landtropper i angrebet på kurderne.

 

Formålet med dette angreb er at skabe en sikkerhedszone på 30 km i den del af Syrien, som grænser op til Tyrkiet.

 

Her vil Erdogan anbringe en betydelig del af de 3,5 millioner syriske flygtninge, som har befundet i Tyrkiet.

 

Samtidig skal opretholdelsen af en sådan sikkerhedszone trænge kurderne tilbage. De skal væk fra grænsen til Tyrkiet, og de skal svækkes så meget, at de ikke kan skabe en kurdisk stat.

 

Men Erdogan kan også bruge sin alliance med de rabiate islamister i Syrien til at sikre Tyrkiet indflydelse, når der skal forhandles om Syriens fremtid. De er således vigtige brikker i hans udenrigspolitik.

 

Tyrkiets invasion rummer en fare for, at kurderne ikke samtidig kan overkomme at holde krigerne fra Islamisk Stat i fangenskab. Det kan i værste fald betyde, at de igen får vind i sejlene i kampen for deres barbariske “kalifat”.

 

Men der er også en fare for, at den tyrkiske invasion vil give fornyet magt til andre fanatiske islamistiske organisationer, der opererer som hjælpere og krigere for Erdogan.

 

Det generer ham  dog på ingen måde, at hans kampfæller er rabiate og brutale islamister. Det væsentlige for ham er, at de kan bidrage til at bekæmpe kurderne og styrke hans magt.

 

https://www.welt.de/politik/ausland/plus201668720/Militaeroffensive-Syrien-Erdogan-setzt-radikale-Islamisten-gegen-Kurden-ein.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…