Tusindvis af bobler til nytårsfesterne

Årsskiftet er mangfoldighedens fest, hvor vi siger farvel til det uomgørelige og goddag til en ukendte fremtid, som forhåbentlig vil os det godt, men uanset hvad, så er nytårsaften vel nok den begivenhed, hvor familien Danmarks individuelle traditioner kommer mest til udtryk. 

 

De starter med andægtig lytten til Dronningens nytårstale sekunderet af boblernes brus i champagneglasset, hvorefter vandene skilles i valget af nytårsmenu. Nogle svælger i østers og skaldyr ledsaget af skummende, mens andre sætter tænderne i nytårstorsk med hele tilbehøret og skyller efter med øl og snaps eller god hvidvin. Andre foretrækker en steg eller et stykke rødt kød, hvortil der nydes et glas god rødvin.

 

Aftenen går så efterfølgende med tant og fjas for at slutte kl. 24 med nedhop fra borde og tilønskninger af ”Godt Nytår”, mens der spises kransekage og drikkes vin med tusindvis af bobler, som her bør være halvsød, da tør skumvin og bitre mandler bides som olme krikker. 

 

Godt Nytår!

 

Skumvin

 

Billecart Salmon, Champagne Brut Reserve, Mareuil-sur-Aÿ, Vallée de Marne, Champagne, Frankrig – Normalpris 429,95 kr. – Tilbudspris 299,95 kr.

 

Champagnehuset har siden grundlæggelsen i 1818 været familieejet og ligger i Champagne-regionen syd for Epernay. Vinen er sammensat af druesorterne Meunier, Chardonnay og Pinot Noir fra 3 forskellige årgange. Vinen er strågylden med et væld af bobler og et smukt skum. Smagen er frisk og fyldig og i det hele taget superb som aperitif og skaldyrsledsager.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Cantina Cuvage, Blanc de Blanc, Spumante di Qualitá, Asti, Piemonte, Italien – Normalpris 165 kr. – Tilbudspris 149 kr. 

 

Læs også
Nu er vinhøsten godt i gang

Cuvage er en topmoderne vingård fra 2011, der ligger i Acqui Terme øst for byen Alba. For øjeblikket laver den kun 4 forskellige mousserende vine efter samme produktionsmodel, der følges i Champagne. Udtrykket ”Blanc de Blanc” betyder 100 % Chardonnay-drue til fremstillingen. Farven er strågylden, og de perlende bobler synes endeløse. En vin med stort potentiale i alle retninger.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Cave Vinicole Wolfberger, Crémant Cuvée Celebration Brut, Eguisheim, Alsace, Frankrig – Normalpris 14o kr. – Nytårstilbud 100 kr. – På tlf. 20403046 oplyses nærmeste forhandler.

 

Wolfberger er et stort over 110 år gammelt kooperativ i Alsace, og i anledning af navnets 40 års jubilæum i 2016 blev der lavet en specialudgave bestående af 80% Riesling- og 20% Pinot Blanc-drue. Smagen er frisk og nøje afstemt i syren. Absolut værdig til at blive drukket sammen med kogt hummer.

 

Importør: Fortium Wine, Hinnerup

 

Læs også
Efteråret kræver fyldigere vin

Bodegues Sumarroca, 2016 Cava Brut Reserva, St. Subirats, Penedes, Catalonien, Spanien – Normalpris 119,95 kr – Tilbudspris 79,95 pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Sumarroca er en familiedrevet bodega, hvor hvert enkelt led i produktionen nøje følges af familiens medlemmer. Markerne er på ikke mindre end 450 beplantede hektarer, hvis undergrund er kalkholdig og dermed giver vinene en champagnelignende mineralitet og intensitet. Druesammensætningen er 41% Parellada, 36% Xarel-lo og 23% Macabeo, der er økologisk certificeret. En perfekt ledsager til alt godt fra havet.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Bodegas Entre Vinyes, Funàmbul Brut Reserva, Penedès, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 119 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Bodegaens vinmager hedder Maria Barrena og hendes druer er økologisk dyrket på buskvoksende vinstokke ofte omgivet af græs, som tiltrækker dyreliv og skaber biodiversitet. Denne er efter hendes opfattelse vigtig for at få naturlig balance i både mark og vin. Det betyder samtidig et lille udbytte, men en stærk intensitet. En flot vin.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

Læs også
Flotte vine til eftersommerens udsatte familiefester

 

Caves Oriol Rossell, 2017 Cava Brut Cuvée Especial, DO Penedes, Sant Marcal, Barcelona, Catalonien, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 79 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Cava er den spanske betegnelse for en vin med bobler, og hoveddruerne i denne knastørre, lækre mousserende vin er Xarel-lo, Macabeo og Parellada. Farven er strågul og boblerne bittesmå som i en ægte fransk Champagne. Det er den fødte velkomstdrink, men er samtidig en flot ledsager til fisk og skaldyr.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Domaine Achard-Vincent, Clairette de Die Tradition AOP, Saint Criox, Die, Drôme-dalen, Rhône, Frankrig – Normalpris 129 kr – Tilbudspris 109 kr. 

 

Denne perlende vin med en sødme, der vil få kransekagen til at rødme, er fremstillet af druesorterne Clairette og Muscat. På vingården har man siden 1968 arbejdet biodynamisk med vinfremstillingen, og allerede i 1988 fik man den økologiske certificering, som i 2005 blev fulgt op med et Demeter Certifikat. Dette hviler på Rudolf Steiners oprindelige ideer, hvor månens stilling på firmamentet spiller en afgørende rolle.

Læs også
Sprælske vine til Indian Summer

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Cave Vinicole Hunawihr, Calixte, Crémant d’Alsace Brut ACAC, Hunawihr, Alsace, Frankrig – Nytårskampagnepris 105 kr.

 

Calixte betyder ”den smukkeste” eller ”den mest elskede”, og det lever denne mousserende vin i allerhøjeste grad op til. I 1954, da Cave Vinicole Hunawihr blev startet, var der ikke mange vincooperativer, men en ”krig” mellem producenter og grossister, som pressede priserne på druerne, tvang vinbønderne til at handle i samlet flok for at undgå fallit. Siden er det gået godt, bl.a. fordi der ikke gås på kompromis med kvaliteten. Calixte, som er lav et på Pinot Noir og Pinot Blanc og Auxerrois, har smag af citrus, nødder og fennikel.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Maison Albert Sounit, Nöelie Laborde, Crémant de Bourgogne Demi-Sec, Rully, Bourgogne, Frankrig – Nytårstilbud 110 kr. hos MENY.

Læs også
Perler fra Languedoc-Rousillon

 

Bag vinen står vinhandler Knud Kjellerup, der i sin tid skabte Østjysk Vinforsyning, men efter nogle år virkeliggjorde en drøm om at blive vinbonde i Bourgogne. Det skete i 1993, og siden da har han modtaget utallige priser for sine gode vine, hvor dette svar på Champagne stikker næsen langt frem foran konkurrenterne. Denne boblevin er speciel god sammen med kransekage, men er samtidig svaret på drømmen om en fin aperitif.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Bodegas Freixenet, Cava Organic Brut, Requena, Valencia, Spanien – Nytårskampagnepris 83,95 kr. hos MENY og Spar. – På telefon 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Freixenet, der blev grundlagt i 1861, er verdens største producent og eksportør af boblevine – cavaer. Denne udgave er lavet af økologisk dyrkede druesorter, Macabeo (75%) og Chardonnay (25%), som vokser i Utiel-Requena området 70 km fra Middelhavet i Valencia-regionen. Der er duft og smag af honning, ananas og fersken, der bakkes op af en velafbalanceret syre. Bedst som velkomstdrink og snakke-hyggevin.

 

Importør: Amka, Randers

 

Hvidvin

 

Bodega El Escocés Volante, 2015 The Cup & Rings DO Monterrei, Espada, Galicien, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Ejeren af bodegaen er, som det vil fremgå for den sprogkyndige, af skotsk oprindelse, og ud over at dyrke sin egen vin, opererer han som konsulent under navnet ”Den flyvende Skotte”. Hans vin her er lavet af 100% Godello drue, som er kendetegnet ved flot duft af mandler, fersken og citron og en fyldig frisk smag i munden. Den vil passe fint til den japanske sushi, der har fundet vej til mange danske nytårsborde.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Darling Cellars, 2017 Lime Kilns, Darling, Cape, Sydafrika – Nytårstilbudspris: 119,95 kr. hos MENY og Spar – På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

På vingården, der blev grundlagt i 1949 under navnet Mamreweg Wine Cellar, betragtes vinproduktion som et håndværk og en kunst, hvor naturen har toprollen.

 

Den aktuelle vin er fremstillet af druesorter Chenin Blanc (81%), Viognier (16%) og Chardonnay (3%) og fremstår i lys gul farve med en delikat duft af fersken, ananas og abrikos. Smagsløgene fyldes med frugt i en lang finish. Er fornem til laks, hummer og østers.

 

Importør: Amka, Randers

 

Rødvin

 

Bodega Costers del Priorat, 2016 Pissares, Priorat DOC, La Figuera, Tarragona, Catalonien, Spanien – Normalpris 219 kr. – Tilbudspris 149 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er sammensat af 60% Garnacha og 40% Samsó druer. Sidstnævnte er den drue, som normalt kendes under navnet Carignan. Vinen er med sin alkoholprocent på 14,5 på den kraftige side, men er så veltillavet, at man kun føler harmoni mellem frugt og syre. Den gør sig godt til den oksemørbrad, som serveres mange steder, når dronning Margrethe har talt til al folket.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Casa Vinicola Sartori, 2015 Amarone della Valpolicella DOCG, Negrar, Italien – Nytårstilbud 167,95 kr. hos MENY og Spar. – På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne populære vin med den let bitre (amaro på italiensk) smag er komponeret over druesorterne Corvina (50%), Corvinone (30%), Rondinella (15%) og Cabernet Sauvignon (5%). Med sit harmoniske udtryk af sødmefuld frugt er den utroligt velegnet til vildt – rådyr som fasan. Får man et uventet overskud af vinen, kan man med sindsro lægge den på hylden i vinkælderen indtil 2023.

 

Importør: Amka, Randers

 

Bodega Catena Zapata, 2015 Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Økonomiprofessor Nicolas Catena er den person om nogen i klodens sydlige hemisfære, som har sat flest fodspor i Sydamerikas vindyrkning. Hans eksperimenter med dyrkning af vin i højder på mere end 1400 meter o.h. og hans forskning i druesorten Malbec har ført til forbløffende resultater i næsten umålelig vinkvalitet.

 

Hans datter Laura Catena og chefønolog Alejandro Vergil driver den verdensomspændende virksomhed i dag og presser stadig kvaliteten i vejret.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Maison Dauvergne-Ranvier, 2016 D&R, Vacqueyras AOP, Laudun, Rhônedalen, Frankrig – Nytårstilbud 149,95 kr. hos MENY.

 

Vinfirmaet driver en såkaldt negociant-virksomhed, hvilket vil sige, at ejerne, Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier, udelukkende handler med opkøbt vin og selv forestår kælderarbejdet med blanding, lagring og aftapning. Denne eminente vin fra Vacqueyras viser med sin høje kvalitet husets ambitionsniveau, som i øvrigt har udløst en strøm af hædersbevisninger og rosende medaljer.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

William Cole Vineyards, 2012 Columbine Special Reserve, Casablanca Valley, Chile – Normalpris 115 kr. – Nyårstilbudspris 99 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

I en sidedal til Casablanca Valley syd for Santiago, der hedder Colchagua Valley, er vækstforholdene for Cabernet Sauvignon druen maksimale, og det er her, William Cole henter sine druer til Columbine. Vinen er mørk og intens rød, og duften af solbær og andre mørke bær vælder op af det skænkede glas. Hvis der skulle stå lam på menuen nytårsaften, så er denne vin et særdeles godt valg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…