Trump rystet: Saudiarabisk officer dræber tre på amerikansk flådebase – sagen efterforskes som terror

En saudiarabisk officer, der var på træningsophold i USA, dræbte fredag tre amerikanske soldater Pensacola-basen i Florida, USA. Drabene bliver behandlet som et formodet terrorangreb.

 

Oplysninger om angrebet kom frem på en pressekonference søndag afholdt af FBI.

 

Mange udenlandske officerer kommer på studieophold på Pensacola-basen. Men her var altså tale om en mand, der tilsyneladende brugte opholdet til at gennemføre et terrorangreb i islams navn.

 

Rabiate islamister

Sagen er politisk meget følsom. Saudi-Arabien er en af USA’s vigtigste allierede i Mellemøsten. Præsident Trump var da også fredag hurtigt ude på Twitter med en besked om, at Saudi-Arabiens kong Salman havde givet ham en undskyldning.

 

Trump skriver: ”Kongen sagde, at det saudiske folk er meget vrede over gerningsmandens barbariske handlinger, og at denne person på ingen måde repræsenterer følelserne hos det saudiske folk, som elsker det amerikanske folk.”

 

Kendsgerningen er dog, at Saudi-Arabien har frembragt nogle af verdens mest rabiate antiamerikanske islamistiske kræfter – blandt andet en vis Osama bin Laden. Det giver USA store vanskeligheder med at håndtere forholdet til landet.

 

Afspillede videoer med masseskyderier

Gerningsmanden til drabene på Pensacola-basen er den 21-årige saudiarabiske sekondløjtnant Mohammed Alshamrani. Drabene blev begået med et håndvåben, som Alshamrani havde købt legalt i USA.

 

Mindst en af Alshamranis venner filmede skyderierne. Det er endnu uklart, om de simpelt hen stod parat, så de kunne filme hele angrebet, eller om de først begyndte at filme, efter at skyderiet var gået i gang.

 

Men noget tyder i hvert fald på, at andre saudiarabiske officerer på basen stod i ledtog med Alshamrani.

 

Amerikanske medier har berettet, at Alshamrani afspillede videoer med masseskyderier for gæster ved en middag tidligere på ugen. Disse gæster var tilsyneladende også indforståede med hans holdninger – i hvert fald følte de åbenbart ingen trang til at gå til de amerikanske myndigheder med deres viden.

 

Samtidig lagde en person under Alshamranis navn en række opdateringer på Twitter med antiamerikansk indhold før skyderierne.

 

Man ved ikke med sikkerhed, om det faktisk var Alshamrani, der lagde de hadefulde beskeder ud, men i lyset af drabene er det meget sandsynligt.

 

Guvernør kræver skærpet sikkerhed

Floridas guvernør Ron DeSantis er ikke i tvivl. På en pressekonference sagde han ifølge BBC, at saudiaraberen havde efterladt sig omfattende spor på de sociale medier. Guvernøren krævede skrappere sikkerhedsforanstaltninger. Han sagde blandt andet:

 

”Denne fyr var en mand, der simpelt hen havde et dybtliggende had til USA, og det fremgik temmelig klart” af, hvad han skrev på de sociale medier. Guvernøren fortsatte:

 

”Min holdning er … at hvis vi skal tage imod disse udenlandske statsborgere, må man tage forholdsregler for at beskytte vores land.”

 

Passer Trump meget dårligt

En talsmand for basen oplyser, at omkring 200 udenlandske studerende er involveret i programmer på basen. Ifølge basens hjemmeside omfatter basens personale 16.000 militærfolk og 7.400 civile.

 

USA er efter alt at dømme endnu engang blevet ramt af en arabisk terrorhandling på egen jord – som man blev det 11. september 2001. Det sender rystelser gennem det amerikanske system og givetvis også gennem befolkningen.

 

Den amerikanske forsvarsminister Mark Esper har beordret en nærmere gennemgang af den screening, som man foretager på udenlandske militærfolk, der skal studere i USA. Det siger han til Fox News.

 

Præsident Trump erklærer, at han vil sikre en gennemgang af USA’s udenlandske militærprogrammer.

 

Dette terrorangreb passer naturligvis præsidenten særdeles dårligt nu, hvor valgkampen op til næste års præsidentvalg er begyndt at rulle.

 

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50706835

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…