Trump aflyser sit besøg i Danmark – det er på tide at se den ny virkelighed i øjnene, som ligger bag hele balladen

Først luftede USA’s præsident Donald Trump tanken om at købe Grønland. Det blev mødt med en lodret afvisning fra både Danmark og Grønland.

 

Som reaktion har Trump nu udskudt sit besøg i Danmark. Det er reelt en aflysning, for ingen aner, hvornår besøget så kan blive en realitet.

 

Dette forløb er temmelig absurd. Normalt er et statsbesøg i Danmark en velordnet, omhyggeligt planlagt affære.

 

Trumps håndtering af sagen mangler helt den stil og værdighed, som ellers er forbundet med den slags. Og aflysningen er ikke mindst en grovhed over for Dronning Margrethe, der var vært for besøget.

 

Sådan bør man ikke gøre. Som så ofte med Trump kan det være svært at afgøre, hvad der er politiske motiver, og hvad der er personlig fornærmethed.

 

Så vidt så godt.

 

Vi er nødt til at blive voksne i forhold til Trump

Men danske politikere og alle andre gør klogt i at se alvoren bag det absurde forløb. Man kommer ikke langt med den forargelse og latterliggørelse, som den danske debat ofte svælger i, når det gælder Trump.

 

Danskerne kan ikke klare sig med for 117. gang at fortælle hinanden, at Trump er primitiv og tåbelig.

 

Trump er mere grov i sine metoder, der er hentet fra den barske amerikanske byggebranche, end vi er vant til. Men vi er nødt til at blive voksne i forhold til ham og forholde os seriøst til, hvilke politiske mål han forfølger som USA’s præsident.

 

I dette tilfælde drejer det sig om at gøre sig klart, hvad Trumps ærinde er i forhold til Grønland, og hvad Danmark kan gøre for at tale sig til rette med vores mægtige allierede på dette punkt.

 

Jovist, Trump ville sikkert gerne købe Grønland. USA har jo før i sin historie udvidet sit territorium ved at købe land.

 

Men nu bør det være slået fast med syvtommersøm, at det vil hverken Danmark eller Grønland være med til. Og lad os så komme videre med at diskutere den virkelighed, vi står i.

 

Grønland har fået stor betydning

For USA har Grønland afgørende strategisk vægt. USA er i dag i en indædt kamp med Kina og Rusland om indflydelse i Arktis, der ikke mindst på grund af det ændrede klima bliver stadig vigtigere både militært og økonomisk.

 

Grønland en del af USA’s interesseområde. Det ligger tæt på USA (i ”baghaven”), og via det danske medlemskab af NATO er det i høj grad forbundet med USA.

 

USA leverer beskyttelse til det danske kongerige og forventer til gengæld, at både Danmark og Grønland er imødekommende over for amerikanske interesser.

 

Det er en gammel sandhed. Men den får nu større betydning end nogen sinde, fordi Arktis er særdeles eftertragtet militært og økonomisk (specielt de meget værdifulde råstoffer).

 

Derfor insisterer USA på at have så meget kontrol med Grønland, at det giver amerikanerne en klar strategisk fordel i kappestriden med de andre stormagter.

 

Adgang til baser og råstoffer

Danmark har med rette afvist, at Trump kan købe sig til denne kontrol. Men til gengæld må regering og folketing se i øjnene, at man ikke bare kan fortsætte med ’business as usual’ i forhold til den store amerikanske allierede.

 

USA har brug for, at Grønland bidrager til at styrke USA’s position i forhold til Rusland og Kina. Det kræver en øget amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland – formentlig med ekstra baser udover Thule. Og det kræver den nødvendige adgang til de vigtige råstoffer.

 

Vi kan ikke leve under USA’s beskyttende paraply og så bare afvise at se på, hvordan vi kan bidrage til at styrke den stormagt, som garanterer sikkerheden for vores demokratiske verden.

 

Mette Frederiksens ansvar

Trump agerer tåbeligt, når han forsøger at bosse Grønland og Danmark til at sælge Danmark med en flabet bemærkning om, at det ”bare er en almindelig ejendomshandel”.

 

Men vi kan altså ikke klare os med at sidde med hænderne i skødet og ryste forarget på hovedet, mens det gentages på 117 måder, at Trump er mærkelig.

 

Danmark og Grønland må gøre det klart for amerikanerne, at vi ønsker at bidrage til at styrke USA’s position i Arktis ved at give det nye muligheder i Grønland.

 

Det er på høje tid at komme i gang med en afklaring af, hvordan det kan ske, uden at vi sælger ud af grønlandsk og dansk suverænitet og værdighed.

 

At lade som ingenting er ganske klart ikke en forsvarlig løsning. Verden forandrer sig hastigt, og Danmark kan ikke tage en lur i mellemtiden.

 

Det er i sidste ende Mette Frederiksens ansvar at forberede kongeriget på, at vi må bidrage til at styrke USA i Arktis. Og det er hendes ansvar at sikre, at Danmark udvikler holdbare planer for dette.

 

Når alle nu engang er færdige med at ryste forarget på hovedet og grine ad Trump.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…