Tre gange viste Løkke foragt for sit bagland – så gjorde baglandet oprør, og det ser ud til at koste Løkke hans politiske liv

Presset på Lars Løkke for at gå af, bliver ved med at vokse.

 

Fredag eftermiddag gik blandt andet en meget tung Venstre-mand som Bertel Haarder ud på Facebook og opfordrede Løkke til at vige pladsen.

 

Men det er ikke koryfæer i Venstres folketingsgruppe, der har fremkaldt den livstruende politiske krise, som Løkke nu står i.

 

Det er et oprør fra Venstres folkelige bagland, der nu meget vel kan føre til, at Løkke tvinges væk fra formandsposten.

 

Tre gange har Løkke vist foragt for baglandet.

 

Nu slår baglandet igen. Og Venstres bagland kan slå hårdt.

 

Den stærke folkelige tradition

I Venstre har partiorganisationen usædvanlig stor vægt. Det hænger sammen med partiets historiske rødder i den selvbevidste grundtvigianske bondebevægelse, som udviklede sig i 1800-tallet

 

Bønderne lærte at lave stærke organisationer. Det har præget Venstre frem til i dag. Og det kan stadig koste dyrt for en Venstre-leder, hvis han ikke respekterer dette velorganiserede bagland.

 

Kun Socialdemokratiets folkelige rødder kan sammenlignes med Venstres.

 

Socialdemokratiet oplevede da også et oprør fra baglandet i 1992, der tvang Svend Auken fra magten.

 

Nu kan Løkke meget vel lide samme skæbne.

 

Løkkes første provokation mod baglandet

Løkkes første provokation mod baglandet kom under valgkampen.

 

Pludselig indkaldte han til et pressemøde om en bog, han havde skrevet. Her lancerede han tanker om at søge en tilnærmelse til Det radikale Venstre og et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

 

Det skete helt uden varsel. Partiets øvrige ledelse vidste intet. Partiets lokale organisationer vidste intet. Folketingsgruppen vidste intet.

 

I partiets bagland skabte dette politiske kup stor vrede.

 

Langt henne i valgkampen foretog Løkke en dramatisk drejning af partiets politiske linje. For mange Venstre-folk, der havde taget det store slid med at føre valgkamp for partiets politik i lokalsamfundene, blev dette oplevet som et svigt og som en foragt for deres indsats

 

Det skabte desorientering og vrede.

 

Løkkes anden provokation mod baglandet

Løkkes anden provokation mod baglandet kom i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

 

Det fandt sted lige efter, at næstformand Kristian Jensen offentligt undsagde Løkkes invitationer til De Radikale og Socialdemokratiet i et interview til Berlingske.

 

Kristian Jensens melding udløste et voldsomt angreb fra Claus Hjort Frederiksen, der i mange år har været manden, der holdt hård justits i Venstres rækker. Der kan ikke være megen tvivl om, at dette angreb var aftalt med Lars Løkke.

 

Hjort Frederiksen krævede ligefrem, at Kristian Jensen gik af.

 

Men Kristian Jensen er valgt af partiets landsmøde, hvor baglandet har den afgørende indflydelse.

 

Først lavede Løkke et politisk kup. Nu lagde Claus Hjort op til et organisatorisk kup – ved fra oven at forsøge at tvinge Kristian Jensen væk fra en post, som partiets kongresdelegerede havde valgt ham til.

 

Det blev en ny kilde til vrede i baglandet. Hvis Kristian Jensen eller andre skulle fjernes, så skulle partiet gøre det – ikke en selvbestaltet ’junta’ bestående af Claus Hjort og Lars Løkke.

 

En fiskeopkøber fra Hvide Sande

Efter sommergruppemødet begyndte oprøret i Venstres bagland for alvor at rulle. Dette oprør blev ikke mindst symboliseret af Jens Nicolai Vejlgaard.

 

Han er formand den magtfulde Venstre-organisation i Region Midtjylland. Og han er en selvbevidst herre med begge ben solidt plantet i det folkelige Danmark.

 

Han er fiskeopkøber fra Hvide Sande, og sådan én skal man ikke prøve at koste rundt med. Kristian Jensen har kaldt ham ”partiets sjæl”.

 

Vejlgaard har mere end nogen været Løkkes onde ånd i forbindelse med baglandets oprør.

 

Løkkes tredje provokation mod baglandet

Men der skulle komme endnu en provokation mod baglandet fra Løkke.

 

Fire ud af de fem regionsformænd bad Løkke om et telefonmøde, hvor de ville forelægge ham deres idé om at fremrykke Venstres landsmøde for at få debatteret den alvorlige situation.

 

Løkke sagde nej til dette telefonmøde – hvorefter han med brask og bram lancerede et fremrykket landsmøde som sin egen idé i en video på Facebook.

 

Det lagde mere brænde på vredens bål i baglandet.

 

Det vil være en stor sejr for baglandet

Men Løkke kæmper videre. Og det gør han blandt andet med endnu et forslag, som baglandet sikkert vil vende sig imod:

 

Han vil have det kommende landsmøde til først at vedtage en politisk platform, som han fremlægger et forslag til. Derefter kan man vælge den kommende ledelse.

 

Men Løkkes modstandere ser dette som et forsøg på at dreje landsmødet væk fra kravet om Løkkes afgang. Formentlig vil Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse, der mødes i denne weekend, sige nej til Løkke-forslaget.

 

Baglandet vil simpelt hen af med Løkke – nu. Og de vil af med Kristian Jensen. Og så kan man diskutere politik bagefter.

 

Kristian Jensen er parat til at gå, hvis Løkke går. Det øger presset på Løkke.

 

Men nu venter alle på, om Jakob Ellemann-Jensen vil stille op som Løkkes modkandidat. Hvis han gør det, er Løkke formentlig færdig.

 

Det vil være en stor sejr for baglandet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…