To tidligere LA-profiler stifter partiet Fremad – ‘de ligner Det Radikale Venstre’ siger Kristian Thulesen-Dahl

Simon Emil Amnitzbøll og Christina Egelund

De tidligere profiler for Liberal Alliance Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille stifter partiet Fremad få uger efter at have forladt LA.

 

Det skriver Berlingske.

 

Formanden for det nye parti bliver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

 

Han ser behovet for et nyt parti, da det i hans øjne er gået for vidt med symbolske udlændingestramninger.

 

– Danskerne vil gerne have en stram udlændingepolitik. Det har vi forståelse for, og det går vi også ind for. Det vi siger, er, at den også skal være præget af fairness og retssikkerhed. Det er den justering, vi gerne vi have, siger han til Berlingske.

 

På sin Twitter-profil beskriver Ammitzbøll-Bille partiet som et “værdiliberalt midterparti”.

 

Det ligger allerede nu fast, at partiet peger på Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som statsminister efter et valg.

 

Men det bliver sværere for Jakob Ellemann-Jensen og den blå blok.

 

Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen-Dahl til TV2News.

 

De ligner De Radikale

Hvis det ny parti bliver opstillingsberettiget, så kan det betyde stemmespild i den borgerlige lejr.

 

Mette Frederiksen gotter sig i dag. Hun føler det som noget af en livsforsikring, siger Thulesen-Dahl.

 

Han mener, at Amnitzbøll-Bille er tilbage hos Det Radikale Venstre som han tidligere var medlem af.

 

Han er vendt hjem rent politisk, siger han.

 

TV2 sammenfatter i grove træk, hvad det ny parti står for: Det står groft sagt for begejstret for EU og internationalt samarbejde, det vil stå vagt om retssikkerheden, og de vil have ordentligheden tilbage i udlændingepolitikken.

 

Det ser altså ud til, at det er dannet i opposition til Dansk Folkeparti. Vil I kunne samarbejde med sådan et parti?

 

Hvis vælgerne stemmer dem ind, så vil vi samarbejde, som vi gør med andre partier. Men det er jo ingen hemmelighed, at de radikale og Dansk Parti står langt fra hinanden, svarer Thulesen-Dahl.

 

De konservative: Det er de liberale der er udfordret

Mette Abildgaard fra de konservative siger, at hun tror, at Fremad vil forsøge at trække radikale hen over midten og med i blå blok.

 

Hun mener, at de konservative især kan samarbejde om økonomisk politi og skattelettelser samt en grøn politik.

 

Hun siger at Fremad er et liberalt parti og at det viser, at det er de liberale i blå blok, der er splittede. De konservative er et nationaltkonservativt parti.

 

Spekulationerne om, at der var et nyt parti på vej fra de to tidligere LA-profiler har været stærke de seneste uger.

 

I slutningen af oktober kunne man kortvarigt besøge en hjemmeside, hvor det fremgik, at de to var klar med et nyt politisk parti.

 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille er tidligere økonomi- og indenrigsminister i den tidligere VLAK-regering, og Christina Egelund er blandt andet tidligere politisk ordfører i LA.

 

De meldte sig ud af Liberal Alliance med få dages mellemrum.

 

Ammitzbøll-Bille har den seneste tid været løsgænger i Folketinget efter sit exit i Liberal Alliance. Egelund var en af de mange LA-politikere, som røg ud af Folketinget efter et katastrofalt valg i juni for det tidligere regeringsparti.

 

Liberal Alliance gik fra 13 til 4 mandater. Ud af Folketinget røg blandt andre partileder Anders Samuelsen, Joachim B. Olsen og altså Egelund.

 

For Ammitzbøll-Bille bliver der tale om det fjerde parti, han skal repræsentere. Før Liberal Alliance har han været hos De Radikale, Borgerligt Centrum, som han selv stiftede, og altså senest Liberal Alliance.

 

Kommentator: Ellemann får det sværere

Lanceringen af det nye borgerlige parti Fremad kommer til at give store problemer for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, hvis han skal blive statsminister efter næste valg.

 

Det vurderer Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

 

– Der kommer til at være risiko for stort stemmespild i blå blok, når endnu et parti skal forsøge at komme over spærregrænsen ved næste valg.

 

– For mange små partier kan blive en hæmsko for Ellemann. De mange små partier vil gøre fornemmelsen af et samlet projekt sværere, fordi de små partier skal stå stærkt på deres værdier, siger hun.

 

Det er de to tidligere medlemmer af Liberal Alliancen Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, der står bag det nye parti.

 

Partiet bliver stiftet, mindre end tre uger efter at de to politikere forlod Liberal Alliance.

 

Men det bliver et stort arbejde for de to politikere, hvis partiet skal over spærregrænsen ved næste valg, mener Helle Ib.

 

– Det er meget sjældent, at det sker for et nyt parti, at de kommer over spærregrænsen. Det var historisk, at det skete for Nye Borgerlige.

 

– Jeg har meget svært ved at se, hvordan det skal lade sig gøre, at de vil kunne trække sig over spærregrænsen, når der er så mange små partier i blå blok, der kæmper om stemmerne, siger hun.

/ritzau/ og redaktionen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…