Theresa May forlader posten som premierminister – Boris Johnson vil være hendes afløser

Theresa May (You Tube)

Theresa May kunne ikke holde følelserne tilbage, da hun fredag formiddag – efter næsten tre år som britisk premierminister – meddelte, at hun træder af som leder af Det Konservative Parti og dermed også premierminister.

 

– Jeg forlader snart posten, som det har været mit livs ære at besidde – som den anden kvindelige premierminister, men bestemt ikke den sidste.- Det gør jeg ikke med sur mine, men med enorm taknemmelighed for at have haft muligheden for at tjene landet, jeg elsker, siger Theresa May, mens stemmen knækker foran embedsboligen Downing Street 10.

 

– Jeg prøvede tre gange. Jeg mente, at det var det rigtige at være udholdende, selv når det så allersværest ud, lyder det fra May.

 

May forlader posten som konservativ leder fredag den 7. juni.Hun bliver der dog, indtil en ny leder og britisk premierminister er fundet. Det ventes at kunne tage adskillige uger.Mays tid som britisk leder har haft et altovervejende fokus: brexit.Den 62-årige premierminister overtog i juli 2016 magten i landet, kort efter at briterne havde sagt ja til at forlade EU.

 

Siden da har hun kæmpet hårdt for at få stemt en aftale igennem i det britiske parlament. May nåede i november 2018 til enighed med EU om en aftale, men den er tre gange blevet stemt ned i det britiske Underhus.

 

– Jeg har gjort alt, hvad jeg kan, for at overbevise parlamentsmedlemmerne om at støtte aftalen. Desværre er det ikke lykkedes.

 

Mays afsked ventes at besværliggøre den fastlåste brexitsituation.

 

Den kommende britiske leder kan ifølge nyhedsbureauet Reuters meget vel blive en, der går ind for et hårdere brexit end May.

 

Dermed er der lagt op til flere store slag mellem Storbritannien og EU.

 

Processen med at få valgt en ny konservativ leder og premierminister begynder i ugen, der kommer efter Mays afgang den 7. juni.

 

Det Konservative Parti oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at det forventer at have valgt en ny premierminister inden 20. juli.

 

Men Storbritannien kan også blive et forbillede for global frihandel, pointerer han.

 

Han henviser til, at landet har verdens mest sammensatte og forskelligartede hovedstad med en teknologisektor og universiteter i verdensklasse.

 

Den 54-årige Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister i juli sidste år. Det skete i protest mod Mays håndtering af den britiske udtræden af EU.

 

Han tilhører den stærkt antieuropæiske fløj i Det Konservative Parti, der ønsker et fuldstændigt brud med EU.

 

Bookmakerne i London har Johnson som favorit til at efterfølge May i Downing Street 10.

 

Op mod en snes politikere fra det konservative parti anses for at være kandidater eller blive kandidater til at efterfølge May – eller også ventes de at melde sig.

 

Blandt dem er den 51-årige miljøminister Michael Gove, den 52-årige udenrigsminister Jeremy Hunt og den 52-årige parlamentariker Graham Brady. Sidstnævnte trådte fredag tilbage fra sin indflydelsesrige post som leder af 1922 Komitéen i parlamentet for at gå efter posten som premierminister.

 

/ritzau/Reuters

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…