Syrisk læge, der svigtede sine landsmænd og lod hustru i stikken, har nu lagt en bombe under dansk asylpolitik

Modelfoto, Colourbox

I Syrien lider civilbefolkningen hårdt under krigshandlingerne.

 

”Behovet for lægehjælp til den syriske befolkning er enormt,” skriver Læger uden Grænser på sin hjemmeside.

 

Men det anfægtede ikke den syriske læge, Mosalam Albaroudi.

 

Medens udenlandske læger knokler i Syrien for at hjælpe civilbefolkningen, tog læge Moslam Albaroudi benene på nakken, lod sin hustru blive alene tilbage i det krigshærgede land og flygtede til Danmark.

 

Nu har han lagt en bombe under de danske familiesammenføringsregler.

 

Syreren slæber Danmark for Menneskerettighedsdomstolen

Vel ankommet til Danmark, hvor han efter en tur over Middelhavet landede i sommeren 2015, ville den syriske læge også have sin hustru til Danmark.

 

Da hans opholdstilladelse i Danmark udelukkende var begrundet i et behov for midlertidig beskyttelse som følge af krigshandlinger, er han omfattet af den såkaldte tre årsregel, der betyder, at han skal vente tre år på at få familiesammenføring.

 

Det var han meget utilfreds med og gik til domstolene med den påstand, at de danske regler er i modstrid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

 

Det fik han ikke medhold i. Både byret og landsret afviste, at reglerne skulle være i stred med konventionen, og sagen havnede i Højesteret.

 

Mandag den 6. november 2017 fastslog Højesteret, at den danske lovgivning ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

 

Højesteret lagde blandt andet vægt på, at lægen vil kunne vende tilbage til Syrien, hvis situationen i landet bliver forbedret. Og hvis det ikke sker inden fristen på de tre år, vil hans hustru kunne søge om familiesammenføring.

 

Hvorefter fik den syriske læge, som hans krigshærgede landsmænd i Syrien har så desperat brug for, held til at slæbe Danmark for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Og nu er også FN og Europarådet på banen

Nu er det så pludselig op til Menneskerettighedsdomstolen og ikke Højesteret at afgøre, hvorvidt den danske tre årsregel for familiesammenføringer med flygtninge, der blot har fået midlertidig beskyttelsesstatus, er i strid med de såkaldte menneskerettigheder.

 

Og banen er allerede kridtet op.

 

Både Europarådet og FN er nu ude med skarp kritik af de danske regler.

 

Således har Europarådets menneskerettighedskommissær, Dunja Mijatovic, rynket brynene over for de danske regler, skriver Ritzau

 

I et brev til domstolen varsler kommissæren, at hun i sit indlæg vil adressere retten til familieliv og “konsekvenserne af lang tids adskillelse af familier.”

 

FN’s hjælpeorganisation for flygtninge (UNHCR) skriver i et lignende brev, at loven “er i uoverensstemmelse med både internationale og europæiske love om menneskerettigheder, da den underminerer fundamentale rettigheder.”

 

Den syriske læges advokat er optimist

Det er den kendte Christiania-advokat, Christian Dahlager, som repræsenterer den syriske læge, og han er optimist, efter at Europarådet og FN nu har blandet sig.

 

”Det er ganske usædvanligt, at to meget anerkendte instanser på den måde går ud og kritiserer et land i Europa,” siger Christian Dahlager til Ritzau og fortsætter:

 

”Især et land som Danmark, som jo normalt hylder demokratiske rettigheder og har en stærk tradition for at beskytte menneskerettigheder. Nu er vi så under skudsmål fra to meget velansete institutioner.”

 

Det er dog endnu uvist, hvornår domstolen i Strasbourg afgør sagen, men det er ved at være op over.

 

Således kan Danmark ifølge Ritzau komme med sin sidste bemærkning her i april, hvorefter der skal findes en dato for afsigelse af dommen.

 

Negativt udfald vil åbne for en sluse af familiesammenføringer

Hvis den danske tre årsregel om familiesammenføring for personer med midlertidig beskyttelsesstatus bliver underkendt i Strasbourg, vil det åbne for en sluse af familiesammenføringer.

 

Så vil det betyde, at i alt 1.566 syrere, der siden 2017 har fået midlertidigt beskyttelsesophold, nu vil kunne søge om familiesammenføring.

 

Alene i 2017 fik således ikke færre end 395 ægtefæller med medfølgende børn eller i alt 2.460  personer familiesammenføring med syrere med midlertidigt beskyttelsesophold i Danmark.

 

Så kommunerne og skolerne kan godt forberede sig på et nyt rykind, hvis Danmark takket være en syrisk læge og en Christiania-advokat risikerer at tabe sagen ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…