Sverigedemokraternes leder udelukket fra Nobel-festen – arrangørernes begrundelse er vildt politiserende

Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, Foto: Avpixlat

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bliver igen i år udelukket fra festbanketten i forbindelse med uddelingen af Nobel-prisen.

 

Beslutningen om ikke at invitere Sverigedemokraterne blev truffet for 10 år siden. Lige side er Sverigedemokraterne gået frem. Og i de to seneste målinger er partiet på linje med Socialdemokratiet eller større.

 

Men Nobel-komiteen har taget stilling for 10 år siden. Dengang besluttede man at udelukke partiet med følgende begrundelse:

 

”Sverigedemokraterne er ikke et parti som alle andre. Partiets baggrund i højreekstremisme og talsmændenes ageren i dag viser en mangel på respekt for de grundlæggende principper om at alle mennesker er lige meget værd og har samme rettigheder – uanset farve, herkomst og religion”.

 

Og denne begrundelsen for at udelukke partiet står ved magt.

 

Det er en vildt politiserende begrundelse. De kaster sig ud i stærkt tendentiøs beskrivelse af hvad Sverigedemokraterne står for istedet for bare at konstatere, at det er et demokratisk parti med betydelig opbakning i befolkningen.

 

Pressechefen er åbenbart heller ikke i stand til at uddybe påstandene.

 

Begrundelsen er 10 år gammel og den bliver ikke lavet om, siger han.

– Burde man ikke se på denne begrundelse i lyset af, at partiet i flere målinger er på størrelse med Socialdemokratiet? spørger det svenske nyhedsbureau, TT

 

– Nobelstiftelsen sidder ikke og analyserer partierne udfra meningsmålinger. Man har en gang taget stilling til hvordan man ser på det parti. Hvis man mener der er en grund til at lave det om, så ser man på det, siger han.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…