Spis fisk – det er sundt

Madpyramiden anbefaler, at man spiser minimum 350 gram fisk om ugen, hvor af 200 gram skal være fed fisk. Det svarer til, at du spiser fisk 2 gange om ugen til aftensmad og resten via pålæg.

Det er desværre få mennesker, der spiser så meget, især blandt unge viser det sig, at det mål kan være svært at nå. Samtidig anbefales det, at børn og gravide ikke spiser fed fisk, med mindre det kommer fra opdrættet fisk på grund af mængden af kviksølv og andre tungmetaller.

Fed fisk er fisk som laks, sild og makrel. Magre fisk er ofte hvide i kødet som rødspætter, sej og torsk.

Årsagen til, at det anbefales, at du spiser 350 gram fisk om ugen, er, at de er rige på D-vitamin, selen og jod. Spiser du mere end de anbefalede 350 gram, anbefales det, at du spiser magre fisk og fisk, der er opdrættet pga. tungmetallerne og kviksølvet, der desværre findes i vilde fisk.

 

Hvor lever fiskene ?

Fiskene i Danmark kommer ikke alene fra det danske hav. De kommer også fra søer, fra opdræt, hvor de lever i store kar til de er klar til at blive solgt. Nogle fisk som haj, talapia og tun kommer langvejs fra.

Meget af den laks vi spiser i Danmark, kommer fra opdræt. Enten fra Norge eller fra Alaska.

 

Hvilken fisk spiser vi typisk i Danmark?

Hvis man kun kigger i supermarkederne, ser det ud til, at vi kun spiser laks og fiskefilet. Men kigger man hos fiskehandlerne eller i hos de små købmænd er udbuddet langt større. Her er fisk som pighvar, ål, ørred, kulmule og sej. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at den fisk, du køber, ikke er uddydningstruet og er fanget eller opdrættet på en miljøvenlig måde.

Det har ingen betydning, om den fisk, du spiser, har været frosset. Det ødelægger ikke de vitaminer og mineraler, fisken indeholder. Dog anbefales det, at du ikke fryser en fed fisk mere end 3 måneder, da den eller kan smage harsk. En mager fisk kan fryses op til 6 måneder. Optø fisken langsomt i køleskabet for at bevare smagen bedst muligt.

 

 

Gastrofun opskrifter:

En generel god ide når det kommer til tilberedning af fisk er at gourmetsalte den inden man går i gang, det er med til at trække væske ud af fisken og gøre den mere fast i kødet.

 

Opskrifter med torsk

 

Opskrifter med tun

 

Opskrifter med kuller

 

Opskrifter med rødspætte

 

Opskrifter med søtunge

 

Opskrifter med laks

 

Opskrifter med hellefisk

 

Opskrifter med pighvar

 

Opskrifter med kulmule

 

Opskrifter med ørred

 

Opskrifter med brosme

 

Opskrifter med skrubbe

 

Opskrifter med skærising

 

Opskrifter med stenbider

 

Opskrifter med aborrer

 

Opskrifter med sild

Karrysild

Stegte sild i eddike

Sildemad med æg

 

Opskrifter med makrel

 

Opskrifter med rødfisk

 

Opskrifter med havtaske

 

Opskrifter med helleflynder

 

Opskrifter med dorade

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…