Sovs skal der til – her er nemme opskrifter

Sovs eller sauce er bare uundværligt når man tænker aftensmad generelt. Uanset om det er moderne eller klassiske retter, så hører det sig til.

Sovs kan både laves ud fra butikkernes pulverblandinger, med meljævninger, legeres med æg eller som opbagt.

I den her artikel har vi fået Per Asmussen fra Gastrofun.dk’s beskrivelse af forskellen på sovs & sauce, jævningsmetoder og en masse opskrifter.

 

Der skal være nok sovs på tallerkenen

Sauce er for mange ”bare” en fornem sovs, men forskellen er faktisk konsistensen. Hvis den er tyk, så er det en sovs og hvis den er mere flydende, så er det en sauce. En god ting at have in mente er hvis den hænger fast på kartoflerne, så er det en sovs – mens hvis den glider af, så er det en sauce.

Brun sovs er selvfølgelig sovs, mens en rødvinssauce er en sauce.

 

5 grundsaucer fra Frankrig

Det fine franske køkken har 5 grundsaucer;

Nærmest alle deres andre saucer er baseret på ovenstående.

Især den kendte bearnaisesovs, den er lavet på en Sauce Hollandaise hvor der er tilført estragon og bearnaise-essens. Sauce Choron og Sauce Mousseline er også afarter af Hollandaise.

Mornaysauce, der er den populære lasagnesovs stammer også fra en af ovenstående. Den er lavet på en bechamelsauce, bare med ost. Barbequesauce (som også kan laves uden sukker) har sine rødder i tomatsaucen.

 

Jævningsmetoder

Nærmest alle saucer er lavet på vand og mel, men der er mange forskellige måder at jævne dem på:

  • Opbagt sovs: Hæld melet ned i fedtstoffet (typisk smør) og derefter tilføres fond/mælk/vand indtil man har den tykkelse man ønsker.
  • Meljævning: Ryst vand og mel sammen i en meljævner og derefter skal det røres i den rygende varme sovs.
  • Smørbolle: Smør og mel rulles sammen til en kugle på bordet og derefter kommes den i den rygende varme sovs og opløses under piskning.
  • Legering: Den sværeste måde at jævne på. Der tilføjer æggeblommer, fløde eller creme fraiche til sovsen, hvilket er med til at tykne den med.

 

Moderne og klassiske saucer

Vi forbinder generelt saucer med kartofler og kød,f.eks.:

En lækker whiskey-/pebersauce eller flot rødvinsglace. Men sovs kan være mere end det: Saucerne satay og teriyaki er populære i det asiatiske køkken, hvor de ikke serveres sammen med kød eller kartofler.

Kolde saucer og dressinger så som sauce tartare (der er opskrifter her og her), bearnaisedressingaïoli og mayonnaise er også erstatninger for den klassiske varme sovs.

 

Opskrifter

Derudover er der inspiration til en masse masse opskrifter på forskellige saucer og sovs her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…