Somaliere får besked på at rejse tilbage – men en stor del søger asyl igen, og så får de lov til at blive

Nørrebro i København (Foto: Privat)

Siden 2017 har Udlændingestyrelsen behandlet omkring 1100 sager om inddragelse eller forlængelse af opholdstilladelser til somaliere.

 

Af dem har omkring 550 klaget til Flygtningenævnet. De vil ikke tilbage til Somalia. De vil blive i Danmark.

 

Og det ser ud til at en stor del af dem får lov til at blive i Danmark.

 

Flygtningenævnet har nemlig bremset over halvdelen af hjemsendelserne. Det skriver Berlingske, der har de nyeste tal fra nævnet(19.9)

 

I 91 sager har Flygtningenævnet direkte givet klageren lov til alligevel at blive i Danmark.

 

Og i hele 155 tilfælde er sagerne blevet sendt tilbage til Udlændingestyrelsen til ny vurdering. Dermed er hjemsendelsen typisk blevet bremset og den pågældende somalier bliver i Danmark i hvert fald foreløbig.

 

Nyt asylmotiv

De mange sager bliver især bremset, fordi de somaliere, der skulle sendes hjem, er kommet med en ny begrundelse for at søge asyl.

 

De siger, at de risikere, at deres døtre bliver tvunget til omskæring. Eller at drengene kan blive tvangsrekrutteret til islamisterne i al-shabaab.

 

Stig Torp Henriksen, fra Flygtningenævnet, siger til Berlingske, at årsagen ikke er kortlagt:

 

“Men det er min umiddelbare vurdering, at en meget stor del af de hjemviste sager bliver sendt tilbage til Udlændingestyrelsen, fordi der kommer et nyt asylmotiv på bordet, som ikke har været behandlet tidligere. Det vil typisk være henvisning til, at medfølgende børn som piger risikerer tvungen omskæring eller for drengenes vedkommende tvangsrekruttering til for eksempel al-Shabaab”, siger han.

 

Folketingets paradigmeskifte bremses

Et stort flertal i Folketinget står bag ønsket om en aktiv hjemsendelsespolitik. Det bliver også kaldt paradigmeskiftet.

 

Filosofien er, at flygtninge skal rejse tilbage til deres hjemland, når forholdene tillader det.

 

Det har været vurderingen, at forholdene i store dele af Somalia nu gør det muligt for mange somaliere at vende tilbage.

 

Men det ønsker mange ikke. Derfor klager de.

 

En af vejene til at bremse hjemsendelse er at søge asyl igen med en ny begrundelse.

 

Og et nyt motiv til at søge asyl betyder som hovedregel, at myndighederne står med en helt ny sag og skal begynde asylsagsbehandlingen stort set forfra.

 

Disse regler er en del af asylsystemet, som Flygtningenævnet skal rette sig efter.

 

Selvfølgelig vil der være et vist spillerum. Men grundlæggende er Danmark og det danske asylsystem bundet af konventionerne.

 

Konventionerne kan altså tilsyneladende gøre livet besværligt for flertallet i Folketinget, der ønsker flere hjemsendelser.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…