Film om amerikansk politik: Slem, værre, Dick Cheney

**** 4 stjerner ud af 6

 

Titlen på filmen VICE er umuligt at oversætte helt dækkende, fordi ordet spiller på en dobbeltbetydning: ’Vice’ er forstavelsen til vice-præsident, og så dækker begrebet også over gloser som last, fejl, unode, umoralitet og moralsk fordærv.

 

Set fra manuskriptforfatter og instruktør Adam McKays side er titlen tæt på at være genial. Med ét ord får han sagt præcist, hvad han mener om filmens hovedperson: Vicepræsident Dick Cheney.

 

Adam McKay er født 1968 og har en lang række film bag sig. I 2015 vandt han en Oscar for ‘Best Adapted Screenplay’ til  The Big Short, altså bedste manuskript med afsæt i en anden kilde, fx en biografi, en roman eller en novelle. Også i denne omgang har han skrevet manus.

 

Baggrund
Vicepræsident Dick Cheney fungerede nærmest som medpræsident under George W. Bush, der bestred embedet fra 2001 til 2009. Cheney holdt sig i baggrunden, men ifølge ”Vice” styrede han USA i kulissen og var den reelle præsident. Men hvordan kravlede han helt til tops og blev for en kort periode verdens mest magtfulde mand? Hvilke kræfter, motiver og personer var han drevet af?  Det er de spørgsmål, som filmen giver sit svar-bud på.

 

Inspirationen til filmmanus er bl.a. Robert Caros biografi om Robert Moses ”The Power Broker”, der giver et indblik i, hvordan man kommer til magten og efterfølgende bevarer den. Men også Shakespeare (Macbeth, Julius Cæsar mv.) og en række andre bøger om samme tema ligger til grund for det endelige manuskript.

 

Handling

Det første møde med Dick Cheney (Christian Bale) finder sted i 1963 i Wyoming. Efter en våd aften sætter han sig ud i sin bil og kører dinglende beruset af sted. Køreturen får ingen heldig afslutning for Dick. En politibil bliver opmærksom på den slingrende kørsel og sætter efter ham.

Dicks kæreste, den smukke, intelligente og ambitiøse Lynn (Amy Adams), er rasende. Først har hun skaffet ham ind på Yale University, hvor han bommer. Og nu skuffer han igen. Det her, meddeler hun ham, er sidste chance, hvis han vil gøre sig fortjent til hende. Han kan fortsætte med at være elektriker og gå på druk og i hundene, men så er hun skredet. Hun vil ikke have en taber, men en mand, der kan realisere de ambitioner, hun ikke selv kan komme igennem med på grund af sit køn.

Dick skammer sig, bøjer nakken – og retter ind. Det skal vise sig at være et klogt valg, for Lynn har det drive, der holder Dick lige i sporet.

 

I løbet af ret kort tid bevæger han sig støt og sikkert op ad den politiske karrierestige, ikke mindst oplært i det politiske håndværk af den skruppelløse Donald Rumsfeld (Steve Carell).

Cheneys første post i Washington er under Nixon, og siden bliver han stabschef hos Gerald Ford. Under den første præsident Bush bestrider han stillingen som Forsvarsminister, og i år 2000 forlader han en direktørpost i olieselskabet Halliburton for at blive vicepræsident for den let påvirkelige præsident George W. Bush (Sam Rockwell).

 

Den politiske dukkefører

Genremæssigt placerer ”Vice” sig i krydsfeltet komedie-psykodrama-farce-dokumentar. Flere sekvenser i filmen giver associationer til Michael Moores metode med at fryse et billede, blande fiktion og fakta og bruge elementer fra fx tegneserier og reklamer.

 

Det ville være synd at afsløre flere af de greb og virkemidler, Adam Mckay anvender i sin kritiske fortælling om og udlevering af den politiske dukkefører Dick Cheney. For godt skruet sammen er filmen, og underholdningsværdien høj. Med fremragende skuespil hele cirklen rundt.

Lige meget hvor ens politiske sympatier befinder sig – og uanset hvor stor tillid man har til manuskriptkilderne – giver filmen et både humoristisk-satirisk og også forstemmende indblik i magtens korridorer og den kynisme, manipulation, udbytning – og psykopati? – der skal til for først at tilrane sig herredømmet, siden fastholde grebet.

 

Som historikeren Lord Acton (1834–1902) udtrykte det i et brev til Bishop Mandell Creighton in 1887: ”Magt har en tendens til at korrumpere, og absolut magt korrumperer absolut. Store mænd er altid ’bad’ (slemme, onde, gemene) mænd.”

Det udsagn har vist sig at holde vand i metermål.

Længde: 132 minutter

  • Medvirkende: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell m.fl.
  • Instruktør:  Adam McKay
  • Manus: Adam Mckay
  • Censur: Tilladt for børn over 15 år
  • Premieredato: torsdag d. 31.1.19

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…