Silvio Berlusconi kandidat til EU-Parlamentet

Silvio Berlusconi (Wikipedia)

Italiens legendariske Silvio Berlusconi har som 82-årig kastet sig ind i valgkampen forud for valget til EU-Parlamentet den 26. maj 2019. Som formand for partiet Forza Italia besluttede han for nogle måneder siden at stille sig til rådighed: ”I min fremskredne alder har jeg besluttet med stor ansvarsfølelse at kandidere til Europa-parlamentet, hvor dybe tanker om fremtidens verden er en mangelvare”. Berlusconi udtalte, at hans ”viden, erfaringer og evne til at overbevise” ville give ham mulighed for at spille en vigtig rolle i EU ved at samle centrum/højrepartierne og bidrage til at “overbevise de europæiske borgere om den overhængende risiko for at miste vestlige værdier.”

 

Forza Italia er medlem af gruppen af højreorienterede og kristelige demokrater i EPP, som også Det Konservative Folkeparti hidtil har været medlem af. Formanden for EU-Parlamentet, italieneren Antonio Tajani, er som Kommissionsformand Juncker ligeledes fra EPP, og han har hilst Berlusconis kandidatur velkomment.

 

Umiddelbart har Berlusconi vist god form – solbrændt, kridhvide tænder og kulsort transplanteret hår og en dynamisk fremtræden på en valgturné rundt i hele Italien. Han blev ganske vist kortvarigt tvunget til at indstille valgkampen, men netop udskrevet fra hospitalet efter en operation for tarmslyng demonstrerede han igen sin uforlignelige evne til at bringe sig selv i centrum.

 

EPP bør skifte fra S&D til den yderste højrefløj

Torsdag den 9. maj i det populære talkshow Porta a Porta i den bedste sendetid sluttede Berlusconi op bag den ungarske premierminister, Viktor Orbán, med en opfordring til at EPP fremover skulle danne en alliance med den yderste højrefløj. I programmet udtalte Berlusconi, at EPP bør opgive den mangeårige alliance med den socialdemokratiske gruppe (S&D).

 

Vigtig politisk figur i Italien

Silvio Berlusconi har trods alle skandalerne været en vigtig figur i italiensk politik i de sidste 25 år og tre gange premierminister. Han kom ind i italiensk politik, da han efter Kristen Demokraternes sammenbrud som følge af korruptionsskandaler i begyndelsen af 1990érne grundlagde center-højrepartiet Forza Italia. Han vandt en jordskredssejr ved valget i 1994-valget, men var kun premierminister i mindre end et år på grund af uoverensstemmelser med koalitionspartneren Umberto Bossi og hans parti Lega Nord.

 

Berlusconi genvandt regeringsmagten i 2001 som leder af en centrum-højre koalition. Regeringen sad som den længst siddende regering i Italien efter 2. Verdenskrig indtil 2006, da han tabte valget med en smal margen.

 

Ved parlamentsvalget i april 2008 kom Berlusconi stærkt tilbage og blev udnævnt til premierminister for 3. gang. Men efter at have tabt sit flertal, trådte Berlusconi tynget af et hav af skandaler og en gigantisk gældskrise, der truede med at få hele den italienske økonomi til at kollapse, tilbage i slutningen af ​​2011.

 

Silvio Berlusconi har ikke kun haft flair for politik; han opbyggede også et medieimperium – Mediaset – det største mediefirma i Italien, som gjorde ham til Italiens rigeste mand og som han kontroversielt bevarede kontrollen over også som premierminister.

 

Skandaler og domfældelser

Silvio Berlusconi undgik imidlertid ikke en lang række skandaler, som svækkede hans politiske karriere.

 

I 2012 blev Berlusconi dømt for skattesvig i en sag, der involverede Mediaset og køb af tv-rettigheder til amerikanske film. Han fik en fireårig fængselsstraf (tre år blev benådet) og et forbud mod at indtage offentlige embeder i to år. Da han var over 70 på tidspunktet for domfældelsen, blev han fritaget for at udstå sin fængselsstraf, men måtte i stedet forrette samfundstjeneste.

 

Berlusconi blev også dømt for at betale for sex til en underjordisk prostitueret og overtræde fortroligheden omkring en telefonaflytning.

 

I 2013 stemte det italienske senat Berlusconi ud af parlamentet, hvilket også betød, at den kontroversielle italienske politiker ikke kunne deltage i et valg i seks år.

 

Silvio Berlusconi ejede og var formand for fodboldklubben AC Milan i mere end 30 år, indtil klubben i 2017 blev solgt for 740 millioner euro til et Kinesisk-ledet konsortium.

 

Fornærmelser og Bunga-Bunga

Op til topmødet i december 2003 var der intens strid mellem Finland og Italien om placeringen af det europæiske fødevareagentur.

 

Berlusconi er citeret for at have sagt, at ”Parma er synonymt med et godt køkken. Finnerne ved end ikke hvad skinke er. Der er overhovedet ingen sammenligning mellem det Parma kan tilbyde i forhold til det man kan smage i Finland og jeg tror Kommissionsformanden sætter mere pris på at smage en Culatello-pølse end røget rensdyrkød”.

 

Under topmødet lykkedes det Berlusconi at få vedtaget, at fødevareagenturet skulle ligge i den norditalienske by Parma – hjemstedet for den berømte Parmaskinke.

 

Beslutningen var en stor skuffelse for Finland, som ifølge det finske blad Hufvudstadsbladet brugte over en million kroner på at få agenturet til Helsinki. Til gengæld fik Finland et agentur for kemikalier.

 

Det kom efterfølgende frem i pressen, at Berlusconi skulle have udbredt sig om, ”at den kvindelige finske præsident først havde accepteret Parma som værtsby for fødevareagenturet efter en serie af kærlige tilnærmelser overfor fru præsidenten”. Og Berlusconi skulle have fortsat: ”Hvis man har set fru præsidenten, vil man tro mig, når jeg siger, at disse tilnærmelser krævede opbydelsen af alle mine talenter som gigolo!”

 

Platheden gav anledning til at den italienske ambassadør i Helsingfors blev kaldt til møde hos den finske udenrigsminister, hvor han blev afæsket en nærmere forklaring.

 

Det er blevet påstået i italienske medier, at han på et tidspunkt har kaldt den tyske kansler, Angela Merkel, for ”culona inchiavabile”, der kan oversættes med ”ukneppelig flæskerøv”.

 

Silvio Berlusconi omtalte ved et pressemøde statsminister Anders Fogh Rasmussen, at ”Rasmussen er ikke blot en fremragende kollega. Han er også den bedst udseende ministerpræsident i Europa. Han ser faktisk så godt ud, at jeg overvejer at introducere ham for min kone”.

Under et gruppefoto ved et uformelt EU-topmøde i Spanien placerede han to fingre bag hovedet på Spaniens udenrigsminister – en gestus, der i latinske lande betyder, at mandens kone er ham utro.

 

Desuden blev historierne om hans sexorgier – de såkaldte bunga bunga-fester – så alment kendte, at da David Cameron, den tidligere britiske premierminister, tog til Rom for at deltage i en statsmiddag, skulle han have forsikret sin kone om, at han ville få nogen til at ”hive mig ud af boblebadet, inden luderne dukker op”.

 

Da Silvio Berlusconi under det italienske EU-formandskab i 2003 under en debat i Europaparlamentet kaldte tyskeren Martin Schulz for en Kapo: ”Hr. Schulz, der er en producer i Italien, som er ved at indspille en film om nazisternes koncentrationslejre. Jeg vil foreslå, at han giver dig rollen som Kapo (en fange, der har fået særlige privilegier og agerer fangevogter for sine medfanger), sagde Berlusconi fra talerstolen.

 

Da Martin Schulz fik ordet, svarede han: ”Min respekt for fascismens ofre forbyder mig at kommentere det med et eneste ord. Men det er gået op for mig, at det er svært at acceptere, at en rådsformand under udøvelsen af sit hverv, og når han bliver sagt det mindste imod, mister besindelsen på den måde”.

 

Bliver Berlusconi valgt?

Det seneste år har det højrenationale parti Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen dannet regering i Italien. Begge partier har tidligere stillet spørgsmål ved Italiens medlemskab. I modsætning hertil er Berlusconi glødende EU-tilhænger, der ønsker et ”meget mere forenet Europa” med en fælles udenrigspolitik og en fælles europæisk hær.

 

Forza Italia, har i sit partiprogram altid været ekstremt pro-EU, men Berlusconi har også haft voldsomme sammenstød med Bruxelles om især den økonomiske politik.

 

Selv om Berlusconi måtte blive valgt, vil han næppe opnå større indflydelse. Men Silvio Berlusconi har brug for at vise, at han stadig er en magtfaktor og i hvert fald er han givet optaget af sit eftermæle, og ønsker at slutte med stil.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…