SIDSTE NYT: Kun tilfældigheder forhindrede, at denne mand dræbte uskyldige mennesker med bombe i posen

Her er manden, der stillede en plastikpose fra tøjmærket !Solid foran indgangen til lokalpolitistationen på Hermodgade på Nørrebro i København.

 

Da posens indhold kort tid efter eksploderede, raserede det politistationens facader. Eksplosionen var så kraftig, at den smadrede omkring 200 ruder i kvartet og på det nærmeste også raserede et møntvaskeri.

 

Det var kun rene tilfældigheder, der forhindrede, at uskyldige mennesker blev såret eller dræbt.

 

Politiet beskriver, hvordan to mennesker cyklede forbi politistationen kort før bomben eksploderede. Desuden fortæller de, at en mand stoppede op og løb fra stedet også kort før eksplosionen.

 

I første omgang efterlyste politiet en mand i mørkt tøj og hvide sko og med en Rema 100 pose.

 

Men ham har politiet talt med, og han er sagesløs, oplyser chefpolitiinspektør Jørgen Berg Skov, Københavns Politi, under et pressemøde lørdag eftermiddag på Københavns Politigård.

 

Til gengæld kunne Jørgen Berg Skov give nogle mere præcise oplysninger om gerningsmanden og ikke mindst hans færden efter at have anbragt posen med de tidsindstillede sprængstoffer.

 

Sorte sko med sorte såler og en pose fra !Solid

Efter at have fået forbedret foto/video har politiet kunnet konstatere, at gerningsmanden bag eksplosionen i nat i Hermodsgade ikke bar på en pose fra Rema 1000. Det drejer sig i stedet om en mørk pose med logo fra tøjmærket Solid på den ene side og et stort, lyst udråbstegn på den anden, oplyser chefpolitiinspektøren.

 

Jørgen Berg Skov fortæller videre, at efter at have efterladt posen foran politivagten går gerningsmanden nordpå ad Hermodsgade og drejer derefter til højre ad Sigurdsgade. Herfra drejer han til venstre ad Titangade og går nordpå mod Vermundsgade.

 

Gerningsmanden beskrives som en mand i alderen 15 – 25 år, 170-180 cm høj, almindelig af bygning, iført en sort jakke med afstivet skygge på hætten og hætten trukket over hovedet, mørke løstsiddende bukser med en lomme på højre bukseben, lyst mærke på lommen på buksebenet, sorte sko med sorte såler, ingen handsker.

 

Disse personer vil politiet gerne i kontakt med

Indtil videre har mindst 52 borgere henvendt sig angående eksplosionen i nat. Der er dog yderligere en række konkrete personer, som vi meget gerne vil tale med, lyder det fra chefpolitiinspektør Jørgen Skov Berg

 

Det drejer sig om:

 

  • Føreren af en lys bil, der i minutterne inden eksplosionen kører ad Hermodsgade fra Sigurdsgade mod Titangade.
  • En taxachauffør, der kort forinden kører den modsatte retning ad Hermodsgade fra Titangade mod Sigurdsgade.
  • To cyklister, der lidt over et minut inden eksplosionen kører i hastig fart ad Hermodsgade fra Titangade mod Sigurdsgade.
  • En person iført lyse sko, der kommer gående fra Titangade og får øje på den efterladte pose og derefter vender sig rundt og løber bort fra stedet tilbage mod Titangade.

 

Ud over de nævnte vil politiet stadigt meget gerne høre fra borgere, der har opholdt sig i kvarteret omkring tre-tiden i nat. Uanset om de synes, at de har noget væsentligt at fortælle eller ej, skal de kontakte os, understreger chefpolitiinspektør Jørgen Skov Berg.

 

Politiet kan kontaktes på telefon 114 eller i den mobile politistation, der er i området.

 

Mette Frederiksen har indkaldt regeringens sikkerhedsudvalg

Statsministeriet oplyser nu i en pressemeddelelse, at statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt Regeringens Sikkerhedsudvalg til møde som følge af eksplosionen ved lokalpolitistationen på Nørrebro.

 

I pressemeddelelsen udtaler Mette Fredriksen blandt andet:

 

”København er blevet ramt af endnu en eksplosion. Heldigvis uden alvorlig personskade. Nørrebro er en bydel med mange beboere, så det er et rent mirakel, at det ikke gik meget værre.

 

Anslaget mod politistationen er fuldstændigt uacceptabelt og noget, som regeringen tager yderst alvorligt. For politiets ansatte og landets borgere er det afgørende, at vi alle kan føle os trygge, når vi går på arbejde, og når vi bevæger os rundt i vores byer

 

Derfor har sagen selvfølgelig allerhøjeste prioritet for politiet, der allerede har iværksat en række tryghedsskabende tiltag – herunder har politiet øget deres tilstedeværelse på Nørrebro og etableret en midlertidig mobil politistation.

 

Anslaget mod nærpolitistationen på Nørrebro er den niende eksplosion, vi har oplevet i København siden februar, og kommer kun få dage efter anslaget mod Skattestyrelsen. Det er alvorligt

 

Jeg har derfor besluttet at indkalde Regeringens Sikkerhedsudvalg til et møde om sagen. Regeringen vil også på baggrund af denne uges hændelser snarligt give en orientering til Folketingets partier”

 

Politiet er tidligere blevet jaget ud af Nørrebro

Lokalpolitistationen Hermodgade er Københavns Politis tredje forsøg på at etablere sig på Nørrebro.

 

Tidligere har politiet to gange måttet nedlægge lokalstationer i området som følge af angreb i form af både hærværk og skyderier.

 

Det er hver gang indvandrebanderne, der har jaget politiet ud af området, men det er dog stadig uvist, hvem det er, der står bag angrebet i nat.

 

Politiet holder fortsat alle kort åbne.

 

Overvejer en sammenhæng med attentatet tirsdag

Endnu har politiet ikke opklaret, hvem der stod bag sprængningen mod Skattestyrelsen tirsdag udover, at der har været brugt industrielt sprængstof.

 

I den forbindelse vil politiet ikke afvise, at der kan være en sammenhæng mellem eksplosionerne mod henholdsvis Skattestyrelsen og lokalpolitistationen på Nørrebro.

 

”Det er endnu for tidligt at sige noget om en eventuel sammenhæng med sprængningen i Nordhavn, men det indgår som en del af vores overvejelser,” siger Rasmus Agerskov Schultz til Ritzau.

 

Der lød et helt vanvittigt højt brag”

Mikael Panduro, der natten til lørdag var på vagt som dørmand på en natklub i Sigurdsgade, der ligger i nærheden af politistationen, beskriver eksplosionen som voldsom.

 

”Der lød et helt vanvittigt højt brag, og det hele rystede. Der går ikke ret meget mere end et par minutter, så er politiet til stede og spærrer det hele af,” fortæller han til Ritzau og fortsætter:

 

”Folk, der var på gaden, søgte over mod klubben. Det var voldsomt, og folk blev bange.”

 

Den ottende eksplosion i København i år

Med eksplosionen mod politistationen på Nørrebro, er det ottende gang i år, der er sket angreb med eksplosive stoffer i København.

 

Det fremgår af en oversigt, som DR har udarbejdet. Den viser et noget broget mønster, men ikke desto mindre skulle politiet ifølge DR have nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge, om der er en sammenhæng.

 

Den 13. februar: En eksplosion ved tøjbutikken Alis på Christiania smadrer ruder og ødelægger inventar.

 

Den 18. februar: Igen en eksplosion ved tøjbutikken Alis, hvor en stor del af træværket bliver bortsprængt.

 

Den 14. april: I Mjølnerparken på Nørrebro får Osman Durmatz, der driver en rengøringsvirksomhed, sin firmabil sprængt i stumper og stykker.

 

Den 7. maj: Her er det igen en bil, det går ud over. På hjørnet af Rentemestervej og Bygmestervej på Nørrebro bliver en BMW totalskadet af en eksplosion.

 

Den 10. maj: Butikskæden Thansens afdeling i Valby får en port ind til en lagerbygning blæst i stykker af en eksplosion.

 

Den 31. maj: På Øresundsvej på Amager bliver en Peugeot sprængt i stykker. Eksplosionen skader også en nærliggende smørrebrødsforretning.

 

Den 16. juni: Et autoværksted i Vejlesvinget, Vallensbæk, får døre og vinduer blæst ind af en eksplosion.

 

Den 6. august: Skattestyrelsen i Københavns Nordhavn rammes af en eksplosion, der ødelægger facaden.

 

Den 10. august: Lokalpolitistationen i Hermodsgade, Nørrebro, får facaden ødelagt af en eksplosion.

 

Martin Henriksen: Det minder unægteligt om svenske tilstande

Hos Dansk Folkeparti betegner Martin Henriksen angrebet mod lokalpolitistationen på Nørrebro som den episode, der meget vel vil blive husket som det øjeblik, hvor de danske myndigheder mistede kontrollen med kongerigets hovedstad.

 

”Det minder unægteligt om svenske tilstande. Det er vidnesbyrd om et retssamfund i forfald,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Det er en rigtig skidt dag for dansk politi, for borgerne og for Danmark. Og det er fuldstændig uacceptabelt.

 

Man bør efterforske det som terror

Hidtil har Københavns Politi været meget tilbageholdende med hensyn til at karakterisere typen af angrebene. Altså hvorvidt der er tale om terror eller ej.

 

Men på det felt er Martin Henriksen mere klar i mælet:

 

”Hvis der er en sammenhæng mellem eksplosionen hos SKAT, eksplosionen mod politiet på Nørrebro og nogle af de andre eksplosioner, så bør man efterforske det som terror, for hvad skal man ellers kalde det,” siger Martin Henriksen, som selv har boet på Nørrebro og siddet i Nørrebros Lokaludvalg.

 

”Det, vi ser, er et samfund, som ikke længere kan passe på sig selv, hvor myndighederne gradvist mister kontrollen og hvor fysisk vold og magt ikke længere er forbeholdt statens institutioner. Og så eroderer det fundament, som retsstaten hviler på. Så alvorligt er det efter min mening,” understreger Martin Henriksen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…