Senatet skal stemme om Trumps plan i sag om nedlukning – FBI i knibe

Colourbox
Det forslag, som præsident Trump fremlagde for tre dage siden, skal til afstemning i Senatet, siger leder.

 

I denne uge vil Senatet stemme om det forslag, som præsident Donald Trump lagde frem for at skabe enighed mellem Republikanerne og Demokraterne.

 

Det siger den republikanske leder af Senatet, Mitch McConnell, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

 

Demokraterne og Republikanerne kan ikke blive enige om et budget for 2019, hvilket har ført til en delvis nedlukning af landets statsapparat.

 

McConnell opfordrer sine politiske modstandere hos Demokraterne til at støtte forslaget, så hele statsapparatet igen kan åbnes.

 

Trump fremlagde sit forslag lørdag aften dansk tid. Her tilbød han en midlertidig beskyttelse af såkaldte “dreamers” mod 5,7 milliarder dollar, der skal bruges til at bygge en mur langs grænsen til Mexico.

 

Dreamers er betegnelsen for unge, der er blevet bragt illegalt til landet som mindreårige af deres familie.

 

Præsidenten vil tilbyde tre års fritagelse fra deportation til nogle af de unge, som opfylder en række krav, der blandt andet handler om uddannelse.

 

Derudover ønsker præsidenten også flere grænsevagter og dommere til sager om migration.

 

Republikanerne har flertal i Senatet, som er det ene af Kongressens to kamre. I det andet kammer, Repræsentanternes Hus, er det derimod Demokraterne, der har flertal.

 

Nancy Pelosi, der er formand i Repræsentanternes Hus, siger, at Trumps bud ikke sætter skub i forhandlingerne.

 

Tirsdag meddeler hun ifølge nyhedsbureauet AP, at Trump bliver nødt til at genåbne statsapparatet, inden hun vil forhandle grænsesikkerhed.

 

Samme besked lyder tirsdag aften fra Demokraterne i Senatet, der ikke ønsker at indgå i forhandlinger med præsidenten, så længe han bruger nedlukningen af statsapparatet som en forhandlingsbrik.

 

– Præsidenten skal sætte gidslerne fri, siger den demokratiske senator Chris Van Hollen, der er en del af en tværpolitisk gruppe af senatorer, der i øjeblikket forhandler med Det Hvide Hus, til det politiske medie Politico.

 

– Vi vil gerne diskutere grænsesikkerhed og reformer af immigrationssystemet. Vi kan forhandle en separat plan, der adresserer de problemer. Men vi vil ikke belønne præsidenten for at holde regeringen lukket, siger han.

 

Demokraternes lederskab har fremlagt deres eget forslag til et kompromis, der genåbner regeringen og finansierer en række tiltag, der skal øge sikkerheden ved grænsen.

 

Men der er ingen penge til en grænsemur. Og det kommer der ikke, lyder beskeden fra et forenet parti.

 

En fjerdedel af statsapparatet har været lukket siden 22. december. Nedlukningen har onsdag varet 33 dage og er dermed den længste i USA’s historie.

FBI kan ikke betale sine informanter grundet nedlukning
Nedlukningen af USA’s statsapparat ødelægger FBI’s terrorbekæmpelse og kontraspionage, fortæller formand.

 

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, kan ikke længere betale sine informanter. Det skyldes den månedlange nedlukning af dele af det amerikanske statsapparat som følge af en strid om USA’s budget for 2019.

 

Det fortæller Tom O’Connor, der er formand for sammenslutningen af FBI-agenter, FBI Agents Association (FBIAA).

 

– For hver dag nedlukningen fortsætter, bliver de driftsmæssige forhindringer, der bliver skabt af nedlukningen, værre. De ødelægger vores terrorbekæmpelse og kontraspionage rundt om i verden, siger han.

 

Dermed øger han presset på Det Hvide Hus og Kongressen for at afslutte nedlukningen.

 

Den delvise nedlukning af statsapparatet begyndte den 22. december, da præsident Donald Trump afviste et finansieringsforslag, der ikke opfyldte hans krav om 5,7 milliarder dollar til en mur mellem USA og Mexico.

 

Siden da har Trump og Demokraterne på hver deres side nægtet at give sig. Det betyder, at 800.000 offentligt ansatte enten skal møde på arbejde uden at få løn eller forblive på tvungen orlov.

 

De fleste af USA’s 13.000 specialagenter fra FBI skal stadig møde på job. Ifølge Tom O’Connor viser en rapport fra FBIAA dog, at både træning, efterforskning og rekruttering lider som følge af nedlukningen.

 

Adskillige agenter har fortalt, at de svindende ressourcer betyder, at det er umuligt at betale deres meddelere og informanter.

 

– Når vi ikke kan betale vores hemmelige kilder, risikerer vi at miste dem og den information, de giver os, for evigt. Det er ikke en kontakt, man bare kan tænde og slukke, siger en unavngiven FBI-agent fra det centrale USA.

/ritzau/AFP

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…