Sassicaia – revolutionsvinen fra Toscana

I 1942 slog adelsmanden, Marchese Mario Incisa della Rocchetta, og hans hustru, Clarice della Gherardescas, sig ned på godset Tenuta San Guido i den del af det italienske Toscana, der hedder Bolgheri, og som ligger langs den etruskiske kyst ved Middelhavet. Indflytningen blev starten på en revolution af italiensk vinproduktion, idet markis’en her tog det første spadestik til starten på det, der i dag kaldes Supertoscanere, og som er baseret på franske druesorter som hovedsagelig Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.

 

Fransk forbillede

Ligesom i den øvrige europæiske overklasse stod vin fra Bordeaux i Frankrig også som det eneste saliggørende blandt 1920’ernes Jet Set i Støvlelandet. Markis Mario fortæller i 1974 i et brev til en ven således om, hvordan han i sin studietid ofte drak rødvin hos sin ven, hertug Salviati, på slottet i Migliarino Pisano tæt på Pisa. Den havde en umiskendelig bouquet af fadlagret Bordeaux – en duft han satte sig for at genskabe, når lejlighed bød sig.

 

På Tenuta San Guido, der omfatter 550 hektarer jord, etablerede parret et stort stutteri til opdræt af væddeløbsheste, som var begges passion. De var bl. a. medejere af galophesten Ribot, der i årene 1955 til 1958 vandt alle internationale løb uden undtagelse. 16 løb, 16 sejre – en rekord, som stadig står.

 

Lokal kritik

Men Mario Incisa ville også være nr. 1, når det gjaldt nyskabelser inden for vindyrkning. Han fik stiklinger fra Cabernet Sauvignon-stokke, der voksede hos Salviati, og plantede dem på marken Sassicaia, der har navn efter de mange sten, som her ligger på jordoverfladen. Mikroklimaet og jordbundsforholdene var af samme beskaffenhed som den, man finder i Bordeaux.

 

I 1948 kunne han præsentere sin første årgang. Den fik ingen varm modtagelse, for den brød mod alle lovmæssige regler i både Toscana og i Piemonte ved at være fremstillet på en ikke-autoriseret drue og lagret på små franske egetræsfade. Alle naboer og autoriteter hævdede, at denne vin, der blev rangsat som billig Vino da Tavola (bordvin), var udrikkelig. Det mente Mario Incisa nu ikke var tilfældet, men de følgende år blev vinen kun anvendt til privatbrug.

 

Supertoscaner

Imidlertid blev vinen bedre og bedre, jo længere en lå på de små trætønder, og hans fætter, den berømte vinmand, Marchese Piero Antinori, og sønnen Nicola Incisa, pressede på for at få ham til at udbrede vinen med dens ottetakkede stjerne på etiketten til offentligheden. Det skete så i 1968, og nu var begejstringen uden ende. Højdepunktet nåedes i slutningen af 1970’erne, da førende vinanmeldere i det ansete ”Decanter” erklærede, at Sassicaia var verdens bedste Cabernet-vin. Siden har den haft kultstatus som Supertoscaner og været Italiens vel nok dyreste og mest ansete vin, og den italienske stat har kvitteret ved at tildele Sassicaia sit eget kvalitetsstempel: Bolgheri Sassicaia D.O.C.

 

Generationsskifte

I de seneste år har Nicola Incisa della Rochetta gradvist overdraget ansvaret for vingården til datteren Priscilla Incisa (Se foto). Ved siden af Sassicaia laver de to andre vine, Le Difese og Guidalberto, som ligger i et mere fremkommeligt og forbrugervenligt økonomisk leje på trods af et meget højt kvalitetsniveau.

 

Hos Philipson Wine

Sassicaia og søstervinene importeres af Philipson Wine i Kokkedal. Af dem omfatter sortimentet 54 stjerneombruste Sassicaia’er til priser, der går fra 595 kr. for en halvflaske (37,5 cl.) til 45.000 kr. for en 6 liters Imperial flaske. 

Læs også
Sprælske vine til Indian Summer

 

Le Difese er der 8 forskellige udgaver af, og de koster 159,95 kr. ved køb af 12 flasker. Med hensyn til Guidalberto er der 25 forskellige af vælge imellem, og her starter priserne med 144,95 kr. for en halvflaske for at slutte ved 15.000 kr. for en såkaldt Melchior-flaske, som rummer 18 liter vin.

  

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…