Ramadan-sang med hyldest til Allah kan være på vej ind i Højskolesangbogen

colourbox

Er der noget, som ud over Dannebrog er kernedansk, så er det Højskolesangbogen, som siden den første udgivelse i 1894 er blevet indbegrebet af alt, hvad der er dansk.

 

Men det skal være slut nu, mener formanden for det sangbogsudvalg, der frem til november næste år arbejder på den nye 19. udgave af Højskolesangbogen.

 

Han hedder Jørgen Carlsen og er tidligere forstander for Testrup Højskole, og vil nu have en sang om ramadanen med i den nye udgave af Højskolesangbogen.

 

”Jeg synes jo ikke, at der går noget af os, fordi nogen synger en sang om ramadanen. Muslimerne udgør i dag cirka fem procent af befolkningen – skal de ikke også have en stemme?” siger han til Berlingske.

 

Ramadan i København

Den sang, det drejer sig om, hedder Ramadan i København, og er skrevet af et pseudonym, der kalder sig Isam B.

 

Han er tidligere medlem af et band, der hedder ”Outlandish”. Et navn, der med sin blanding af engelsk og tysk bedst kan oversættes til ”Udenlandsk”.

 

Nu underviser han på VerdensBørn Grundskole i Emdrup, og som på sin hjemmeside bringer fotos af små piger indhyllet i islamiske gevandter.

 

Hyldest til Allah

Den sang, der nu måske kommer med i Højskolesangbogen er i realiteten en hyldest til Allah.

Ramadan er navnet på den niende måned i den islamiske kalender og betegnelsen for den muslimske fastemåned. Religionen islam foreskriver, at rettroendemuslimer i denne periode ikke må indtage mad eller væske eller være seksuelt aktive fra solopgang til solnedgang. Sådan står der for eksempel i National Geografic.

 

Ramadan er altså en del af rettro islam. Og teksten i sangens sidste vers kan kun læses som en hyldest til Allah. Når muslimer beder vendt mod Mekka er det taknem’lighed i Hans navn. I sagngen står der:

 

Kroppen vender syd øst
panden mod tæppet
ordene der søger trøst
lys på lys
taknem’lighed i Hans navn

 

Martin Henriksen: Det er absurd og forrykt

Flere politikere har allerede nu være ude med skarpe fordømmelser af planen om en muslimsk bønnesang i Højeskolesangbogen.

 

Blandt dem er Dansk Folkepartis tidligere udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen.

 

”Ramadanen skal åbenbart ind i højskolesangbogen. Det arbejder flere personer for, og det er forrykt. Det er absurd, at en gruppe mennesker som skal sidde og passe på vores danske sangskat får den slags ideer. Det er meget elitært og beslutningen er gennemsyret af politisk korrekthed. Det er ikke til at holde ud,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Det er sørgeligt. Ideen må bunde i et uforklarligt kulturelt selvhad fra de pågældende personers side.”

 

Martin Henriksen understreger i den forbindelse, at:

 

”Det er jo ganske sandt, når det fra tid til anden fremhæves at aldrig kan et folk forgå, som ikke vil det selv. Når man læser om den slags tåbeligheder, så mister man lidt af troen på det danske folks evne og vilje til at passe på vores danske kulturarv.”

 

”Alt for mange glemmer at passe på Danmark. Der kommer ikke nogen og gør det for os,” siger Martin Henriksen.

 

– Højskolesangbogen er ikke et politisk statement, men et udtryk for de sange, vi synger. Den skal ikke bruges til at føre politik, siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrentsen, og kalder sangen et “brud med traditionen”.

 

Marcus Knuth: Gradvis islamisering af danske værdier.

Heller ikke hos Venstre vækker planerne om en ramadansang i Højskolesangbogen just begejstring.

 

”Jeg synes ikke, at vi nu skal til at inkludere en ramadan-sang i den danske Højskolesangbog. Den danske Højskolesangbog skulle gerne afspejle de grundlæggende danske, kristne værdier – som jo er grundlaget for vores samfund og højskoler,” skriver Marcus Knuth på sin Facebook og fortsætter:

 

”Vi har allerede alt for store problemer med fejlslagen integration, der grunder i en forskruet fortolkning af Islam i Danmark – lige fra kvindeundertrykkelse til omfattende social kontrol i muslimske miljøer.”

 

Og Marcus Knuth understreger:

 

”Så jeg mener, at vi bør styrke og promovere vores danske værdier – såsom dem vi kender i vores højskoler – i stedet for at udhule dem med en gradvis islamisering. Højskolesangudvalget, som har taget beslutningen om at inkludere en ramadan-sang, bør trække beslutningen tilbage. Ellers ud.”

 

Henrik Dahl: Islam handler om herrefolk over vantro

Også hos Liberal Alliance vækker planerne om en ramadansang i Højskolesangbogen vantro.

 

Her mener Henrik Dahl, at sangbogsudvalget gør sig totalt til grin, hvis de tager ramadansangen med i Højskolesangbogen.

 

”Det er et udtryk for højskolernes komiske selvforståelse, en form for ideologisk markering af nogle multi-kulti-synspunkter, som i virkeligheden peger på, at højskolebevægelsen ikke tager sig selv alvorligt,” siger Henrik Dahl til Berlingske Tidende og understreger.

 

”En typisk dansk højskole er kristen og national og i total modstrid med ortodoks islam. Grundtvigianismen som ideologi handler jo om inklusion, ligestilling og ligeværd – ortodoks islam handler om dem og os, om hierarki og herrefolk over vantro. Derfor giver en ramadansang i Højskolesangbogen absolut ingen mening.”

 

Vil luge ud i Højskolesangbogen

Ramadansangen er kommet ind i billedet som følge af, at Højskoleforeningen har besluttet at luge ud i Højskolesangbogen.

 

Den nuværende udgave er nummer 18. Den er fra 2006 og har 572 numre. Af dem vil man fjerne hundrede, og en af de gamle danske sange, der nu vil blive kasseret, skal erstattes af en muslimsk sang om ramadan.

 

Planen er, at der alt i alt skal omkring 150 nye sange i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der forventes at udkomme til november næste år.

 

Det er sangbogsudvalget, der har inviteret Isam B til at komme med en sang, skriver Berlingske Tidende.

 

Vi undrer os

Det er ikke blot politikere, der undrer sig. Det gør vi også her på redaktionen.

 

Hidtil har det heddet sig, at muslimer skulle integreres i danske værdier.

 

Men nu hedder det sig, at når der er muslimer i Danmark, så skal de også have deres egen sang i Højskolesangbogen med en sang, der ikke handler om danske værdier, men om muslimske.

 

Tilbage står det helt åbenlyse spørgsmål: hvem er det egentlig, der skal integreres i hvem.

Tekst:

Ramadan i København


Nymånens skæve smil​   ​
lyset på fjerde sal
tegner liv på et gardin
Vækket af fugles tale
lys på lys ​​​
brænder i mørkets favn
hånd ved hånd
Ramadan i København

 

Solen den når sin top
cyklerne i en strøm
Varmen i byens krop
blikket er fyldt af drøm
lys på lys
kæmper for at finde vej
hånd ved hånd
Ramadan i København

 

Når skyggerne de er længst
samler vi os igen
ulvetim’ – så i seng
I stemmerne er et hjem
lys på lys
tiden der strækker sig
hånd ved hånd
Ramadan i København

 

Himlen er aftenrød
glasset der fyldes op
dadler og mælk og brød
Glæde i sjæl og krop
lys på lys
tændes i familiens favn
hånd ved hånd
Ramadan i København

 

Stjernerne kigger ned
Kroppen vender syd øst
panden mod tæppet
ordene der søger trøst
lys på lys
taknem’lighed i Hans navn
hånd ved hånd
nu rammer dagen København
Ramadan i København
Ramadan i København

Tekst og musik: ​Isam B, Nana Jacobi, Anders Greis og Özcan Ajrulovski

Læs også:

https://www.berlingske.dk/kultur/df-og-henrik-dahl-i-oproer-over-ramadan-sang-i-hoejskolesangbogen-totalt

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…