Polterabend er en sammensætning af de to tyske udtryk poltern og abend. Poltern betyder buldre, mens abend betyder aften. Så polterabend lægger op til, at der skal gives fuld gas. Traditionen handler om at levere en sjov dag for den kommende brud eller gom, inden han eller hun skal giftes.
I dag er der et øget fokus på sundhed i befolkningen, og selvom traditionen byder, at man skal slippe tøjlerne og køre gokart, drikke øl og spise hvad man vil, så kan man sagtens sætte bedre mad i fokus til en polterabend.
Mange får nemlig blot en tarvelig pizza eller en hurtig hotdog til polterabend, fordi det er nemmest og hurtigst. Men med lidt snilde, kan du få sneget et sund, nærende måltid i polterabend-deltagerne og samtidig gøre det til en sjov og mindeværdig del af programmet.
Gør måltidet til en del af dagens underholdning
En polterabend har normalt et overordnet fokus: Gommen skal drikkes fuld og deltagerne må gerne følge trop.
Men for at kunne stå imod de store mængder alkohol kræves også et godt måltid mad. En god idé kan derfor være at inddele gruppen i nogle hold, som hver især skal kreere en menu. Det kan enten være forret, hovedret og desserthold, men det kan også være konkurrencer i, hvem der kan lave den flotteste kage eller mest velsmagende sovs.
På den måde bliver maden en del af jeres ellers actionpacked program, og deltagerne lærer hinanden at kende på en helt anden måde, når de skal samarbejde i et køkken.
Sundere og bedre alternativer til fastfood
Det er som arrangør let at ty til de hurtige løsninger, når man skal finde menuen til en polterabend. Men ved at gøre madlavningen til en del af programmet, sørger du for, at maden kommer i centrum og derfor kan man tillade sig at lave noget bedre og sjovere mad.
Her kan man både lave forholdsvis simple retter såsom lasagne eller pastaretter, men hvis man vil udfordre deltagerne kan man gå all in og få dem til at konkurrere i at tilberede den bedste flæskesteg eller oksemørbrad.
På denne måde kommer maden i fokus, uden at festen mister sin gnist.
Opskrifter til brunch
Dessert Pandekager med Karamelsauce
Chokoladeboller
Brunch pizza
Arme vaffelriddere
Røget laks med røræg
Æggekage med stegt flæsk
Skinkesnegle
Frugtsalat med chokoladesauce
Forretter til polterabend
Hummerbisque
Sous vide laks med risottokugler og kål
Tunmousse uden smør
Nordisk rejecocktail
Salat med stenbiderrogn
Salat med krebsehaler
Hovedretter til polterabend
Peberbøf (Steak au poivre vert)
Roastbeef
Oksemørbrad (sous vide)
Chili Con Carne
Herregårdskotelet i sous vide
Ristet hotdog
Sous vide spareribs
Desserter til polterabend
Gâteau Marcel – Marcels chokoladekage
Fransk Citrontærte med brændt marengs
Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær
Kiksekage
Varm vaniljeis
Hjemmelavet drinks til polterabend
La bomba
Tom Collins
Margarita
Bloody Mary
Gin & Tonic