Lad videnskaben og den sunde fornuft tale og lad os slippe for helgendyrkelsen med en ung pige i centrum

Greta Thunberg, Wikipedia

Med den svenske 16årige aktivist Greta Thunberg har klimahysteriet nået højder, hvilket man ikke skulle tro ville være muligt. Eller måske skulle man snarere tale om et lavpunkt, da Greta d. 23. september i år optrådte ved FNs klimakonference i New York?

 

Med tårer i øjnene, en sammenbidt maske at se på, fordømte hun i rasende vendinger tidligere generationer: ”Hvor vover I! I har stjålet mine drømme og min barndom. Og alligevel hører jeg til de heldige. Mennesker lider. Mennesker dør. Hele økosystemer bryder sammen” – en grotesk udskældning, der ganske enkelt er udtryk både for en sygelig selvovervurdering og eklatant fejlvurdering.

 

Alligevel mødtes Gretas udgydelser med tordnende og ukritiske klapsalver af tilhørerne i salen, og naturligvis blev hun citeret i alverdens medier. Selv det britiske ugebladsikon, prins Harry, hertug af Sussex, faldt under et besøg i Botswana over sine egne fødder i sin lovprisning af den ak så modige svenske teenager.

 

Naturligvis har hun – ifølge prinsen – ret i sine påstande, der også indeholdt disse demagogiske og løgnagtige ord: “Vi befinder os ved begyndelsen til en masseudslettelse. Og alt, hvad I kan snakke om, er penge og eventyr om en evig økonomisk vækst. Hvor vover I? I mere end 30 år har videnskaben været krystalklar. Hvor vover I at komme her og sige at I gør nok, når de nødvendige politiske handlinger og løsninger stadigvæk intetsteds kan øjnes.”

 

Prinsen roste ligeledes alle de skoleelever, der hver fredag i skoletiden strejker i protest mod global opvarmning, drivhuseffekt, temperaturstigninger og heraf følgende klimaforandringer, der ifølge Greta altsammen skyldes en pengegridsk og menneskeforagtende kapitalisme. Godt at hans kongelige højhed næppe nogensinde bliver konge.

 

Gretas tale i FN blev også hilst velkommen af FNs inkompetente generalsekretær, portugiseren António Guterres. Han erklærede servilt: “Min generation har svigtet dens ansvar med henblik på at beskytte vores planet. Dette må ændres. Vi har forårsaget klimakrisen. og derfor må en løsning også komme fra os.”

 

Kritiske røster

 

Men man hørte gudskelov også kritiske røster. USAs præsident Donald Trump var ude med en satirisk tweet og en video, der viste den grådkvalte, men vrede Greta på FNs talerstol. Tweeten var ledsaget af de spottende ord: “Hun synes at være en meget glad ung pige, der ser en lys og vidunderlig fremtid i møde – dejligt at se.” Unødvendigt at nævne, at Trump blev overfaldet af forargede kommentatorer pga. sin ”grusomhed”. Dén mand – fascist og racist på samme tid – kan jo ikke gøre noget rigtigt!

 

Frankrigs undervisningsminister Jean-Michel Blanquer satte et spørgsmålstegn ved gyldigheden af Gretas bekymringer og betegnede hende som en pessimist, der overdrev virkningerne af klimaforandringen. Og både den franske præsident Emanuel Macron og den tyske forbundskansler Angela Merkel tillod sig at pege på, at henholdsvis Frankrig og Tyskland skam havde truffet en lang række forholdsregler for at rette op på klimaforandringerne.

 

Årsagen til denne noget spage reaktion var, at Greta og femten andre teenageaktivister fra lande som fx. Frankrig, Indien, Tyskland og Marshalløerne, mens de var i New York havde besluttet at indlede en retssag med en anklage mod Frankrig, Tyskland, Argentina og Brasilien for ikke at have bekæmpet klimakrisen. At de største klimasyndere Indien og Kina ikke er omfattet af anklagen, giver stof til eftertanke!

 

Baggrunden

 

Greta, hvis fulde navn er Greta Tintin(!) Eleonora Ernman Thunberg, står som bekendt bag opfordringen til alverdens skoleelever om – mod alle regler – at pjække om fredagen, hvilket næppe sker med alle forældres accept, selvom mange”progressive” skoleinspektører nok nikker bifaldende. Hun begyndte sin selviscenesættelse i august 2018, da hun som 15årig med forældrenes samtykke begyndte at tilbringe sine skoledage uden for den svenske rigsdag for at opfordre til aktioner mod global opvarmning.

 

Hun holdt et skilt med den svenske ordlyd “Skolstrejk för klimat” for at opfordre til en aktion mod global opvarmning. Snart startede andre skoleelever lignende strejker rundt omkring i Sverige, og sammen organiserede de en strejke med de prætentiøse ord Fridays for Future” (Fredage for fremtiden). Efter at Greta i 2018 for første gang talte ved FNs klimakonference, begyndte sådanne strejker at finde sted rundt omkring i verden med tusinder af medvirkende elever og blev et populært internationalt fænomen gejlet op af medierne. I maj 2019 afbilledes Greta på omslaget af det amerikanske magasin Time, der kaldte hende for næste generations leder og erklærede hende for at være en ”role model”, et forbillede for alle os andre, hvorigennem hun kom til at indtage en nærmest helgenlignende status!

 

Men dette billede er krakeleret hen ad vejen. For at deltage i åfets klimakonference sejlede Greta i september ombord på et mindre sejlskib fyldt med vegetarmad – for ikke at afsætte noget CO2-fodaftryk – til New York, hvilket blev lovprist af alverdens klimaaktivister. Ikke med ét eneste ord blev det nævnt, at to medlemmer af skibets besætning efter ankomsten til USA blev fløjet tilbage til Europa og erstattet af to nye besætningsmedlemmer, der ligeledes blev fløjet over Atlanten. Var der nogen, der sagde luftforurening?

 

Under en stor klimademonstration i Wien denne sommer optrådte Greta sammen med den østrigfødte skuespiller og lokalpolitiker Arnold Schwarzenegger, og begge forkyndte de sædvanlige klicheer om CO2-truslen mod vor klodes videre eksistens. Jublen ville ingen ende tage, indtil det blev afsløret, at Schwarzenegger såmænd var fløjet fra Californien til Wien i sin egen private jet for at optræde en halv times tid. Og Greta, der må have kendt til dette, holdt helt mund, hvor hun ellers fordømmer de mange sagesløse mennesker, der tager sig en velfortjent charterferie.

 

Fremtiden

 

Naturligvis er vi alle klar over, at vi skal passe bedre på vores planet. Men i hvilken udstrækning fx. klimaopvarmningen er selvforskyldt eller simpelthen en del af de klimaskift, der har fundet sted siden middelalderen, dét tidsrum, fra hvilket vi har dokumentation, er stadigvæk genstand for videnskabelig diskussion.

 

Så lad videnskaben og den sunde fornuft tale. Lad os slippe for helgendyrkelsen og flere patetiske iscenesættelser med en ung pige i centrum, der fra gang til gang læser op af de samme fraser om vores klodes snarlige undergang. Og ovenikøbet skal denne katastrofe tildels være forårsaget af den om sig gribende industrialisering af den tredje verden. Tydeligvis udnyttes det svenske klimaorakel af stråmænd med en blanding af ideologisk og måske også kommerciel dagsorden – både kapitalismekritik og salg af Greta-krus og Greta-T-shirts.

 

Vladimir Putin

 

Man skulle ikke tro det, men der er for en gangs skyld grund til at klappe den russiske præsident Vladimir Putin bifaldende på skulderen. Han har i disse dage udtalt: ”Jeg deler ikke den almindelige begejstring for Greta Thunbergs tale i FN. Ingen har forsøgt at forklare hende, at den moderne verden er kompleks og mangeartet. Mennesker i Afrika eller i mange asiatiske lande ønsker at leve på samme økonomiske niveau som svenskerne. Forklar udviklingslandene, at de fortsatte skal leve i fattigdom.”

 

Hertil er kun at sige: ”Amen”!

 

Univ.-Prof. Dr. Sven Hakon Rossel, Institut für Europäische u. Vergleichende Sprach- und Literaturwissenschaft Abteilung Skandinavistik Universität Wien

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…