Risengrød har eksisteret i Danmark i mange år, men den har ikke altid set ud eller smagt, som den gør nu. For at spare penge lavede man normalt grød på vand og kun ved finere lejligheder lavede man den på mælk. Den blev heller ikke lavet på ris til at starte med – den gang var havre og byg populært.
Derfor er risengrød så populært
Fordi grød normalt blev lavet på vand, blev grød lavet på mælk hurtigt meget populært. Det smagte bedre og så var der garanteret en helt særlig stemning, når det blev spisetid. Vi har taget traditionen med os og spiser stadig risengrød i store mængder i december måned. Men vi har dog også fundet ud af, at vi kan bruge risengrød til langt mere end bare grød. Vi kan blandt andet lave den finere grød risalamande. Det er kold risengrød blandet med flødeskum, vanilje og mandler.
Men den kan også bruges til klatkager. En form for tyk pandekage. Dette er også utrolig let at lave, da man ofte bare skal bruge noget mælk, sukker, æg og mel. Begge disse retter er en fantastisk måde at undgå madspild, så det er intet under, at vi stadig er så fan af dem i dag.
Hvad skal du huske, når du spiser risengrød
I Danmark er der tre ting, vi normalt indtager sammen med risengrød – og hvis man ikke gør det, vil man ofte få skæve blikke.
Vi danskere er stor fan af en flaske nisseøl. Det er en hvidtøl med lav alkoholprocent, og så er den utrolig sød. Normalt puttede man blandt andet honning og krydderier i den for at få den søde smag. Der er dog også nogen, som vælger at drikke rødt saftevand til. Det er ofte, hvis man har små børn, som ikke bryder sig om nisseøl.
Men risengrød kan bare ikke spises uden den traditionelle klat smør i midten og kanelsukker drysset rundt om. Det er de færreste, som ikke kan lide det, og hvis man opdager, at der ikke er mere kanelsukker tilbage, når den skal serveres, opstår der noget lignende panik. Det er bare ikke det samme uden.
Opskrifter med risengrød
Risengrød på komfur
Risengrød i mikrobølgeovnen
Risengrød i sengen (under dynen)
Risengrød i røremaskine
Risengrød i sous vide
Risengrød på komfur
Klatkager
Klatkagevafler med mango-myntesalsa
Risalamande
Risalamande
Luksus risalamande
Risalamandekage