Renée Zellweger i pragtpræstation som Judy Garland

Af Lone Nørgaard

 

**** 4 stjerner ud af 6

 

Judy Garland bliver karakteriseret som en af det 20. århundredes største sangerinder. Hun blev født i 1922 og døde i 1969, kun lige fyldt 47 år, efter at have tage en overdosis beroligende medicin. Om det var selvmord eller ej vides ikke med sikkerhed. Associationer til Whitney Houston ligger lige for.

 

Nu er der blevet lavet en film om legenden, der simpelt hen bare hedder JUDY, og i den altdominerende hovedrolle optræder Renée Zellweger, ikke mindst kendt for sin fremstilling af den uheldige pebermø Bridget Jones.

 

Handling
Året er 1968. Det går ikke særligt godt med Judy Garlands karriere. Faktisk er hun så meget økonomisk på spanden, at hun og hendes to børn bliver smidt ud af den hotelsuite, hvor familien har lejet sig ind.

 

Hun opsøger en af sine mange ex-mænd og far til børnene (Rufus Sewell) for at få hjælp, og han får hende overbevist om, at hun skal tage til London og opføre sceneshows for at komme ud af sin gæld. Børnene skal så blive hos ham, så de kan få en regelmæssig hverdag og skolegang. Judy er ude af sig selv af fortvivlelse over perspektiverne.

 

Hun modtages imidlertid med åbne arme i England – alle koncerter er udsolgt – og bliver installeret i en luksus-suite med personlig sekretær. Alt ser lovende ud. Den smukke, karismatiske og slagfærdige diva charmerer både musikere og tiljublende fans, men den glorværdige karriere, hun har haft, siden hun var to år gammel, har været turbulent og krævet sin pris.

 

Hun er skrøbelig med et skrantende helbred, kan ikke sove og er et dirrende nervevrag, før hun skal på scenen. Presset bliver håndteret med piller og sprut, og selv om fremtiden et kort øjeblik ser lysere ud, da hun møder sin ægtemand nummer fem, den 12 år yngre Mickey Deans (Finn Wittrock), går det ikke, som han stiller hende i udsigt: At hun kan holde op med at optræde og stadig tjene penge.

 

’Uppers’ and ’downers’
Fortælleteknisk er filmen bygget op med flashbacks fra nutidsplanet, der afdækker brudstykker af Judys karriere som barnestjerne. Hendes sangtalent bliver oprindeligt opdaget af Metro-Goldwyn-Mayer-chefen Louis B. Mayer, der ikke bare får lavet hendes dåbsnavn Frances Gumm om til Judy Garland, men stiller så store krav til unge pige, herunder at hun skal være myndeslank, at der går et misbrug i gang af ’uppers’ and ’downers. Et misbrug, der forfølger hende tilværelsen igennem og ender med at tage livet af hende.

 

Renée Zellweger leverer en pragtpræstation i sin portrættering af den skallesmækkende mimose, der hele tiden forsøger at balancere på en knivsæg – og som ikke kan holde ud at gå på scenen, men heller ikke rigtigt kan bære at være ude af rampelyset og feteringen.

 

Et par scener forekommer kiksede, fordi de er så utroværdige, men ”Judy” er bestemt en film, der er værd at se.

Længde: 118 minutter

  • Medvirkende:  Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell m.fl.
  • Manus: Tom Edge – baseret pa Peter Quilters teaterstykke ”End of the Rainbow”.
  • Instruktør:  Rupert Goold
  • Premieredato: torsdag d. 24. oktober

 

Lydoptagelse af ”Over the Rainbow” fra Judy Garlands sidste koncert optaget d. 25. marts 1969 i Falkoner Centret.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…