Ren nydelse fra Toro-vindistriktet

I den store vinregion Castillo y Léon i det nordvestlige Spanien ligger den iberiske halvøs ældste vindistrikt. Toro er navnet, og området blev erobret af Romerriget for mere end 2000 år siden. Når kohorterne havde pacificeret lokalbefolkningen, rykkede romerske bønder ind og sørgede for viktualier, olivenolie og vin til soldaterne. 

 

Barsk klima

Toro ligger langs Duero-flodens bredder i den sydøstlige del af Zamora provinsen. Klimaet er hårdt og barsk, og temperaturerne kan svinge mellem minus 15 om vinteren til plus 40 grader om sommeren. Jordbunden består af sand, kalksten og ler, men da sandet holder skadelig og sygdomsfremmende fugt væk fra planterne, og leret opsuger den sparsomme regn, som hovedsagelig falder om foråret, så giver det alligevel fine betingelser for vindyrkning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamle vinbuske

Da vinluset i slutningen af det 18. århundrede lagde flertallet af Europas vinmarker brak, så undgik Toro på grund af jordsammensætningen sin skæbne, og i dag finder man mange vinstokke på over 100 år på markerne. Druerne vokser på buske og er ikke bundet op på ståltråd og stolper, som man ser det andre steder. Det giver lettere adgang for saften at nå op til bærrene.

Læs også
Vejret slår kolbøtter, men vinen er stabil

 

 

 

 

 

 

 

Adelsmærke

Selvom der i århundreder er lavet både hvidvin, rosé og rødvin, så fik Toro først sit officielle D.O.-adelsmærke – altså oprindelsesgaranti – i 1987. Det betyder, at mere end 50 vingårde nu fremstiller vin under garantien Toro D.O.

 

Nye toner

En af disse producenter, der er fremme i skoene og har sat sig udover områdets gængse, fyldige og nærmest overmodne vintyper, hedder Bodega y Viñedos Maires. 

Læs også
Tag nye vinøse udfordringer op

 

Den kom til verden i 2015, da to fætre, Fernando og Pablo, under familienavnet Maires gik i gang med et projekt, som kombinerer vinproduktion med kommunikation. Det kommer til udtryk gennem en vinserie, der hedder ”ademán”, og hvor forskellige håndfigurer på flaskeetiketterne afspejler sammenhængen mellem et kvalitetsfuldt liv og en perfekt fremstillet vin. Måske nogle højt ragende og svulstige formuleringer, men de fire vine, jeg har smagt fra bodegaen, lever op til superlativerne, som her giver god mening og ikke mindst fremragende vin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Tusindvis af bobler til nytårsfesterne

Hos Propperiet

Det er vinfirmaet Propperiet i Brædstrup ved Vejle, der som en nyhed i Danmark importerer ”ademán-serien”. Den består af en hvidvin og tre rødvine, og på en skala fra 1-6 opnår de alle 6 stjerner.

 

Hvidvinen, Ademàn Adalia årgang 2018, er lavet på den nordspanske lokaldrue Verdejo. Prisen for en enkelt flaske er 149 kr. Hvis man køber 3 flasker, er der rabat på 10%. For pengene fås en vin med en overdådig og aromatisk frugt, der gøres let tilgængelig med sin sprøde friskhed.

 

3 røde med stil

Med en pris på 179 kr. – køb af 3 flasker udløser 10% rabat – er Ademán Carabizal Roble i årgang 2018 den billigste af de tre røde fra familien Maires. Den er fremstillet på 100% Tinta de Toro (Tempranillo), der er håndplukket og sorteret. Farven er violblå, og smagen af røde bær og roser plus lidt vanilje gør den til en fremragende ledsager til lyst kalve- eller fjerkrækød.

 

Nummer 2 i rækken hedder Ademán Valdearanda Crianza i årgang 2016. Prisen er 199 kr. pr. flaske, men ved køb af tre flasker er der 10% rabat. Den er lavet af 100 pct. Tempranillo-druer fra vinbuske, der er 55 år gamle. Farven er kirsebærrød, og vinen har en intens duft af modne frugter og bær. Den kan anbefales lam og roast fra grillen.

 

Topvinen hedder Ademán Valdecarretas Selección Especial årgang 2015 og er lavet på vingårdens ældste vinstokke, som er op til 100 år gamle. Prisen er 369 kr. pr. flaske, men 37 kroner billigere, hvis der købes 3 flasker. Druetypen er 100% Tinta de Toro, og mosten lagres i 20 måneder på franske egetræsfade. Farven er rubinrød, og der er megen intensitet i både duft og smag. Finalen er blød, rund og lang.

 

Læs også
Julens lækreste rødvine

Et meget interessant bekendtskab fra et vinområde, der rækker mod stjernerne på himlen.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…