Mediernes rædselshistorier om rekordhøje temperaturer på Grønland viser sig nu at være en and

Arkivfoto - klik ind og se foto af slædehunde i smeltevand

I begyndelsen af august slog danske medier alarm: Temperaturen på Grønland var steget dramatisk, kunne man fortælle.

 

Aviser og elektroniske fandt de store overskrifter frem.  Den 3. august meddelte DR således: “Anden varmerekord på én uge: Aldrig er der målt højere temperaturer i Grønland.”

 

Ifølge DR blev der sat varmerekord torsdag den 1. august og allerede dagen efter var den rekord slået med en måling, der vist 4,7 graders varme på vejrstationen, der ligger på af Grønlands indlandsis i 3.202 meters højde.

 

Normalt ligger temperaturerne i det område under frysepunktet, og de to augustmålinger fik da også DR til at bringe en klimaprofessor på banen.

 

”Det er jo helt ekstremt! Det genererer jo en masse afsmeltning, også inde på isen,” lød det fra professor i klimaforandringer, Sebastian Mernild.

 

Senere viste det sig dog, at disse temperaturmålinger var helt forkerte. Ironisk nok havde sne fået et måleinstrument på vejrstationen Summit til at vise fejlagtige og ekstremt høje temperaturer på den grønlandske indlandsis.

 

Sjovt nok slog kun ganske få medier det stort op, da det viste sig, at målingerne intet havde med virkeligheden at gøre.

 

For meget sne var skyld i forkerte målinger

Nu viser det sig, at temperaturrekorden var en and.

 

DMI sagde efter nogle dage sådan her om målingen til ritzau:

 

”Vi har kigget på flere observationer i området og vurderer, at temperaturen ikke har været over nul grader i området. Vores mistanke om, at plus 4,7 grader var for varmt, holdt stik,” siger meteorolog hos DMI, Herdis Damberg. (Ritzau)

 

Det skyldes blandt andet, at observationer fra andre vejrstationer har vist, at temperaturen i stedet lå på minus to grader.

 

Ifølge meteorologen skyldes fejlmålingen, at der ikke har været den korrekte afstand mellem måler og overflade på grund af sne.

 

”Den manglende afstand til isen har givet en dårlig ventilation, og det er også afgørende for, hvad en måler viser,” siger Herdis Damberg.

 

Svært at komme frem til vejrstationen

Det er desuden svært for meteorologerne at komme til vejrstationen Summit, da den ligger langt inde på indlandsisen i et barskt klima.

 

Til sammenligning er gennemsnitstemperaturen for juli, der normalt er den varmeste måned på Summit, minus 12 grader. Derfor er minus to grader stadig forholdsvist højt for området, der ligger i 3.202 meters højde.

 

”Det er ikke rekord, men det er varmt med minus to grader. Det var varmen, der lå omkring Europa, der bevægede sig op til Island og videre til Grønland,” siger Herdis Damberg.

 

De varmeste temperaturer, der er målt på Summit, er 2,2 grader, som blev målt i 2012 og 2017.”

 

”Man kan godt sige, at det er en god nyhed i et klimaperspektiv. Der er nok mange, der tager sig til panden og siger, at det var meget godt, at det ikke var fire grader, siger meteorologen.”

 

Fejlen fik altså i første omgang medierne helt op at køre omkring klimatruslen. Men det blev tilsyneladende ikke slået nær så stort op i medierne, da det viste sig, at de skræmmende historier var misvisende. Det var ellers “en god nyhed i et klimaperspektiv,” som meteorolog Herdis Damberg siger.

 

Sådan får man ikke en troværdig klimadebat.

 

PS: Historien er et af emnerne i søndagens presseloge på TV2 News

 

Læs også her i DR, som dog har rettet:

https://www.dr.dk/nyheder/vejret/anden-varmerekord-paa-en-uge-aldrig-er-der-maalt-hoejere-temperaturer-i-groenland

 

https://www.jv.dk/indland/DMI-afviser-varmerekord-i-Groenland/artikel/2742502

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…