Pas på når du dyrker motion med hunden

 

 

 

 

Motion under åben himmel er sundt for både to- og firbenede. Men en løbetur må aldrig erstatte gåturene, hvor de virkelig får stimuleret lugtesansen og får afmærket sig, siger dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob.Og hvor langt og hvor hurtigt du kan løbe med din hund, afhænger af dens alder og kondition.

 

 

Mange hunde kan sagtens løbe langt i højt tempo. Men nøjagtig som mennesker skal de trænes op til det og kan få skader, fortæller Rikke Christensen-Lee, der er dyrlæge og direktør for Dyreværnet.

 

– Man skal sætte sig i hundens sted og se på dens alder. Et hundeår svarer til cirka syv menneskeår, siger hun og uddyber:

 

– Er den tre år, er den som et ungt menneske og kan holde til meget. Men er den ti år, er den pensionist, og så er der grænser for, hvor meget man kan byde den.

 

Det er ikke et problem at løbe med sin hund, hvis den er i god form, og du ikke selv er. Problemerne kan opstå, hvis det forholder sig omvendt.

 

– Mange hunde er behagesyge og bliver ved og ved. Det er der, det kan blive farligt, for man kan ikke regne med, at hunden siger stop. Den viser ikke, at det gør ondt, før det er rigtig slemt, advarer Rikke Christensen-Lee.

 

 

Hun råder til, at du holder nøje øje med hundens villighed, tempo og vejrtrækning. Sakker den bagud eller halser voldsomt, så stop.

 

På kort sigt kan hunden blive overophedet og få hedeslag – især når vejret er varmt som sidste sommer. På lang sigt kan den få sportsskader, som kan tage lang tid at komme over og i yderste konsekvens være operationskrævende.

 

– Så løb altid løb på hundens præmisser, siger Rikke Christensen-Lee.

 

Især store hunde egner sig til løb, mens du skal holde dig til gåturene, hvis du har små- eller miniaturehunde, råder dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob.

 

– Man kan også løbe med mellemstore hunde, men de har et langsommere maks-tempo i forhold til deres benlængde. Det kan blive et problem, hvis man selv løber lange skridt, siger han.

 

 

Også vandre- og skovture i kuperet terræn og svømning langs bredden, så hunden selv kan gå eller svømme ved siden af, er gode træningstyper.

 

– En hund kan deltage i næsten alt. Men motion, hvor man bruger redskaber, kaster eller løber efter ting, fungerer ikke så godt, fordi de ofte forbinder redskaber med leg, siger Niels Filtenborg-Barnkob og tilføjer:

 

– Og selv om løbeture er god motion, så må de aldrig erstatte gåturene, hvor de virkelig får snuset og afmærket sig.

 

Rikke Christensen-Lee tilføjer:

– Løb er en blidere motionsform sammenlignet med at kaste bold. Det er hårdt for leddene og kan give skader, når den spurter frem og tilbage. Boldleg udløser også endorfiner i hjernen, og det kan gøre hundene nærmest helt besatte.

 

/ritzau/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…