Opskrifter og guide omkring frikadeller

Vi ved alle hvad en frikadelle og især en god frikadelle er for os. Det er dog ikke alle der enige om hvordan en frikadelle skal smage.

 

Vi har fået tips, tricks og opskrifter fra Gastrofun.dk omkring de dejlige frikadeller.

 

Danske basisingredienser

Frikadeller indeholder nærmest altid hakket flæsk, hvedemel, æg, løg, peber og salt. For at lave en god frikadelle, kan man ikke ”bare” smide alle ingredienserne i en røreskål og så ramme plet.

 

Løgene skal gerne være revet, for ikke at komme i store klumper. Saltet skal røres i kødet først, så man får trukket farsen lidt sej.

 

Smagsmæssigt sværger mange til at blande hakket flæsk med hakket oksekød, så man får en let anderledes kødtype.

 

Nogen skifter f.eks. hvedemelet ud med havregryn og andre kommer blendede grønsager i farsen for at få en lidt grønnere frikadelle.

 

Ofte lavede fejl

Selvom frikadellen generelt er simpel at lave, så er der mange faldgruber til at ”ødelægge” den.

 

Farsen må f.eks. ikke røres for voldsomt, da den blive klæg af det. Den har også godt at hvile i en time før den kommer på panden, da smagen kan trænge ud i kødet. Derudover skal den tages ud af køleskabet i god tid, så man ikke får et for koldt stykke frikadellefars på panden, så temperaturen sænkes så meget at de bliver ”kogt” i stedet for stegt.

 

Verdens ”frikadeller”

Det er uden tvivl en af danskernes favoritspise de dejlige frikadeller. Men krydret fars er populært over hele verden:

  • Svenskerne har köttbullar
  • Nordmændene har kjøtkaker
  • Tyrkerne og grækerne laver dem typisk med lamme- eller oksekød, der krydres med hvidløg.
  • Palæstina har falafler, der laves af kikærtefars og er en vegetarret.

 

Frikadelle opskrifter

 

Frikadeller Se opskriften her.

Mormor frikadeller – det blir’ ikk’ bedre! Se opskriften her.

Små frikadeller Se opskriften her.

Frikadeller med ris, brun sovs, gulerødder og syltede rødbeder Se opskriften her.

Frikadeller med brun sovs Se opskriften her.

Smørstegte frikadeller Se opskriften her.

Frikadeller med timian Se opskriften her.

Kyllingefrikadeller Se opskriften her.

Meatballs Se opskriften her.

Spaghetti med kødboller Se opskriften her.

Spaghetti med kødboller Se opskriften her.

Hjemmelavet falafel Se opskriften her.

Blomkålsfrikadeller. Se opskriften her.

Falafel Se opskriften her.

Falafel med haydari Se opskriften her.

Pitabrød med falafel Se opskriften her.

Falafel Se opskriften her.

Falafel i ovn Se opskriften her.

Frikadeller spises typisk med kogte, hvide kartofler og en brun sovs eller pandesovs. Det er dog muligt at “peppe” retten lidt op ved f.eks. at servere hasselback kartofler, bagt kartoffelmos eller kartoffelrøsti i stedet for de “almindelige” kartofler.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…