Flere bliver ramt af Podagra – ny viden kan forklare hvorfor

En overvægtig mand siddende med et glas vin i hånden og den ene fod på en skammel. En djævel bider i den røde, hævede storetå eller slår på den med en hammer. Det er den klassiske fremstilling af en patient med podagra – betegnelsen for den type urinsyregigt, som sætter sig i storetåen.

 

Urinsyregigt eller podagra er stigende ved at blive mere udbredt – og det er ikke bare Kaptajn Vom typer eller en vellevende overklasse, der får det.

 

Lidelsen har plaget menneskeheden i årtusinder og i hvert fald siden de gamle egyptere, men hvad er det, vi helt præcist taler om? En form for inflammatorisk gigt forårsaget af en ophobning af urinsyre i blodet. Symptomerne omfatter ledsmerter, hævelse og rødme.

 

Overklasselidelse?

Podagra optrådte for nylig i det amerikanske magasin, Tatlers, om hvad der karakteriserer overklassen i 2019.

 

Realiteten er, at podagra ikke nødvendigvis er begrænset til overklassen. Forskning fra 2013 viste, at udbredelsen af ​​personer diagnosticeret med podagra i Storbritannien steg med 64 pct. mellem 1997 og 2012. Overvægt, fede fødevarer og kulsyreholdige læskedrikke har fået tildelt noget af skylden.

 

Men hvad med os frelste i Politiken-segmentet, der spiser fedtfattig mad og drikker kildevand – hvad med os, der har alle de rigtige meninger og kun spiser bønner og müesli og drikker urtete?

 

Desværre er der for os ingen garanti for immunitet. En nylig undersøgelse tyder på, at genetik spiller en vigtigere rolle i sygdommens udvikling end kosten. Sygdommen nedarves altså ligesom synden, familie-formuen og arvesølvet.

 

Kaptajn Vom

Kaptajn Voms syge, kongesyge, rødvinsgigt. Få gigtsygdomme er forbundet med så mange fordomme som urinsyregigt. Det er en udbredt opfattelse, at det er din egen skyld, hvis du får sygdommen.

 

Men hvis podagra opfattes som en celeber lidelse, behøver de ramte med de ømme storetæer måske slet ikke føle skyld og skam?

 

Trøsten ifølge magasinet Tatler og den medicinske sagkundskab, er at historien om ”din egen skyld” langtfra er den fulde sandhed.

 

Podagra

Urinsyregigt eller podagra opstår, når kroppen nedbryder døde celler. Det kan være fra kosten eller i forbindelse med sygdomme, hvor der er øget celledød som ved psoriasis og kroniske blodsygdomme – eller hos patienter, der starter i kemoterapi. Urinsyre ophobes, når der dannes mere urinsyre, end der udskilles. Der er da risiko for, at urinsyren aflejres som krystaller forskellige steder i kroppen, f.eks. i og omkring leddene i storetæer, arme og ben. Kroppen forsøger at fjerne de generende urinsyrekrystaller, og det fører til en yderst smertefuld gigtbetændelse.

 

Den væsentligste årsag er, at kroppen ikke udskiller nok urinsyre gennem nyrerne. Derved opstår der en ubalance mellem produktionen af urinsyre og kroppens evne til at udskille den. Det kan også være, man har arvet en nedsat evne til at udskille urinsyren.

 

Vanddrivende præparater, blodfortyndende tabletter (hjertemagnyl) og blodtrykssænkende medicin (navnlig de såkaldte beta-blokkere) øger også risikoen for anfald.

 

https://www.tatler.com/article/nancy-mitford-u-and-non-u-language

 

Skærmprint fra denne video:

a

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…