Ny superstar på Italiens vinhimmel

Vingården Tenuta Degli Dei er den nye superstar i hjertet af Chianti Classico mellem Firenze i nord og Siena i syd i det toskanske Italien. Navnet betyder oversat til dansk Gudernes Vingård, og det er så sandelig guddommelig god vin, som fremstilles i Conca d’Oro dalen tæt på landsbyen Panzano i nærheden af den maleriske by Greve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egne veje

Her har far og søn, Roberto og Tomasso Cavalli siden overtagelsen af vingården i starten af 1990’erne gået deres helt egne veje ved at skabe nogle Supertoscanere i det traditionsbundne Chianti ved at introducere de franske Bordeaux-druer Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Alicante Bouschet til områdets vinproduktion.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Så er grillvinen parat

 

 

 

Den lokale vinlov tillader kun druesorterne Sangiovese, Canaiolo og Malvasia del Chianti for at kunne anføre oprindelses- og kvalitetsstemplet DOC og DOCG på etiketten på sine Chianti-vine. Det vil sige, at vin lavet af ”fremmede” druer som de nævnte fra Frankrig må nøjes med betegnelsen IGT – Indicazione Geografica Tipica – hvilket fortæller, at vinen er typisk for området, men heller ikke mere.

 

Den problematik er tidligere set, dengang da supervinene Tignanello fra huset Antinori og Sassicaia fra Tenuta San Guido skabt. De fik laveste kvalitetsbetegnelse, nemlig ”bordvin”, fordi de var lavet på druer, som ikke passede ind i den lokale vinlovgivning. I dag er disse vine nogle af Italiens – og verdens – dyreste, og vinene fra Tenute Degli Dei følger trop på kvaliteten, men er set med forbrugerøjne stadig til at købe for absolut rimelige penge.

 

Verdensberømt modekonge

Cavalli-familien er verdensberømt for såvel kunst som iværksætterånd på højeste plan. Tomasso Cavallis bedstefar hed Giorgio Cavalli og var en anset impressionistisk maler, hvis værker hænger side om side med Rembrandt på Italiens vigtigste kunstmuseum Degli del Uffize i Firenze.

 

Roberto Cavalli, som i dag er 79 år, er også kunstner, når det gælder farver, men han er gået modens vej og har skabt en formue som international modekonge. I sine yngre dage var de franske modehuse Hermès og Pierre Cardin ivrige efter at få ham i deres stald, men han gik han solo og fik sit gennembrud med sandblæste jeans og farverige tekstiltryk. I 1972 åbnede han butik i St, Tropez, og siden har hans kollektioner været i højsædet for jetsettere og andre modefreaks.

 

Læs også
Supervine fra Mosel

Forbundet med naturen

Men som ægte florentiner glemte han ikke vinen og den jord, som forsyner os med de daglige fornødenheder og sammen med sin yngste søn Tomasso købte han for snart 30 år siden Tenute Degli Dei, hvor der ud over produktion af vin også foregår intensiv avl af fuldblodsheste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Lækre sommerlige vine til Pinse

På vingården fremstilles totalt 100.000 flasker vin på årsbasis, ligesom man muntrer sig med at lave Grappa, Gin og Vodka. Den praktiske side af sagen har siden starten været overladt Tomasso Cavalli, som er autodidakt, men desuagtet præsterer højkvalitet. Arbejdsmetoderne er økologiske og bæredygtige, uden at man dog har søgt om certifikat. Resultatet bør tale for sig selv, er filosofien.

 

Hos Vinomani

Der opereres med 3 brands fordelt på to linjer med Supertoscanere og en med klassisk Chianti Classico. Alle scorer 6 stjerner ud af 6 mulige. De to første importeres af det unge vinfirma Vinomani, som ledes af Mikas Rudberg og har til huse i Dragør.

 

Den første hedder Cavalli – Tenuta Degli Dei, og vinen består normalt af en drueblanding af 50% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc og 35% Petit Verdot, men kan variere fra årgang til årgang. Normalprisen for en enkelt flaske er 399 kr., men ved køb af 6 flasker er stykprisen 299 kr.

 

 

 

 

 

Læs også
Hvide forårsvine på menuen

 

 

 

 

Jeg har haft fornøjelsen af at smage årgangene fra 2009 til 2014, og det overordnede indtryk er, at der noteres tydelig fremgang fra år til år. Vinene gennemgår en lagring på fad og i flaske 3 år, før de frigives til salg på markedet.

 

Den anden serie hedder Le Redine – Tenuta Degli Dei, og vinen er normalt sammensat af 90% Merlot og 10% Alicante, men procenten kan afvige alt efter vejrliget i de forskellige årgange. Normalprisen for en enkelt flaske er 199 kr., men ved køb af 6 flasker er stykprisen 149 kr.

 

 

 

 

Læs også
Guigals nye superslot: Château de Nalys

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har smagt årgangene 2009, 2013 og 2015 og har ladet mig bjergtage af en velduftende aroma i næsen og en fløjlslignende fyldighed på smagsløgene.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…