Nye tal: Asyl til somaliere medførte sidste år en eksplosion i antallet af somaliske familiesammenføringer

Parallelsamfund i Toveshøj ved Aarhus (Arkivfoto: Privat)

Sidste år satte somalierne rekord i familiesammenføringer i forhold til det antal, der fik asyl, fremgår det af nye tal fra Danmarks Statistik over asyl og familiesammenføringer i 2018.

 

I alt 13 somaliere fik 2018 asyl i Danmark. Det virker ikke voldsomt, men familierne kommer efterfølgende rejsende.

 

Således fik ikke færre end i alt 16 ægtefæller og 47 børn familiesammenføring med somaliere i Danmark i 2018.

 

Alt i alt blev der i 2018 givet asyl til 1.621 personer samt tilladelse til familiesammenføring med 489 ægtefællesammenføringer og 643 børn.

 

Syrere og eritreere udgør langt over halvdelen

Blandt de asylansøgere, som fik ophold og dermed flygtningestatus udgjorde syrere og eritreere langt over halvdelen

 

Således fik ikke færre end 536 syrere asyl i Danmark i 2018. Dertil kommer syriske familiesammenføringer med 105 ægtefæller og 197 børn.

 

I toppen ligger eritreerne med 607 opholdstilladelser og et stort antal familiesammenføringer, der omfatter 102 ægtefæller og 192 børn

 

En anden stor gruppe asylansøgere, der fik opholdstilladelse i 2018, er iranerne. Således fik i alt 233 iranske asylansøgere opholdstilladelse sidste år, medens 49 ægtefæller og 36 børn fik familiesammenføring.

 

Hvad angår familiesammenføringer kan ingen dog slå somalierne, hvor antallet af familiesammenførte var fire gange så høj som antallet af opholdstilladelser.

 

Folketingets beslutning

Det skal dog understreges, at antallet af familiesammenføringer ikke umiddelbar kan sammenlignes med det antal, der har fået asyl, da der kan være tale om ansøgninger, der er indgivet i 2017, og som er blevet afgjort i 2018.

 

Men under alle omstændigheder er somalierne et godt eksempel på, at man ikke skal stirre sig blind på nedgangen i antallet af opholdstilladelser.

 

Familierne følger efter. Det har Folketingets flertal under protester fra Dansk Folkeparti besluttet, at sådan skal det være.

 

Dog fik Dansk Folkeparti under sidste års finanslovsforhandlinger indført en nødbremse, hvor der kan lægges loft over antallet af familiesammenføringer, hvis det pludselig eksploderer i lighed med tilstrømningen af asylansøgere i 2015.

 

Små 17.000 lønmodtagere fik opholdstilladelse

Indvandringen til Danmark er dog alt andet end flygtninge. Der kommer også folk herop, som vil arbejde.

 

Således blev der i 2018 giver opholdstilladelse til i alt 16.898 lønmodtagere og hvoraf langt hovedparten eller i alt 16.765 personer kom fra EU-området.

 

Heraf kom langt de fleste fra Rumænien og Polen med henholdsvis 4.061 rumænere og 3.057 polakker i lønmodtagerstillinger.

 

Litauerne kommer ind på en tredjeplads med 1.947 i lønmodtagerstillinger efterfulgt af 1.057 italienere, som formentlig i overvejene grad er beskæftiget ved metrobryggeriet i København

 

Dertil kommer så yderligere 37.599 opholdstilladelser til studier, praktikophold, au pair med videre.

 

Kilde til denne artikel:

http://www.statistikbanken.dk/10026 (Tabelkode: VAN8A)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…